THEPOWERGAME
Σχέδια που ενδέχεται να οδηγήσουν ακόμη και σε διπλασιασμό των επενδεδυμένων κεφαλαίων της στην Ελλάδα φέρεται να έχει στο πλάνο η CVC Capital Partners, ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη χώρα, που βρέθηκε στο επίκεντρο τις τελευταίες ημέρες με το εντυπωσιακό ντεμπούτο των μετοχών της στο Euronext. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ αυτών των σχεδίων περιλαμβάνεται και η ενίσχυση του ποσοστού που κατέχει στη ΔΕΗ και που σήμερα φτάνει το 10%.
H εμπιστοσύνη νέων και υφιστάμενων μετόχων του CVC, που συγκαταλέγεται στην παγκόσμια ελίτ των private equity funds με 186 δισ. ευρώ υπό διαχείριση κεφάλαια, ενθουσίασε την ηγεσία του Rob Lucas, αλλά και τους ανθρώπους των ομάδων του στις 29 χώρες που διατηρεί γραφεία, μεταξύ των οποίων και η Αθήνα, όπου ηγείται ο Άλεξ Φωτακίδης.
Το επιτυχημένο IPO ενισχύει τη θέση του CVC στις διεθνείς αγορές, με εύλογες επιδράσεις στην τοπική αγορά. Επιχειρώντας να διερευνήσουμε τα σχέδιά του, σε μια συγκυρία μάλιστα που ορισμένες από τις τοποθετήσεις του μετρούν πενταετία -ένας μέσος χρόνος για την αποεπένδυση, σύμφωνα με τα καταστατικά εταιρειών του είδους-, επιβεβαιώσαμε τον στόχο του να αυξήσει περαιτέρω τις επενδύσεις και να ενισχύσει την παρουσία του στην Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι μόνο για εξαγορές το CVC έχει διαθέσει σχεδόν 2 δισ. ευρώ, με την αξία του χαρτοφυλακίου (EV-enterprise value) των συνολικών επενδύσεων του fund στην τοπική αγορά να εκτιμάται σε 11 δισ. ευρώ. Αφετηρία ήταν ο κλάδος της υγείας, όπου η CVC Capital Partners έπειτα από εξαγορές και σε συνεργασία με ελληνικά επιχειρηματικά συμφέροντα, δημιούργησε το HHG, τον μεγαλύτερο ιδιωτικό όμιλο παροχής υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα (Metropolitan, Υγεία, Μητέρα, Ιασώ, Λητώ, Creta Interclinic), για να προχωρήσει μετέπειτα και στην εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής. Επιπλέον, έχει τοποθετηθεί σε μια σειρά από άλλους κλάδους της οικονομίας, όπως -μεταξύ άλλων- η ενέργεια, με την εξαγορά του 10% της ΔΕΗ, ο τουρισμός και οι μαρίνες, με την απόκτηση της D-Marin, το ηλεκτρονικό εμπόριο, μέσω του Skroutz.gr, η εκπαίδευση, με την ίδρυση του πρώτου ξένου πανεπιστημίου σε συνεργασία με το ιδιωτικό Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, αλλά και τα τρόφιμα. Από το 2020, που απέκτησε τη Vivartia, χτίζει ισχυρό χαρτοφυλάκιο, με εταιρείες όπως η Δέλτα και η Δωδώνη στον κλάδο γαλακτοκομικών, η Μπάρμπα Στάθης στον κλάδο κατεψυγμένων λαχανικών και σαλατών, η εταιρεία Αραμπατζής στις ζύμες (Χρυσή Ζύμη), η Goody’s, κάτω από την οποία είναι μερικά από τα πιο γνωστά σήματα εστίασης στη χώρα (everest, La Pasteria κ.λπ.). Η Vivartia, που έχει αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο σε αυτές τις εταιρείες, φέρεται να μελετά προσεκτικά και νέες προσθήκες.
Οπότε το fund, αν και διατηρεί ώριμες επενδύσεις, δεν φαίνεται να βρίσκεται κοντά τόσο σε αποεπένδυση όσο και σε νέες τοποθετήσεις. Δεν υπάρχει κάποια επίσημη τοποθέτηση στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά εκφράζεται ικανοποίηση για τις επιδόσεις των συμμετοχών, αν και υπάρχουν διαβαθμίσεις ως προς τις αποδόσεις που απολαμβάνει το CVC ως βασικός μέτοχος. Αυτό που μας μεταφέρεται είναι ότι ικανοποιούνται οι στρατηγικοί του στόχοι και δεσμεύεται με προδιαγραφές μακροπρόθεσμου επενδυτή, διατηρώντας τις θέσεις του σε εταιρείες που αναπτύσσει και εξετάζοντας νέα projects.
Ενδιαφέρεται να ενισχύσει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με νέες εξαγορές και στο πλαίσιο αυτό εξετάζει περιπτώσεις βιώσιμων εταιρειών, με ανταγωνιστικά προϊόντα και καλό management, που φέρνουν αποτελέσματα, όπως αυτές στις οποίες διατηρεί ήδη στο χαρτοφυλάκιό του το fund.
Όπως αναφέρουν στο powergame.gr πηγές στο CVC, έχουν γίνει επενδύσεις 11 δισ. ευρώ (enterprise value των συνολικών επενδύσεων) και στόχος είναι να επενδυθούν περισσότερα κεφάλαια. «Τιμούμε τις εταιρείες που έχουμε στο χαρτοφυλάκιό μας. Αποτελούν σημαντικά brand names, που κοσμούν τη χώρα και την οικονομία και στην ίδια λογική θα κινηθούμε στο μέλλον», σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Η εμβληματική εισαγωγή στο Άμστερνταμ
Εν κατακλείδι, το CVC σχεδιάζει να διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα, κάτι που σημαίνει έως και διπλασιασμό των επενδύσεων που έχει ήδη υλοποιήσει, αρκεί να εντοπίσει τις κατάλληλες ευκαιρίες στο μέλλον. Ο πήχης έχει ανέβει, όπως και η ρευστότητα του fund, κάτι που φάνηκε και με το IPO στην Ολλανδία.
Εξάλλου, αυτές τις ημέρες το κύριο ενδιαφέρον των στελεχών του CVC και στην Ελλάδα είναι το εντυπωσιακό ντεμπούτο στο χρηματιστήριο Euronext, στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, από τις πιο εμβληματικές εισαγωγές των τελευταίων ετών στην Ευρώπη. Οι μετοχές της CVC Capital Partners από τα 14 ευρώ, τιμή εισαγωγής, βρέθηκαν με το άνοιγμα στα 17,34 ευρώ την Παρασκευή και ενδοσυνεδριακά έγραφαν κέρδη μέχρι τα 18 ευρώ, πριν κλείσουν στα 16,35 ευρώ, με αξία συναλλαγών σχεδόν 18 δισ. ευρώ. Η εταιρεία άντλησε πάνω από 2 δισ. ευρώ στη δημόσια εγγραφή -συμπεριλαμβανομένων των νέων μετοχών και των μετοχών που πούλησαν υφιστάμενοι μέτοχοι-, έχοντας αυξήσει την προσφορά κατά περίπου 0,5 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της ισχυρής ζήτησης θεσμικών επενδυτών.