THEPOWERGAME
*** Ασφαλώς, κάτι θα έχει πάρει το αυτί σας για την πρόταση που προβλέπει την ανάγκη ενοποίησης των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών. Διακινείται σε επίπεδο Βρυξελλών και, απ’ ό,τι μαθαίνω, είναι σε αρκετά προχωρημένο στάδιο.
*** Για να καταλάβετε, η Γαλλία έχει θέσει κιόλας υποψηφιότητα για να φιλοξενήσει τον σχετικό ευρωπαϊκό οργανισμό που θα δημιουργηθεί. Στο Παρίσι -πού αλλού;-, που θέλει να εξελιχθεί σε financial hub της ΕΕ.
*** Το ακόμα πιο ενδιαφέρον σε αυτήν την περίπτωση έχει να κάνει με το τι κρύβεται πίσω από αυτήν την ιστορία. Όσοι ξέρουν, λοιπόν, υποστηρίζουν ότι έτσι θα προωθηθεί (και) η ιδέα της τιτλοποίησης του τεράστιου δημόσιου χρέους της Ευρωζώνης.
*** Πρόκειται για μια εξέλιξη που ενδιαφέρει άμεσα την Ελλάδα. Για ευνόητους, όσο και προφανείς λόγους. Το δικό της χρέος παραμένει μακράν το μεγαλύτερο στη ζώνη του ευρώ. Γι’ αυτό και παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις από το συγκεκριμένο μέτωπο.
*** Με την ευκαιρία, και αφού αναφέρθηκε παραπάνω το Παρίσι και η φιλοδοξία του να γίνει το financial hub της ΕΕ, να σημειώσω εδώ και κάτι ακόμα: ότι το Λονδίνο δουλεύει για λογαριασμό του. Πώς; Υλοποιώντας το Brexit.
*** Προ ημερών η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs ανακοίνωσε ότι μεταφέρει στη γαλλική πρωτεύουσα την έδρα των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων της. Αποχωρώντας από το Σίτι.
*** Για την ακρίβεια, εκεί θα μείνουν μόνο οι δουλειές που αφορούν το Ηνωμένο Βασίλειο και ορισμένες που έχουν να κάνουν με τη Μέση Ανατολή και την Ασία. Ολες οι υπόλοιπες πάνε Παρίσι. Προφανώς, έρχεται η ώρα του λογαριασμού για τους Βρετανούς.
*** Εννοείται ότι το παράδειγμα της Goldman Sachs έχουν ακολουθήσει ή θα ακολουθήσουν κι άλλες αμερικανικές τράπεζες. Και κάπως έτσι, ο Μακρόν κάνει το όνειρό του πραγματικότητα.
*** Πίσω στην Αθήνα και πάλι, όπου συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για τους στόχους του λεγόμενου «προϋπολογισμού νέας γενιάς». Ανάλογη διαδικασία -αλλά όχι με τους… θεσμούς- βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλη την Ευρωζώνη αυτόν τον καιρό.
*** Βλέπετε, το αποτέλεσμα θα πρέπει να σταλεί στις Βρυξέλλες έως τις 20 Σεπτεμβρίου, που είναι η καταληκτική ημερομηνία για όλα τα κράτη-μέλη. Και η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει.
*** Μόνο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών και υπηρεσιακά στελέχη του θα συνοδεύσουν τον Έλληνα πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα στις 13 Μαΐου. Συνεπώς, οι ιδέες για υπουργικά-κυβερνητικά κλιμάκια εγκαταλείπονται εν τη γενέσει τους.
*** Στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται να επαναληφθεί (σχεδόν) τίποτε απ’ όσα είχαν γίνει κατά την τελευταία εδώ επίσκεψη του Τούρκου προέδρου. Δηλαδή, διυπουργικές συναντήσεις, υπογραφές συμφωνιών κ.λπ.
*** Όλα δείχνουν ότι οδεύουμε προς μια «χαμηλής πτήσης» επίσκεψη, που γίνεται επειδή έχει συμφωνηθεί. Κι αν αναβαλλόταν, θα προκαλούσε μεγαλύτερο κακό. Όσοι ξέρουν επιμένουν: «Μην περιμένετε καμία ουσιαστική πρόοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις από αυτήν την επίσκεψη».
*** Για να καταλάβετε, θα διαρκέσει μερικές ώρες, ο κ. Μητσοτάκης δεν θα διανυκτερεύσει στην Άγκυρα, ενώ δεν πρόκειται να επισκεφθεί την Καππαδοκία, όπως είχε εκφράσει αρχικά την επιθυμία. Τι ήθελε να κάνει εκεί;
*** Μια βόλτα με τα περίφημα αερόστατα της περιοχής. Και αυτή η προοπτική εγκαταλείφθηκε οριστικά. Για να δούμε…