THEPOWERGAME
Η ισπανική τράπεζα BBVA την Τετάρτη δήλωσε ότι υπέβαλε ενδεικτική πρόταση συναλλαγής συγχώνευσης με τη Sabadell, δημιουργώντας έναν δανειστή με συνολικό ενεργητικό άνω του 1 τρισ. ευρώ.
Η τράπεζα προσφέρει μια σχέση ανταλλαγής 1 νέα μετοχή της BBVA για κάθε 4,83 μετοχές της Sabadell, ένα premium 30% σε σχέση με τις τιμές κλεισίματος στις 29 Απριλίου.
Η BBVA δήλωσε ότι οι όροι της πρότασης εγκρίθηκαν από το διοικητικό της συμβούλιο, προσθέτοντας ότι η τράπεζα είναι σε θέση να «προχωρήσει άμεσα στη συναλλαγή».
Οι όροι θα αποτιμούσαν τον μικρότερο δανειστή σε περίπου 12 δισ. ευρώ (12,8 δισ. δολάρια), σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg.
Αν και μια σύνδεση δεν θα ήταν η μετασχηματιστική, διασυνοριακή συγχώνευση που πολλοί τραπεζίτες και ρυθμιστικές αρχές επιθυμούσαν, θα δημιουργήσει έναν δανειστή με ενεργητικό άνω του 1 τρισ. ευρώ και με αγοραία αξία κοντά στην τρέχουσα αποτίμηση της Banco Santander SA ύψους 72 δισ. ευρώ. Θα δώσει στην BBVA μια κερδοφόρα επιχείρηση στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και τη δυνατότητα να αναπτύξει τις δραστηριότητές της στο Μεξικό.
Η πιθανή συγχώνευση ακολουθεί μια περίοδο ενοποίησης στον κλάδο, καθώς οι ισπανικές τράπεζες επιδιώκουν να μειώσουν το κόστος και να ενισχύσουν την κλίμακα. Η Ισπανία έχει σήμερα 10 τράπεζες, από 55 που ήταν πριν από την έναρξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.
Την Τρίτη, η BBVA δήλωσε ότι είχε διορίσει συμβούλους και ενημέρωσε τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Sabadell για το ενδιαφέρον της να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για μια πιθανή συγχώνευση.
«Καθώς πλησιάζουμε σιγά-σιγά στις πρώτες πιθανές μειώσεις επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Αγγλίας, η ενοποίηση σε ολόκληρο τον κλάδο θα αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο», δήλωσε ο Filippo Maria Alloatti, αναλυτής της Federated Hermes.
Οι Ευρωπαίοι δανειστές έχουν σημειώσει αύξηση 25% στα καθαρά κέρδη συναίνεσης του 2024 από τις αρχές του 2022, ωθούμενοι από την άνοδο των επιτοκίων, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence. Τα κέρδη-ρεκόρ, μεταξύ άλλων μεταξύ των ισπανικών και ιταλικών ομίλων λιανικής τραπεζικής που επωφελήθηκαν από την οικονομική ανάπτυξη στη Νότια Ευρώπη, αρχίζουν να ταρακουνάνε τα καθιερωμένα πρότυπα.
Φέτος, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα -που ενισχύονται από την άνθιση των εξαγωγών, τον τουρισμό και τις χαμηλότερες τιμές ενέργειας- αναμένεται να είναι μεταξύ των οικονομιών με τις καλύτερες επιδόσεις στην περιοχή του ευρώ, σύμφωνα με την Κομισιόν.
Ο πρόεδρος της BBVA, Carlos Torres, προστίθεται τώρα στον διευθύνοντα σύμβουλο της UniCredit, Andrea Orcel, και σε άλλους που κυνηγούν ανοιχτά συμφωνίες. Η UniCredit αγόρασε τον Οκτώβριο το 9% του μεριδίου της ελληνικής κυβέρνησης στην Alpha Bank και ανακοίνωσε μια συνεργασία στη Ρουμανία. Ο Ιταλός δεν έχει κρύψει το γεγονός ότι διαθέτει δισεκατομμύρια ευρώ σε πλεονάζοντα κεφάλαια που περιμένουν να αξιοποιηθούν.