THEPOWERGAME
Η αλλαγή επωνυμίας στην ατζέντα της ΓΣ της Mytilineos
– Το σχέδιο εισόδου στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου βάζει στο τραπέζι και την αλλαγή επωνυμίας της Mytilineos. Όπως φαίνεται από το θέμα 9 της ατζέντας της Τακτικής Συνέλευσης, που πραγματοποιείται στις 4 Ιουνίου, θα προταθεί η αλλαγή του ονόματος της εταιρείας Mytilineos, κάτι που σχετίζεται με τα σχέδια του ομίλου για την είσοδό σε διεθνή κεφαλαιαγορά. Στο πλαίσιο αυτό, είναι προτεραιότητα για την εταιρεία να υποδηλώνει με την εταιρική της διακυβέρνηση, αλλά και το όνομά της, ότι η προοπτική της και η στρατηγική της είναι αποτέλεσμα της δομής της και του τρόπου λειτουργίας της και δεν εξαρτάται από το πρόσωπο του ιδρυτή και προέδρου της. Ειδικότερα, το θέμα 9 της ημερήσιας διάταξης είναι η τροποποίηση του άρθρου 1 του καταστατικού της Εταιρείας -η αλλαγή επωνυμίας.
– Το 8ο θέμα της Γενικής Συνέλευσης θα είναι η έγκριση της τροποποίησης των όρων του, από 15.06.2021, Μακροπρόθεσμου Προγράμματος Δωρεάν Διάθεσης Μετοχών και η έγκριση δωρεάν διάθεσης πρόσθετου αριθμού ιδίων μετοχών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 114 του νόμου 4548/2018. Διανομή δωρεάν μετοχών από τις ίδιες μετοχές της έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν η Mytilineos, στο πλαίσιο στρατηγικής συμφωνίας (όπως όταν δόθηκαν στον Prem Watsa ή στον Αναστάσιο Παπαπαναγιώτου με την εξαγορά της Watt & Volt), και άλλη φορά δόθηκαν δωρεάν μετοχές από τις ίδιες μετοχές που διέθετε στα στελέχη της εταιρείας στο πλαίσιο stock-option. Το θέμα 10 της Γενικής Συνέλευσης είναι η εκλογή νέου μέλους διοικητικού συμβουλίου -ορισμός του ως ανεξάρτητου. Το θέμα 11, η έγκριση δημιουργίας λογαριασμού ειδικού αποθεματικού από φορολογημένα κέρδη για την κάλυψη της απαιτούμενης ίδιας συμμετοχής στο πλαίσιο υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων της εταιρείας σε αναπτυξιακούς νόμους και προγράμματα ενίσχυσης επενδύσεων.
Έξωση από το ΓΕΜΗ για τις Κτιριακές Υποδομές
– Το περασμένο Σαββατοκύριακο η υπηρεσία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) του υπουργείου Ανάπτυξης έθεσε σε αναστολή τις δημοσιεύσεις της κρατικής εταιρείας Κτιριακές Υποδομές ΑΕ. Πρόκειται για τον κρατικό φορέα που υποτίθεται ότι αξιοποιείται στην κατασκευή κρατικών κτιρίων (σχολείων, δικαστηρίων, νοσοκομείων κ.λπ.) και αποτελεί τη συνέχεια των πρώην ΔΕΠΑΝΟΜ, ΘΕΜΙΣ και ΟΣΚ. Ο λόγος της αναστολής έχει να κάνει με τη μη δημοσίευση ακόμη των οικονομικών καταστάσεων του 2022. Η κρατική εταιρεία, όπως και μια σειρά άλλων, δημοσιεύει τις οικονομικές καταστάσεις της όποτε της… καπνίσει. Για παράδειγμα, τον Ιανουάριο του 2024 δημοσίευσε τις οικονομικές καταστάσεις του 2021. Έτσι, ενώ θα έπρεπε να είχε δημοσιεύσει και τις οικονομικές καταστάσεις του 2023, μέχρι στιγμής στο ΓΕΜΗ έχουν δημοσιευτεί εκείνες του 2021.
