THEPOWERGAME
Μπορεί οι αναλυτές να είδαν μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα τριμήνου μόνο δύο εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, αυτό δεν τους εμποδίζει όμως να προβούν σε κάποια κοινά συμπεράσματα για την πορεία του κλάδου, που έχει μπροστά του ακόμη καλύτερες μέρες, με αφορμή την επιβράβευση των μετόχων του μετά από πολλά χρόνια καθώς επίσης και τη σταδιακή ένταξη σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας, από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.
Ανάλογες στιγμές είχε να ζήσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από τις αρχές της οικονομικής κρίσης, με το μέρισμα να σταματά απότομα μετά το 2008 και τις πρώτες ζημιές στους ισολογισμούς και με τις αξιολογήσεις των οίκων, να αποσύρονται από το investment grade μια διετία αργότερα.
Το πρώτο τρίμηνο φέτος αντανακλά μια σειρά θετικά μηνύματα, κι ας μένουν ακόμη να δουν το φως της δημοσιότητας τα αποτελέσματα της Alpha Bank και της Eurobank που θα ανακοινωθούν στις 16 Μαΐου. Οι δύο πρώτοι συστημικοί όμιλοι που έκαναν την αρχή, Πειραιώς και Εθνική, μεταφέρουν στην αγορά ένα κλίμα που πάνω κάτω, με τις ιδιαιτερότητες του κάθε τραπεζικού ισολογισμού, αποπνέουν το ίδιο πνεύμα: οικονομική ισχύς, υψηλή ρευστότητα και κεφαλαιακοί δείκτες, ανάπτυξη δανείων και προοπτική για ενίσχυση οργανικής κερδοφορίας.
Πέραν των ισχυρών εσόδων από παραδοσιακές εργασίες μετά από χρόνια και αυτό, δηλαδή από τόκους και προμήθειες, οι τράπεζες έχουν ήδη φροντίσει για το νέο περιβάλλον που θα τους μειώσει αναγκαστικά τους πόρους από την πρώτη πηγή (τόκους), με την επερχόμενη μείωση επιτοκίων. Έχουν προβεί στα απαραίτητα βήματα για να μην βρεθούν εξ απροόπτου και την ίδια στιγμή, δεν τους ανησυχεί μια εποχιακή διαρροή καταθέσεων προς άλλες λύσεις, που ούτως ή άλλως είναι ελεγχόμενη.
Ο διάλογος με τον Επόπτη για το τι τελικά θα γίνει φέτος με το μέρισμα χρήσης 2023 είναι ανοιχτός, τα αιτήματα των ελληνικών τραπεζών είναι στη Φρανκφούρτη και τέλος του μήνα, αναμένεται το πολυπόθητο «ναι» του SSM και της ΕΚΤ, για να επιστρέψει το σύστημα μετά από 16 χρόνια στην κανονικότητα της διανομής μερίσματος για κερδοφόρες χρήσεις. Με τη συζήτηση βέβαια επίσης ανοιχτή για τις συστάσεις σταδιακής πληρωμής του αναβαλλόμενου φόρου.
Η δέσμευση για υψηλή πιστωτική επέκταση παραμένει, με τις τράπεζες ακόμη και όσες το πρώτο τρίμηνο βλέπουν τις υψηλές αποπληρωμές να «σκεπάζουν» τις νέες εκταμιεύσεις να είναι βέβαιες ότι τα επόμενα τρίμηνα η κατάσταση θα βελτιωθεί με αύξηση του ρυθμού νέων χορηγήσεων. Στον αντίποδα, με πολύ στρατηγικά και επιλεκτικά βήματα, συνεχίζεται ο πρωταρχικός στόχος της μείωσης των κόκκινων δανείων, με την ελληνική αγορά να έχει πραγματικά κάνει ένα “άλμα” στο ποσοστό των NPE, κι ας έχει ακόμη διαδρομή για τον χαμηλό μέσο όρο της ΕΕ.
Κόστος ρίσκου από τα πιο χαμηλά, εξυγίανση χαρτοφυλακίου, υψηλοί δείκτες απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων, κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες ώστε η σκυτάλη της πολύ θετικής εικόνας του πρώτου τριμήνου να περάσει ενισχυμένη και ακόμη πιο βελτιωμένη στα επόμενα τρίμηνα. Η λέξη αποτελεσματικότητα και η οργανική παραγωγή κεφαλαίου είναι το κλειδί στα business plans των ελληνικών τραπεζών για φέτος. Η κερδοφορία είναι ποιοτική και επαναλαμβανόμενη, με σταθερή πορεία ενεργητικού εστιασμένου στην εξυγίανση.