THEPOWERGAME
Αύξηση κατά 72% έχουν καταγράψει σε διάστημα 12 μηνών οι άδειες παραμονής που έχουν χορηγηθεί σε Βρετανούς επενδυτές, μέσω του προγράμματος «Χρυσή Βίζα». Με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, στο τέλος του φετινού Μαρτίου είχαν χορηγηθεί συνολικά 411 αρχικές άδειες μόνιμου επενδυτή σε Βρετανούς, έναντι 239 αδειών τον αντίστοιχο μήνα του 2023. Μάλιστα, οι επενδυτές από το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελούν πλέον την πέμπτη πολυπληθέστερη ομάδα, όταν πριν από μερικά χρόνια μετά βίας συμπεριλαμβάνονταν στην πρώτη δεκάδα.
Κυρίαρχο ρόλο για την εξέλιξη αυτήν έχει ασφαλώς διαδραματίσει η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ, με αποτέλεσμα αρκετοί πολίτες να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην μετακίνησή τους από και προς την Ε.Ε. Αυτό ισχύει τόσο για υφιστάμενους κατόχους εξοχικών κατοικιών στη νότια Ευρώπη όσο και για νέους υποψήφιους επενδυτές ακινήτων, με αποτέλεσμα η αξιοποίηση προγραμμάτων Golden Visa, στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία, αλλά και την Κύπρο, να φαντάζει ως ιδανική για την επίλυση του προβλήματος αυτού.
Ειδικά ως προς την Ελλάδα, η άνοδος του τελευταίου 12μήνου αποτελεί και μια σαφή ένδειξη της προσπάθειας που κατέβαλαν οι αγοραστές κατοικιών από το Ηνωμένο Βασίλειο (μαζί φυσικά με τους επενδυτές από άλλες χώρες), προκειμένου να προλάβουν τις προθεσμίες που ορίστηκαν, σχετικά με την έναρξη ισχύος των αλλαγών στο πρόγραμμα. Στόχος τους ήταν να εξασφαλίσουν ακίνητο με το φθηνότερο δυνατό ύψος τιμής, δηλαδή τις 250.000 ευρώ, κάτι που ήταν εφικτό για το κέντρο της Αθήνας, τα βόρεια, τα νότια προάστια, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, μέσω της υπογραφής ιδιωτικού συμφωνητικού έως τις 31 Ιουλίου του 2023. Καθώς τα συμφωνητικά αυτά μετατράπηκαν σε οριστικά συμβόλαια αγοραπωλησίας, πολλαπλασιάστηκε και ο αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες για τη χορήγηση άδειας παραμονής.
Μάλιστα, σύμφωνα με ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον τομέα της επενδυτικής μετανάστευσης, ο αριθμός των αδειών προς Βρετανούς επενδυτές, αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο τους επόμενους μήνες, καθώς οι υπηρεσίες θα συνεχίσουν να επεξεργάζονται τις 8.422 εκκρεμείς αιτήσεις που είχαν συσσωρευτεί στα σχετικά γραφεία έως το τέλος του φετινού πρώτου τριμήνου.
Σε αντίθεση με άλλους επενδυτές, οι περισσότεροι Βρετανοί ενδιαφέρονται κυρίως για την απόκτηση εξοχικών κατοικιών στην περιφέρεια. Στο πλαίσιο αυτό, πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι η ζήτηση, αν και θα επηρεαστεί αρνητικά από τις πρόσφατες αλλαγές που ψήφισε η κυβέρνηση, οι απώλειες ίσως να είναι τελικά μικρότερες. Υπενθυμίζεται ότι το ελάχιστο ύψος επένδυσης για την απόκτηση ακινήτου στην περιφέρεια της χώρας αυξήθηκε σε 400.000 ευρώ, από 250.000 ευρώ. Ωστόσο, το γεγονός ότι το όριο έχει επίσης αυξηθεί στις 800.000 ευρώ για όλα τα νησιά με πληθυσμό άνω των 3.100 κατοίκων θα επιδράσει αρνητικά στη μελλοντική ζήτηση από τους Βρετανούς. Πολλοί εξ αυτών προτιμούσαν νησιά όπως η Κρήτη, η Ρόδος και η Κέρκυρα, όπου πλέον θα είναι σχεδόν απαγορευτική η επένδυση για την ταυτόχρονη εξασφάλιση και της άδειας παραμονής.
Από την άλλη πλευρά, αυτή η εξέλιξη θα στρέψει τη ζήτηση σε περιοχές της ενδοχώρας, με σημαντικές προοπτικές, όπως για παράδειγμα η Πελοπόννησος, όπως επίσης και όλη η δυτική ακτογραμμή της ηπειρωτικής Ελλάδας, με φόντο το Ιόνιο Πέλαγος. Άλλωστε, αυτό που ενδιέφερε ανέκαθεν τους επενδυτές από τη Βρετανία ήταν η ποιότητα ζωής που προσφέρει η Ελλάδα.