– Φυσικά, δεν είναι μόνον η ΚτΥπ που ακολουθεί την τακτική αυτήν. Σχεδόν το σύνολο των φορέων του δημοσίου τομέα «παρανομούν» στο επίπεδο αυτό, είτε γιατί θέλουν να κρύψουν την κακή κατάσταση στο εσωτερικό τους, είτε γιατί απλά αμελούν, αφού πιθανά πρόστιμα πληρώνονται από… τους φορολογουμένους. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι και το λιμάνι της Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ), μια επιχείρηση που πρόσφατα αποκρατικοποιήθηκε και η οποία επίσης δεν έχει δημοσιεύσει τις καταστάσεις του 2022, κάτι που έπρεπε να είχε πράξει μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Και το λιμάνι της Ρόδου στο ΤΑΙΠΕΔ για αξιοποίηση
– Ενώ στο παρελθόν το ΤΑΙΠΕΔ όλοι το απέφευγαν όπως ο διάολος το λιβάνι, τώρα η στάση των τοπικών κοινοτήτων αλλάζει… Τουλάχιστον στις αξιοποιήσεις λιμένων. Μέχρι σήμερα τουλάχιστον τέσσερα λιμενικά ταμεία έχουν προστρέξει στο ΤΑΙΠΕΔ για βοήθεια ως Αρχή Σχεδιασμού Λιμένων της χώρας και τώρα προστίθεται ένα πέμπτο. Αυτό έπραξαν τα λιμάνια της Σκιάθου, της Ζακύνθου, της Κύμης και της Μυτιλήνης, που προσέτρεξαν στο ΤΑΙΠΕΔ για την έκδοση των ΣΜΠΕ και την αναζήτηση τρόπων αξιοποίησης των λιμανιών τους. Τώρα στους ενδιαφερόμενους προσχωρεί και το λιμάνι της Ρόδου, το οποίο ζητεί βοήθεια για την ανάπτυξή του, καθώς «βουλιάζει» από τουρίστες. Ειδικά το άνοιγμα της τουρκικής αγοράς με την παροχή ημερήσιας βίζας θα φέρει πολλούς περισσότερους τουρίστες, που το λιμάνι δεν θα μπορεί να υποστηρίξει. Έτσι, το ΤΑΙΠΕΔ θα αναλάβει να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά έπειτα από αίτημα του Λιμενικού Ταμείου Ρόδου.
! Πάντως, η γενικευμένη αλλαγή στάσης απέναντι στο ΤΑΙΠΕΔ δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και οι (επαναστατικές) εξαιρέσεις του κανόνα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η δήμαρχος Καλαμαριάς, Χρύσα Αράπογλου, που τάσσεται κατά οποιουδήποτε εκσυγχρονισμού της μαρίνας Αρετσούς με την είσοδο ιδιώτη. Προτιμά να μένει δημόσια και αναξιοποίητη η μαρίνα, παρά ιδιωτική και αξιοποιημένη.
Επεκτείνεται προς Βορρά η My Market
– Άνοιξε σούπερ μάρκετ στην Καλαμαριά και προγραμματίζει επέκταση σε Βασιλίσσης Όλγας και Χαριλάου η METΡO, που ανεβάζει ταχύτητα στο πλάνο ανάπτυξης του σήματος My Market Local. Μέχρι το τέλος του 2024 υπολογίζεται να αριθμεί πάνω από 40-45 σημεία, φτάνοντας το 50% του στόχου που έχει θέσει για 80 καταστήματα μέχρι το τέλος του 2025. Το μοντέλο franchise ευνοεί τα σχέδια της οικογένειας Παντελιάδη, που ενισχύει ταχύτερα το αποτύπωμά της στη συμπρωτεύουσα αλλά και ευρύτερα στην Επικράτεια. Τα My Market Local είναι καταστήματα επιφάνειας περί τα 120-200 τ.μ. και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το κόστος επένδυσης για τον συνεργάτη franchise κυμαίνεται στα 70.000 ευρώ για αρχικό εμπόρευμα και 2.000 ευρώ για entry fees.
