THEPOWERGAME
Την βεβαιότητά της για το γεγονός ότι η απόκλιση στα επιτόκια μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στις ανεπτυγμένες αγορές, εξέφρασε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, μιλώντας στο CNBC. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι τέτοιου είδους κίνδυνοι είναι πιο ορατοί στις αναδυόμενες αγορές.
Τα επιτόκια αναφοράς των περισσότερων ανεπτυγμένων οικονομιών εκτοξεύτηκαν τα τελευταία χρόνια, καθώς οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό μετά την πανδημία. Οι τράπεζες αυτές επιδιώκουν τώρα να μειώσουν ξανά τα επιτόκια, αν και τα μηνύματα στις ΗΠΑ υποδηλώνουν ότι οι μειώσεις μπορεί αργήσουν αρκετά, σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις.
Ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων στις ΗΠΑ είναι παραδοσιακά κακό για τις αναδυόμενες αγορές, καθώς καθιστά τα χρέη τους -που συχνά τιμολογούνται σε δολάρια ΗΠΑ- πιο ακριβά. Μπορεί επίσης να προκαλέσει εκροές κεφαλαίων, καθώς οι επενδυτές επιλέγουν καλύτερες αποδόσεις στις ΗΠΑ, και μπορεί να προκαλέσει πολύ αυστηρότερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες. «Πρόκειται για ένα πολύ πιο σοβαρό ζήτημα για τις χώρες, όπου οι επιπτώσεις των υψηλών επιτοκίων στις ΗΠΑ είναι πιο βαθιές – σε πολλές αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς», δήλωσε η Κρισταλίνα Γκεoργκίεβα σε χθεσινή συνέντευξή της στο CNBC.
«Παρόμοιες καταστάσεις βλέπουμε και στην Ιαπωνία και εκεί η προσοχή των φορέων χάραξης πολιτικής, πράγματι, πρέπει να οξυνθεί για να παρακολουθούν προσεκτικά τις περιοχές όπου οι διακυμάνσεις γίνονται πιο σημαντικές. Στην Ευρώπη όμως, αυτό δεν συμβαίνει».
Στην Ευρωζώνη, είπε ότι «δεν ανησυχούμε ιδιαίτερα για τις επιπτώσεις στη συναλλαγματική ισοτιμία», με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να προσθέτει ότι η ανάλυση τους έδειξε ότι η διαφορά των 50 μονάδων βάσης μεταξύ των επιτοκίων της Fed και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας «είναι πιθανό να οδηγήσει σε μικροσκοπική ή 0,1 έως 0,2% μετατόπιση της συναλλαγματικής ισοτιμίας». «Και αυτό σημαίνει ότι στην Ευρώπη αυτό δεν αποτελεί μεγάλο ζήτημα», είπε η Γκεοργκίεβα.