THEPOWERGAME
Ιδιαίτερα αυξημένο φαίνεται ότι είναι το ενδιαφέρον για επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων (data centers) στην Ελλάδα, όχι όμως μόνο από ισχυρούς «παίκτες» της τεχνολογίας, όπως η Microsoft, αλλά και από τις εταιρείες ακινήτων που πρωταγωνιστούν στην εγχώρια αγορά. Βέβαια, η Ελλάδα, αν και ακόμα αποτελεί μια εξαιρετικά μικρή αγορά στον εν λόγω τομέα, αναμένεται την επόμενη πενταετία να αποτελέσει τον δεύτερο σημαντικότερο κόμβο data center μετά τη Μασσαλία, λόγω και της εξαιρετικής της γεωγραφικής θέσης.
Όπως υποστηρίζει στο powergame.gr o Γιάννης Ξυλάς, διευθύνων σύμβουλος της Geoaxis property & valuation services, «τα Data Centers αναμένεται να αναπτυχθούν σημαντικά στην ελληνική αγορά, αλλά αυτή η ανάπτυξη θα γίνει σταδιακά και όχι με τόσο γρήγορο ρυθμό. Αυτήν τη στιγμή, βέβαια, γίνονται προσπάθειες από αρκετούς φορείς να μπουν σ’ αυτόν τον κλάδο, χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο ΑΔΜΗΕ και οι ισχυροί παίκτες των ακινήτων». Ακόμη, σύμφωνα με τον ίδιο, «η ελληνική αγορά είναι πολύ μικρή για μεγάλα Data Centers, ωστόσο έχουμε ένα σημαντικό πλεονέκτημα ως χώρα, που είναι η γεωγραφική μας θέση, η οποία συνδέει την Ευρώπη, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία».
Βέβαια, όπως ξεκαθαρίζει ο κ. Ξυλάς, «αυτήν τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει μια τόσο μεγάλη έκρηξη στα data centers, καθώς είναι συγκεκριμένοι οι επενδυτές που αποφασίζουν να δραστηριοποιηθούν στον εν λόγω τομέα και όσοι το κάνουν ψάχνουν για μικρά data centers, που είναι της τάξεως των 5MW έως 10 MW, καθώς μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει δυνατότητα για κάτι μεγαλύτερο».
Σχετικά με την τοποθεσία που πρέπει να αναπτύσσονται αυτά, υποστηρίζει ότι «πρέπει να βρίσκονται σε σημεία τόσο που η σύνδεση με το ρεύμα να είναι εύκολη και γρήγορη όσο και σε σημεία που δεν δημιουργούνται άλλα ρίσκα. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να αποκλειστεί το ρίσκο της πυρκαγιάς, της πλημμύρας και του σεισμού». Επίσης, προσθέτει ότι είναι αναγκαίο, αν η Ελλάδα θέλει να μετατραπεί σε πραγματικό κόμβο data center, σε αυτήν την προσπάθεια να συμβάλει και το κράτος με σημαντικές χρηματοδοτήσεις.
Μέχρι σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν συνολικά 15 κέντρα δεδομένων και με διαφορά οι μεγαλύτερες επενδύσεις προέρχονται από την Digital Realty και τη Microsoft. Δυναμικά, ωστόσο, στον τομέα επιδιώκουν να μπουν μερικές από τις ισχυρότερες ΑΕΕΑΠ, παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζει το εν λόγω εγχείρημα. Ο λόγος για την Prodea, που πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αριστοτέλης Καρυτινός, δήλωσε ότι το «άνοιγμα» στον τομέα των data centers αποτελεί τον επόμενο μεγάλο στόχο και ήδη η εταιρεία είναι σε συζητήσεις με ξένους operators, ενώ παράλληλα διερευνά πιθανές τοποθεσίες οι οποίες θα ήταν ιδανικές για τέτοιου είδους επενδύσεις. Ο ίδιος ωστόσο αναφέρθηκε στις δυσκολίες που έχουν τα data centers, λόγω και του ύψους της επένδυσης, καθώς κάθε MW αντιστοιχεί σε 10 εκατ. ευρώ, τονίζοντας ότι λίγοι είναι οι επενδυτές, κυρίως του real estate, που θα μπορούν να δραστηριοποιηθούν στον τομέα.
Σοβαρά φαίνεται να εξετάζει το ενδεχόμενο των data centers και η Trastor, έχοντας εντοπίσει ως ιδανικές περιοχές για τέτοιου είδους δραστηριότητες την Ανατολική Αττική και συγκεκριμένα τα Σπάτα, το Μαρκόπουλο και πέριξ του Αεροδρομίου. Η Trastor, μάλιστα, σκέφτεται να επεκταθεί στον συγκεκριμένο τομέα, είτε μέσω συνεργασίας με κάποιο τρίτο πρόσωπο που έχει την τεχνογνωσία των data centers και θα τη μεταφέρει στην εταιρεία, είτε μέσω data center operator, ο οποίος θα αναλάβει εξ ολοκλήρου την κατασκευή του. Σύμφωνα, μάλιστα, με όσα δήλωσε στο powergame.gr ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος, διευθυντής Χαρτοφυλακίου και Περιουσίας της Trastor: «Η Ελλάδα θα μπει δυναμικά στον διεθνή χάρτη των data centers την επόμενη πενταετία και οι επόμενες μεγάλες αναπτύξεις θα γίνουν πέριξ του αεροδρομίου, καθώς υπάρχει στην εν λόγω περιοχή άπλετο ρεύμα, το οποίο είναι απαραίτητο για να μπορούν να λειτουργήσουν».
Διαβάστε επίσης:
Η φιλελεύθερη διεθνής τάξη σιγά σιγά διαλύεται
Πώς η Τέιλορ Σουίφτ επισκίασε τους Ολυμπιακούς Αγώνες
Πώς η γραφειοκρατία μπλοκάρει επενδύσεις στις ΑΠΕ στην Ευρώπη