Ξεκολλάει ο ποδηλατόδρομος της Αθηναϊκής Ριβιέρας
– Έπειτα από καθυστερήσεις μηνών, θέμα χρόνου φαίνεται ότι είναι να πέσουν και οι υπογραφές για τη σύμβαση του βασικού τμήματος του ποδηλατοδρόμου και του Αστικού Περιπάτου της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Συγκεκριμένα, για το έργο, που έχει συνολική έκταση 22 χλμ., το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε προ ημερών τον προσωρινό ανάδοχο, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ αναλαμβάνει την υλοποίηση της σύμβασης για τα 13,5 χλμ. από τα συνολικά 22. Αναλυτικά, το αντικείμενο του έργου αφορά την ενοποίηση της αστικής ακτογραμμής του Νομού Αττικής, που εκτείνεται από τον ανισόπεδο κόμβο Ποσειδώνος – Κηφισού του δήμου Μοσχάτου έως το Δημαρχείο του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης. Η παρέμβαση στοχεύει στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος μέσω της αναβάθμισης της ποιότητας του αστικού χώρου και της προσέλκυσης νέων λειτουργιών οικονομικών δραστηριοτήτων, έχοντας ταυτόχρονα θετικό αντίκτυπο στο φυσικό περιβάλλον των αστικών κέντρων.
Η κόντρα που καθυστερεί κι άλλο την ανάπλαση της Βασιλίσσης Σοφίας
– Βέβαια, ο ποδηλατόδρομος-αστικός περίπατος της Αθηναϊκής Ριβιέρας, δεν είναι το μόνο έργο που έχει συναντήσει καθυστερήσεις και είναι για μήνες κολλημένο. Γεφύρι της Άρτας φαίνεται ότι αποτελεί η ανάπλαση της Βασιλίσσης Σοφίας, η οποία έχει κολλήσει στην κόντρα μεταξύ της Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ και της εταιρείας LM Constructions, που είναι ο ανάδοχος του έργου. Η διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν με έγγραφό της η εταιρεία ζήτησε από την αναθέτουσα αρχή του έργου τη χορήγηση των φακέλων με τις ποσότητες και τις προδιαγραφές των υλικών για τις νέες εγκαταστάσεις τραμ και τρόλεϊ. Τα αρμόδια όργανα απάντησαν ότι ήταν υποχρέωση της αναδόχου η ανεύρεση των στοιχείων αυτών, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει γαϊτανάκι κατηγοριών. Η λύση εν μέρει δόθηκε από το Συμβούλιο Έργων και Μελετών Εποπτευόμενων Φορέων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που αναγκάστηκε να παρέμβει. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, αποδέχθηκε εν μέρει την ένσταση της LM Construction, αναγνωρίζοντας «πως είναι βάσιμο το αίτημα της αναδόχου για χορήγηση των αρχικών ποσοτήτων, καθώς αυτό αποτελεί υποχρέωση της αρμόδιας υπηρεσίας. Ωστόσο, έκρινε πως η υπηρεσία έχει ήδη προβεί στη χορήγηση των προδιαγραφών, τις οποίες καλούσε την ανάδοχο να αναζητήσει, αναγνωρίζοντας «τη σχετική υποχρέωσή της και συνεπώς το αίτημα της αναδόχου ως προς τη χορήγηση των προδιαγραφών έχει ικανοποιηθεί».
Τι τελικά συμβαίνει με την επένδυση του Ριμπολόβλεφ στον Σκορπιό
– Στάσιμη εδώ και μήνες φαίνεται ότι είναι η πεντάστερη επένδυση του Ρώσου μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ στον Σκορπιό. Σύμφωνα με πληροφορίες, όχι μόνο έχουν σταματήσει τελείως οι εργασίες, αλλά έχει απολυθεί σχεδόν το 80% όλων όσοι ασχολούνταν με τις μελέτες, τις επιβλέψεις και τις κατασκευές, ενώ τα έργα δεν φαίνονται να προχωρούν, κάνοντας τους ντόπιους να αναρωτιούνται αν τελικά η επένδυση θα ματαιωθεί ή απλά καθυστερεί, επειδή δεν υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό και αργούν να εκδοθούν οι άδειες. Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος μεγιστάνας σχεδιάζει να μετατρέψει τον Σκορπιό σε ένα πεντάστερο νησί. Συγκεκριμένα, το έργο, που ονομάζεται «VIP Exclusive Club», ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2020 και είχε χρονοδιάγραμμα να ολοκληρωθεί το 2024. Όταν ολοκληρωθεί, το νησί θα περιλαμβάνει ένα σπα, βίλες, ένα γήπεδο άθλησης, ένα αγρόκτημα, έναν αμπελώνα, ένα ελικοδρόμιο και μια αποβάθρα για μεγάλα σκάφη αναψυχής. Το έργο χωρίζεται σε εννέα κτιριακές ενότητες, σε έκταση 430.947,10 τ.μ., με νέα κτίσματα, αλλά και διατήρηση των ήδη υπαρχόντων, όπως η ροζ βίλα της Χριστίνας Ωνάση, που θα ανακαινιστεί και θα αποκτήσει χρήση τουριστικού καταλύματος.
