THEPOWERGAME
Λύσεις και ιδέες αξιοποίησης της αυξημένης ρευστότητας αναζητούν τα επιτελεία των τραπεζών, που βλέπουν σε νέα υψηλά τα αποθέματα ρευστότητας. Όσο και αν ο πρωταρχικός στόχος είναι η διοχέτευση της ρευστότητας αυτής στην οικονομία, με παροχή πιστώσεων σε λιανική και εταιρική τραπεζική, η συνταγή δεν είναι μόνο μία. Η ρευστότητα μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για νέα deals στον τραπεζικό χώρο, οδηγώντας σε νέες στρατηγικές συνεργασίες με ένα μίνιμουμ ποσοστό απόκτησης μετοχών, αν κριθεί απαραίτητο. Την ίδια στιγμή, τα υψηλά διαθέσιμα μπορούν να ικανοποιήσουν τη μετοχική βάση των τραπεζών, με κάθε μέσο επιστροφής αξίας, είτε αυτό είναι ένα γενναιόδωρο μέρισμα, είτε ένα πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν σενάρια και σκέψεις, που έχουν βάσιμη προοπτική. Αν η προτεραιότητα είναι η επιβράβευση των μετόχων για πρώτη χρονιά έπειτα από 16 χρόνια, σίγουρα η υψηλή ρευστότητα θα αποδεσμεύσει κεφάλαια που μπορεί, αν το εγκρίνει ο Επόπτης, να φτάσουν κατά περίπτωση και το 30% της περσινής κερδοφορίας (αν και μάλλον για πρώτη φορά η έγκριση θα είναι για πιο μετριοπαθή ποσοστά, ακόμη και αν οι τραπεζικοί όμιλοι μπορούν άνετα να σηκώσουν ένα γενναίο ποσό συνολικού μερίσματος). Ένα γενναίο μέρισμα θα ήταν η απόλυτη ικανοποίηση για ορισμένες τράπεζες, ένα συμβολικό μέρισμα θα ήταν μια καλή αποδοχή για κάποιες άλλες. Και οι τέσσερις συστημικές έχουν εναποθέσει τις προοπτικές για μεγαλύτερο μέρισμα μετά τα κέρδη του 2024, από το 2025 και μετά.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ήδη το ποσό που θα μπορούσε δυνητικά να κατευθυνθεί προς μέρισμα έχει ήδη μπει στο συρτάρι των προβλέψεων και περιμένει να αξιολογηθεί από τον SSM. Εν τω μεταξύ, η καταβολή μερίσματος δεν είναι απαγορευτική για μια επιπλέον κίνηση επιβράβευσης των μετόχων, όπως αυτή της επαναγοράς ιδίων μετοχών, που έχει το ίδιο αποτέλεσμα, την επιστροφή αξίας στον μέτοχο (αφού αυξάνεται η αξία της μετοχής). Σε ένα θεωρητικό επίπεδο, κανείς δεν θα μπορούσε να αποκλείσει να συμβούν και οι δύο αυτές κινήσεις, αν και προς το παρόν τέτοιες βλέψεις δεν έχουν όλοι οι τραπεζικοί όμιλοι. Ερωτήματα περί διάθεσης προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών διατυπώνονται πάντως το τελευταίο διάστημα από κύκλους της αγοράς, ανεξαρτήτως του τι μέλλει γενέσθαι.
Γλιτώνοντας… εκ του αποτελέσματος από τον SSM, η Optima bank, που είχε την τύχη να γεννηθεί μετά τα «πέτρινα χρόνια» των ανακεφαλαιοποιήσεων, θα είναι η πρώτη τράπεζα που θα προτείνει στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της (23 Μαΐου) τη διανομή μερίσματος 0,44 ευρώ ανά μετοχή, που αντιστοιχεί στο 32% των κερδών του 2023 (103 εκατ. ευρώ).
Ο βασικός άξονας της αυξημένης ρευστότητας είναι η ικανοποίηση ενός υψηλού ρυθμού πιστωτικής επέκτασης, που θα χαρακτηρίσει τη χρονιά, με πρόθεση για αυξημένες νέες εκταμιεύσεις, παρά τη «συννεφιασμένη» εικόνα του πρώτου τριμήνου, με τις μεγάλες αποπληρωμές. Θεωρητικά, η προοπτική ενός καθοδικού επιτοκιακού περιβάλλοντος θα αναθερμάνει τη ζήτηση σε όλα τα επίπεδα, έστω και αν γίνει ακόμη πιο σταδιακά από τις αρχικές προβλέψεις. Τουλάχιστον αυτός είναι ο στόχος, η διοχέτευση νέων δανείων χαμηλότερου κόστους στις συμβάσεις κυμαινόμενου επιτοκίου και το ξεπάγωμα των σχεδίων από όσους το είχαν αναστείλει λόγω υψηλού κόστους.
Το πιο κρίσιμο όμως είναι ότι η παρουσία μεγάλης ρευστότητας θα ενθαρρύνει την κινητικότητα του τραπεζικού τομέα να συμπράξει με εταιρείες από άλλους χώρους, τεχνολογία, καινοτομία, fintech, asset management, real estate, ενέργεια… από όπου τα πλεονεκτήματα και οι συνέργειες θα είναι ορατά στην αύξηση του πελατολογίου των τραπεζών και στον πολλαπλασιασμό των οργανικών τους εσόδων. Συν το ότι «βάζουν και ένα πόδι» σε τομείς νευραλγικής σημασίας και ανάπτυξης, συχνά μετέχοντας κατά ένα ποσοστό της τάξεως του 10%. Η αγορά βρίσκεται προ των πυλών νέων συνεργασιών, με επιλεγμένους εταίρους εντός και εκτός Ελλάδος, και η συγκυρία της επενδυτικής βαθμίδας, που σταδιακά θα αρχίσουν να αποκτούν η μία μετά την άλλη οι συστημικές τράπεζες, είναι καθοριστικής σημασίας.