THEPOWERGAME
Οι παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές βελτιώνονται, καθώς η ανάπτυξη αποδεικνύεται πιο ανθεκτική και ο πληθωρισμός πρόκειται να μειωθεί ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως σε πολλές χώρες, δήλωσε ο ΟΟΣΑ.
Ενώ οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή ή οι πιο επίμονες αυξήσεις των τιμών θα μπορούσαν ακόμη να ρίξουν την οικονομία από την πιο σταθερή της βάση, ο οργανισμός με έδρα το Παρίσι δήλωσε ότι οι κίνδυνοι γίνονται «πιο ισορροπημένοι».
Ο ΟΟΣΑ αύξησε την πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2024 στο 3,1% – από 2,9% τον Φεβρουάριο – με αξιοσημείωτες βελτιώσεις στις προσδοκίες του για τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ινδία. Η επέκταση θα πρέπει να συνεχιστεί στο 3,2% το επόμενο έτος.
Οι καλύτερες προοπτικές δείχνουν ότι η παγκόσμια οικονομία φαίνεται να αποφεύγει να εισέλθει σε στασιμοπληθωριστικό τέλμα – μια περίοδο υποτονικής ανάπτυξης και αυξανόμενης ανεργίας σε συνδυασμό με αυξημένο πληθωρισμό – ακόμη και αν ο ρυθμός επέκτασης δεν θα επιστρέψει σύντομα στο μέσο όρο του 3,4% των ετών πριν από την πανδημία και την ενεργειακή κρίση.
Ο πληθωρισμός θα είναι ηπιότερος από ό,τι προέβλεπε ο ΟΟΣΑ πριν από τρεις μήνες, με εξαίρεση τις ΗΠΑ, όπου αναμένει τώρα ότι οι τιμές θα αυξηθούν κατά 2,5% φέτος αντί για 2,2%. Παρόλα αυτά, δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις ΗΠΑ θα πρέπει να είναι σε θέση να μειώσουν τα επιτόκια το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Την Τετάρτη στην Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος της Fed των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ διατήρησε ζωντανές τις ελπίδες για μείωση των επιτοκίων το 2024, ενώ αναγνώρισε ότι η έκρηξη του πληθωρισμού έχει μειώσει την εμπιστοσύνη των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής ότι οι πιέσεις στις τιμές υποχωρούν.
Η εκτίμηση του ΟΟΣΑ επιβεβαιώνει τις ελαφρώς θετικότερες απόψεις άλλων διεθνών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο επίσης αναβάθμισε τις προβλέψεις του τον περασμένο μήνα.
«Η συγκρατημένη αισιοδοξία έχει αρχίσει να επικρατεί στην παγκόσμια οικονομία, παρά τη μέτρια ανάπτυξη και την επίμονη σκιά των γεωπολιτικών κινδύνων», δήλωσε η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Κλερ Λομπαρντέλι «Ο πληθωρισμός υποχωρεί ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν, οι αγορές εργασίας παραμένουν ισχυρές με την ανεργία σε ή κοντά σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ».
Στην ανάκαμψη, ο ΟΟΣΑ δήλωσε ότι η απόκλιση μεταξύ της ισχυρής ανάπτυξης στις ΗΠΑ και της πιο υποτονικής Ευρώπης θα συνεχιστεί βραχυπρόθεσμα, δημιουργώντας ένα «μεικτό μακροοικονομικό τοπίο». Αυτό θα μεταφραστεί σε διαφορετικούς ρυθμούς μείωσης των επιτοκίων, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να πρόκειται να ξεκινήσει τη χαλάρωση πριν από τη Fed.
Παρόλα αυτά, ο ΟΟΣΑ δήλωσε ότι οι νομισματικές αρχές θα πρέπει να είναι επιφυλακτικές, διότι οι συγκρούσεις θα μπορούσαν να ωθήσουν προς τα πάνω τις τιμές της ενέργειας και τον πληθωρισμό, ενώ η άμβλυνση των πιέσεων στο κόστος μπορεί επίσης να είναι βραδύτερη από ό,τι αναμενόταν στις υπηρεσίες.
«Η νομισματική πολιτική πρέπει να παραμείνει συνετή για να διασφαλίσει ότι οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις περιορίζονται διαρκώς», δήλωσε ο ΟΟΣΑ.
Κίνδυνος διόγκωσης των χρεών
Για τις κυβερνήσεις, ανέφερε ότι το βελτιούμενο οικονομικό περιβάλλον παρέχει την ευκαιρία να αντιμετωπίσουν τα χρέη που κινδυνεύουν να διογκωθούν περαιτέρω καθώς το υψηλότερο κόστος δανεισμού τα τροφοδοτεί. Προειδοποίησε επίσης ότι οι χώρες θα αντιμετωπίσουν αυξανόμενες απαιτήσεις δαπανών από τη γήρανση του πληθυσμού, την κλιματική αλλαγή και τις ανάγκες ενίσχυσης της άμυνας.
«Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, η δημοσιονομική θέση είναι ανησυχητική», δήλωσε ο Λομπαρντέλι. «Χρειάζεται μια ισχυρή μεσοπρόθεσμη προσέγγιση για τον περιορισμό των δαπανών, τη δημιουργία εσόδων και την επικέντρωση των πολιτικών προσπαθειών σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη».
Σημειώνεται ότι για την ελληνική οικονομία ο ΟΟΣΑ κατεβάζει ελαφρώς τις εκτιμήσεις, καθώς προβλέπει ανάπτυξη 2% για φέτος και 2,5% το 2025. Τα ποσοστά αυτά συνιστούν χαμηλότερη πρόβλεψη σε σχέση με τα όσα αποτυπώνονται στο Πρόγραμμα σταθερότητας, όπου ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς εξελίξεις, εκτιμάται σε 2,5% για το τρέχον έτος και 2,6% για το 2025. Έτσι, αν και υπάρχει απόκλιση σχεδόν μισής μονάδας για το τρέχον έτος, οι προβλέψεις για το 2025 σχεδόν ταυτίζονται.
Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η αύξηση της απασχόλησης και των πραγματικών μισθών θα ενισχύσει την κατανάλωση. Παράλληλα, η εκταμίευση των κονδυλίων της ΕΕ για την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα θα στηρίξει τις επενδύσεις, παρά τις «σφιχτές» χρηματοπιστωτικές συνθήκες. Ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται, αλλά με βραδύτερο ρυθμό, επιστρέφοντας κοντά στον στόχο μέχρι το τέλος του 2025.