Σχεδόν 40 εκατ. αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα το 2028
– Σχεδόν 40 εκατομμύρια τουρίστες εκτιμάται ότι θα προσελκύσει η Ελλάδα έως το 2028, καθώς ο ελληνικός τουρισμός θα σημειώνει μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 3,7%, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Fitch Solutions. Η εκτίμηση των αφίξεων για το 2024 διαμορφώνεται σε 34,5 εκατ., έναντι 32,7 εκατ. το 2023, φτάνοντας στο 104,4% των επιπέδων του 2019 (31,3 εκατ.). Αυτά είναι θετικά νέα σε ό,τι αφορά τον οικονομικό αντίκτυπο του τουρισμού, ωστόσο η άνοδος αυτή δημιουργεί και προκλήσεις. Μαζί με τον αυξημένο ρυθμό ανάπτυξης του τουρισμού, θα πρέπει να αυξηθεί και ο ρυθμός επενδύσεων για τη συντήρηση και την επέκταση των δημόσιων υποδομών στους προορισμούς, με σκοπό την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των επισκεπτών, αλλά και την άνετη διαβίωση των μόνιμων κατοίκων.
Στεγαστικά δάνεια για νεαρά ζευγάρια
– Σπίτι μου… σπιτάκι μου, λένε στις τράπεζες για το αποτύπωμά τους στη στεγαστική πίστη. Το έχουμε ξαναπεί, το πρόγραμμα Σπίτι μου έσωσε κυριολεκτικά το επίπεδο των στεγαστικών δανείων, για τα οποία η ζήτηση ήταν φθίνουσα λόγω υψηλού κόστους χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα να υποβάλλονται ελάχιστα αιτήματα εκτός προγράμματος. Εξ ου και το μερίδιο των τεσσάρων συστημικών στο πρόγραμμα Σπίτι μου έφτασε το 98%, με τις νέες εκταμιεύσεις να ανέρχονται σε 243 εκατ. ευρώ (για δάνεια με εξασφάλιση ακινήτου) το δεύτερο εξάμηνο του 2023.
Πέραν της εμπειρίας αυτής, όμως, οι τράπεζες είδαν και την «αχίλλειο πτέρνα» του συστήματος, την οποία τώρα επιχειρούν να επουλώσουν και να στηρίξουν, προχωρώντας οι ίδιες σε προγράμματα και προσεγγίσεις ενός κοινού που εκτός του προγράμματος δεν μπόρεσαν να έχουν. Είδαν δηλαδή ότι το 57% των αιτήσεων για το Σπίτι μου αφορά ζευγάρια νεαρής ηλικίας, που δεν εμφανίζονταν στις τράπεζες εκτός του συγκεκριμένου πλαισίου. Έτσι, χωρίς να χάσουν χρόνο, προχώρησαν σε ειδικά προγράμματα κάλυψης στεγαστικών αναγκών νέων ζευγαριών. Την αρχή έκανε η Εθνική, τη σκυτάλη παίρνει η Eurobank και φυσικά ο ανταγωνισμός δεν θα μείνει αναπάντητος από τις Alpha και Πειραιώς…
Διαβάστε επίσης:
- Αλλάζει ο τρόπος εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας
- Πώς αξιοποιεί η Εκκλησία τα “ιερά” ακίνητά της στα Νότια Προάστια
- Ζελένσκι: Σκληρές μάχες σε μεγάλο τμήμα του Χαρκόβου