THEPOWERGAME
Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Mental Health δείχνει ότι μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή συνδέεται με την μεγαλύτερη δυνατή υγεία του εγκεφάλου, τη γνωστική λειτουργία και την ψυχική ευεξία.
Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Warwick, ρίχνει φως στο πώς οι διατροφικές προτιμήσεις επηρεάζουν όχι μόνο τη σωματική υγεία αλλά και την υγεία του εγκεφάλου.
Οι διατροφικές επιλογές ενός μεγάλου δείγματος 181.990 συμμετεχόντων από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου αναλύθηκαν με βάση μια σειρά φυσικών αξιολογήσεων, συμπεριλαμβανομένων της γνωστικής λειτουργίας, των μεταβολικών βιοδεικτών του αίματος, της απεικόνισης του εγκεφάλου και της γενετικής, αποκαλύπτοντας νέες ιδέες για τη σχέση μεταξύ διατροφής και ευεξίας.
Οι διατροφικές προτιμήσεις κάθε συμμετέχοντα συλλέχθηκαν μέσω ενός διαδικτυακού ερωτηματολογίου, το οποίο η ομάδα κατηγοριοποίησε σε 10 ενότητες (όπως αλκοόλ, φρούτα και κρέατα). Ένας τύπος τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται μηχανική μάθηση βοήθησε τους ερευνητές να αναλύσουν το μεγάλο σύνολο δεδομένων.
Μια ισορροπημένη διατροφή συσχετίστηκε με καλύτερη ψυχική υγεία, ανώτερες γνωστικές λειτουργίες και ακόμη υψηλότερες ποσότητες φαιάς ουσίας στον εγκέφαλο, που συνδέεται με τη νοημοσύνη, σε σύγκριση με εκείνες με λιγότερο υγιεινή διατροφή.
Η μελέτη τόνισε επίσης την ανάγκη για σταδιακές διατροφικές τροποποιήσεις, ιδιαίτερα για άτομα που είναι συνηθισμένα σε εξαιρετικά εύγευστα αλλά διατροφικά ανεπαρκή τρόφιμα. Μειώνοντας σιγά σιγά την πρόσληψη ζάχαρης και λίπους με την πάροδο του χρόνου, τα άτομα μπορεί να έλκονται από τη φύση τους πια προς πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων.
Οι γενετικοί παράγοντες μπορεί επίσης να συμβάλλουν στη συσχέτιση μεταξύ διατροφής και υγείας του εγκεφάλου, πιστεύουν οι επιστήμονες, δείχνοντας πώς ένας συνδυασμός γενετικών προδιαθέσεων και επιλογών τρόπου ζωής διαμορφώνει την ευημερία.
Ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Jianfeng Feng, από το Πανεπιστήμιο του Warwick, τόνισε τη σημασία της δημιουργίας προτιμήσεων για υγιεινά τρόφιμα νωρίς στη ζωή και ανέφερε ότι: «Το ν΄ ακολουθεί κάποιος υγιεινή ισορροπημένη διατροφή από μικρή ηλικία είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή του ανάπτυξη. Για να προωθηθεί η δημιουργία ενός «μονοπατιού» με υγιεινή ισορροπημένη διατροφή, τόσο οι οικογένειες όσο και τα σχολεία θα πρέπει να προσφέρουν ποικίλα θρεπτικά γεύματα και να καλλιεργούν ένα περιβάλλον που να υποστηρίζει τη σωματική και ψυχική υγεία».
Αντιμετωπίζοντας τις ευρύτερες επιπτώσεις της έρευνας, ο καθηγητής Feng τόνισε τον ρόλο της δημόσιας πολιτικής στην προώθηση προσιτών και αγαπητών επιλογών υγιεινής διατροφής.
«Δεδομένου ότι οι διατροφικές επιλογές μπορούν να επηρεαστούν από την κοινωνικοοικονομική κατάσταση των ατόμων, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι αυτό δεν εμποδίζει τους ανθρώπους να υιοθετήσουν ένα υγιεινό και ισορροπημένο διατροφικό προφίλ», δήλωσε.
«Η εφαρμογή οικονομικά προσιτών πολιτικών για τα θρεπτικά τρόφιμα είναι απαραίτητη για τις κυβερνήσεις ώστε να εξουσιοδοτήσουν το ευρύ κοινό να κάνει ενημερωμένες και πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές, προάγοντας έτσι τη συνολική δημόσια υγεία».
Ο συν-συγγραφέας Wei Cheng, από το Πανεπιστήμιο Fudan, πρόσθεσε: «Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τις συσχετίσεις μεταξύ των διατροφικών προτύπων και της υγείας του εγκεφάλου, προτρέποντας σε συντονισμένες προσπάθειες για την προώθηση της διατροφικής ευαισθητοποίησης και την προώθηση πιο υγιεινών διατροφικών συνηθειών σε διαφορετικούς πληθυσμούς».
Ο Dr. Richard Pemberton, πιστοποιημένος ιατρός για τον τρόπο ζωής και γενικός ιατρός του Hexagon Health, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, σχολίασε: «Αυτή η συναρπαστική έρευνα δείχνει περαιτέρω ότι μια κακή διατροφή επηρεάζει επιζήμια όχι μόνο τη σωματική μας υγεία αλλά και την ψυχική και εγκεφαλική υγεία μας. Η μελέτη υποστηρίζει την ανάγκη για επείγουσα δράση της κυβέρνησης για τη βελτιστοποίηση της υγείας των παιδιών μας, προστατεύοντας τις μελλοντικές γενιές».