THEPOWERGAME
Οι πιστώσεις που έδωσε η Κίνα τον Απρίλιο συρρικνώθηκαν για πρώτη φορά, καθώς οι πωλήσεις κρατικών ομολόγων επιβραδύνθηκαν, ενώ η επέκταση των δανείων ήταν χειρότερη από την αναμενόμενη, κάτι που αποτελεί ένδειξη αδύναμης ζήτησης. Η συνολική χρηματοδότηση, μειώθηκε κατά σχεδόν 200 δισ. γιουάν (27,7 δισ. δολάρια) τον Απρίλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg από στοιχεία που δημοσίευσε η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας σήμερα.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που το μέτρο αυτό μειώνεται από τότε που οι αρχές άρχισαν να αναφέρουν τα στοιχεία το 2017, αντανακλώντας τη συρρίκνωση της χρηματοδοτικής δραστηριότητας. Η ανάλυση των στοιχείων δείχνει ότι περισσότερα κρατικά ομόλογα αποπληρώθηκαν από όσα πωλήθηκαν τον μήνα, συμβάλλοντας στη μείωση. Η χρηματοδότηση από το «σκιώδες» τραπεζικό σύστημα – το οποίο αναφέρεται σε δραστηριότητες εκτός του επίσημου τραπεζικού συστήματος – κατέγραψε επίσης πτώση, επιβαρύνοντας τη συνολική πίστωση.
Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Κίνα προσέφεραν νέα δάνεια ύψους 731 δισ. γιουάν τον Απρίλιο, χαμηλότερα από τα προβλεπόμενα 916 δισ. γιουάν. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των ανεξόφλητων δανείων υποχώρησε στο 9,1% από 9,2% τον Μάρτιο.
«Η μεταβλητότητα στα στοιχεία αυτού του μήνα είναι ανεκτή, διότι η κυβέρνηση θα εκδώσει σύντομα υπερμακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα, οπότε η πιστωτική επέκταση τον Μάιο και τον Ιούνιο μπορεί να την αναπληρώσει», δήλωσε ο Bruce Pang, επικεφαλής οικονομολόγος στην Jones Lang LaSalle Inc.
Η κυβέρνηση έχει πουλήσει ομόλογα με βραδύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο μέχρι στιγμής μέσα στο 2024, συμβάλλοντας στην ενίσχυση ενός «ράλι» στα κρατικά ομόλογα, καθώς η ζήτηση ξεπερνά την προσφορά. Οι κορυφαίοι ηγέτες της Κίνας σε συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου τον περασμένο μήνα ζήτησαν την ταχύτερη έκδοση ειδικών κρατικών και τοπικών κυβερνητικών ομολόγων – μια σημαντική πηγή χρηματοδότησης για έργα υποδομής. Το Πεκίνο σχεδιάζει να εκδώσει φέτος ειδικά κρατικά ομόλογα αξίας 1 τρισ. γιουάν.
Ο Pang δήλωσε ότι η πτώση της σκιώδους χρηματοδότησης δείχνει την εστίαση των αρχών στην πρόληψη των κινδύνων, καθώς η PBOC έχει τονίσει τους τελευταίους μήνες την πρόθεσή της να αποφύγει την αδρανοποίηση του χρήματος στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ο Απρίλιος είναι συνήθως ένας κακός μήνας δανειοληπτικής δραστηριότητας στην Κίνα, καθώς οι τράπεζες δεν βιάζονται να επιτύχουν τους τριμηνιαίους στόχους δανεισμού τους. Η PBOC απέφυγε επίσης να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική τις τελευταίες εβδομάδες, για να αποφύγει να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση υποτίμησης στο γουάν και να προσθέσει καύσιμα σε ένα ράλι κρατικών ομολόγων που έχει προκαλέσει ανησυχίες
Η PBOC έχει τονίσει ότι οι αγορές δεν θα πρέπει να εξετάζουν τον απόλυτο ρυθμό αύξησης των πιστώσεων τους τελευταίους μήνες, επικαλούμενη λόγους όπως η βελτίωση της δομής των πιστώσεων που επιτρέπει στις αναδυόμενες βιομηχανίες να λαμβάνουν μεγαλύτερη χρηματοδοτική στήριξη. Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι η βραδύτερη πιστωτική επέκταση εξακολουθεί να είναι επαρκής για τη στήριξη της οικονομίας.
Οι κορυφαίοι ηγέτες της Κίνας άφησαν υπονοούμενα για περισσότερα περιθώρια πολιτικής τόνωσης κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησης. Το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚ Κίνας υποσχέθηκε στα τέλη Απριλίου να «κάνει ευέλικτη χρήση» των εργαλείων, συμπεριλαμβανομένων των επιτοκίων και του δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών, ο οποίος καθορίζει το ποσό των μετρητών που πρέπει να θέτουν οι τράπεζες σε αποθεματικό.
Οι αρχές ενισχύουν επίσης τη στήριξή τους στην αγορά ακινήτων, η οποία αποτελεί σημαντικό «βαρίδι» για την οικονομία και την πιστωτική ανάπτυξη. Η Χανγκτσόου και η Σιάν αφαίρεσαν πρόσφατα όλους τους περιορισμούς στις αγορές κατοικιών, αφού η συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου ζήτησε την έρευνα για τους τρόπους αντιμετώπισης των απούλητων κατοικιών. Μια μείωση ρεκόρ στο επιτόκιο αναφοράς για τα ενυπόθηκα δάνεια τον Φεβρουάριο δεν κατάφερε να αντιστρέψει το κλίμα στην αγορά κατοικίας.