THEPOWERGAME
Σε ρευστότητα 16,9 δισ. ευρώ «κάθονται» οι εισηγμένες, σύμφωνα με τα στοιχεία των ισολογισμών για τη χρήση του 2023. Τα κεφάλαια αυτά προήλθαν είτε από έκτακτα κέρδη, είτε από το «πληθωρισμένο» χρήμα, ή από τις υψηλές τιμές που πουλούσαν μια σειρά προϊόντων τους, αλλά σίγουρα δημιουργήθηκε σε δύσκολες γεωπολιτικές συνθήκες, με δύο πολέμους σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή και παρά λίγο ένα τρίτο, μεταξύ Ιράν και Ισραήλ.
Σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων, όπου οι τόκοι επηρεάζουν τα περιθώρια κέρδους και την κερδοφορία των εταιρειών οι μετοχές των εταιρειών με μετρητά στο ταμείο ίσως θα έπρεπε να είχαν καλύτερη αντιμετώπιση στο χρηματιστηριακό ταμπλό.
Η έλλειψη όμως διάθεσης αξιοποίησης των μετρητών σε συνδυασμό με τα σχετικά υψηλά επιτόκια καταθέσεων είτε σε προθεσμιακή είτε σε απλή κατάθεση, μάλλον αποτελούν το δέλεαρ, ειδικά αν κάποιες εταιρείες δεν έχουν πολλά δάνεια.
Την υψηλότερη ρευστότητα το 2023 είχε με 695,7 εκατ. ευρώ η Καρέλιας και ακολουθούσε η Jumbo με 400,8 εκατ. ευρώ, η ΕΥΔΑΠ με 322,7 εκατ. ευρώ, ο ΟΛΠ με 200 εκατ. ευρώ, η Πλαστικά Κρήτης με 103,6 εκατ. ευρώ και η Intrakat με 97 εκατ. ευρώ.
Θετικό καθαρό ταμείο (αρνητικός καθαρός δανεισμός) προκύπτει όταν το σύνολο των διαθεσίμων και των τοποθετήσεων σε επενδύσεις χαρτοφυλακίου υπερβαίνει το άθροισμα των υποχρεώσεων μιας εταιρείας προς τράπεζες και μισθώσεις.
Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των εταιρειών με θετικό καθαρό ταμείο είναι η ανετότερη αντιμετώπιση των επιχειρηματικών κινδύνων, η δυνατότητα για υλοποίηση επενδύσεων, αλλά και η μεγαλύτερη ευχέρεια για διανομή χρημάτων προς τους μετόχους, είτε μέσω μερισμάτων, είτε μέσω επιστροφών κεφαλαίου.
Ο συνολικός δανεισμός των εισηγμένων το 2023 ανήλθε σε 40,8 δισ. ευρώ. Αν αφαιρεθούν τα 16,9 δισ. ευρώ, σημαίνει ότι ο καθαρός δανεισμός διαμορφώνεται πλέον στα 23,9 δισ. ευρώ.
Κάποιοι αναλυτές, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της περασμένης χρήσης υποστηρίζουν ότι στα αρνητικά των οικονομικών αποτελεσμάτων γενικώς για πέρσι είναι η μεγάλη αύξηση των τόκων, ένα έξοδο που ροκάνισε όχι μόνο τα κέρδη, αλλά και επενδυτικά προγράμματα, προσπάθειες μείωσης δανείων κ.α.
Από εκεί και πέρα, με καθαρό ταμείο εμφανίζονται, μεταξύ άλλων, η Alpha Αστικά Ακίνητα με περισσότερα από 53,48 εκατ. ευρώ, η AS Company με 13,8 εκατ. ευρώ, η Centric με 17,6 εκατ. ευρώ, η Intracom με 91 εκατ. ευρώ, η Mermeren με 2,9 εκατ. ευρώ, η Mevaco με 1,8 εκατ., η Profile με 5,1 εκατ., η Reds με 80,1 εκατ., ο ΑΔΜΗΕ με 5,4 εκατ. , η ΕΚΤΕΡ με 12,4 εκατ., η ΕΛΒΕ Ενδυμάτων με 7,42 εκατ., η ΕΥΑΘ με 65,7 εκατ. και η ΕΧΑΕ με 62,8 εκατ. ευρώ.