THEPOWERGAME
Σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες σιτηρών προκλήθηκαν από τον παγετό σε δύο από τις βασικές περιοχές καλλιέργειας της Ρωσίας. Ως αποτέλεσμα, τα σιτηρά αναμένεται να είναι αισθητά λιγότερα κατά την περίοδο της συγκομιδής.
«Οι παγετοί που έπληξαν τις περιοχές στις αρχές Μαΐου οδήγησαν σε καταστροφικές συνέπειες», δήλωσε ο Ιγκόρ Αρταμόνοφ, κυβερνήτης της περιοχής Λιπέτσκ, στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram. «Πρέπει να καταλάβουμε ότι η φετινή συγκομιδή θα είναι πολύ μικρότερη από την προηγούμενη».
Η γειτονική περιοχή του Βορόνεζ ανακοίνωσε ότι κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, η έκταση των σιτηρών που έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ζημιές ξεπερνάει τα 2.650.000 στρέμματα» ανακοίνωσε το περιφερειακό υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας στο Telegram.
Οι περιοχές Βορόνεζ και Λιπέτσκ είναι τμήμα της εύφορης περιοχής της Μαύρης Γης της Ρωσία. Η Ρωσία είναι ένα από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο. Εκτός από τα σιτηρά, οι δύο περιοχές παράγουν και άλλες καλλιέργειες, όπως πατάτες, ηλίανθους, ζαχαρότευτλα και φρούτα. Από τις ανακοινώσεις τους δεν διευκρινίζεται πώς μπορεί να επηρεαστεί από τους παγετούς καθεμία από αυτές τις καλλιέργειες.
Το υπουργείο της περιοχής Βορόνεζ ανακοίνωσε ότι οι ζημιές προήλθαν από τους παγετούς τις νύχτες της 3ης-4ης και 4ης-5ης Μαΐου, όταν η θερμοκρασία του αέρα είχε πέσει στους -4,6 βαθμούς Κελσίου και η θερμοκρασία του εδάφους στους -5 βαθμούς Κελσίου.
Επίσης αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα επιτρέψει στους αγρότες να «τεκμηριώσουν την αντικειμενική αδυναμία επίτευξης των δεικτών-στόχων», τους οποίους είναι υποχρεωμένοι να επιτύχουν για να λάβουν επιδοτήσεις, καθώς και να υποβάλουν αίτηση για ασφαλιστικές πληρωμές.
Ο κυβερνήτης του Λιπέτσκ, ο Αρταμόνοφ, δήλωσε ότι η περιφέρειά του εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Οι αναλυτές του κλάδου κατέγραψαν παγετούς σε μια σειρά περιοχών της κεντρικής ευρωπαϊκής Ρωσίας, του Βόλγα και του νότου της χώρας. Λένε ότι οι περιοχές αντιμετωπίζουν τώρα ένα ακόμη κύμα ψυχρών εισβολών που θα επηρεάσει την κατάσταση των καλλιεργειών μετά την πρώιμη, ζεστή άνοιξη.
Οι αναλυτές έχουν ήδη μειώσει τις προβλέψεις τους για τη συγκομιδή σιτηρών το 2024 λόγω της ανομβρίας στον νότο, αλλά ο αντίκτυπος των παγετώνων δεν έχει ακόμη συμπεριληφθεί στις προβλέψεις. Στα μέσα Απριλίου, το υπουργείο Γεωργίας δήλωσε ότι η συγκομιδή σιτηρών το 2024 μπορεί να μειωθεί στους 132 εκατομμύρια μετρικούς τόνους από 144,9 εκατομμύρια τόνους το 2023.