THEPOWERGAME
Ο κλάδος της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ευρώπη γνωρίζει πολύ μεγάλη ανάπτυξη, με τη ζήτηση να σημειώνει σταθερή ανοδική πορεία. Την ίδια ώρα, έχει δημιουργηθεί ένα πολύ μεγάλο επιχειρηματικό οικοσύστημα που αποτελείται από εταιρείες διαχείρισης ακινήτων αλλά και εταιρείες τεχνολογίας.
Όπως ήταν αναμενόμενο, σταδιακά ο κλάδος προσελκύει το ενδιαφέρον επενδυτικών κεφαλαίων, που εξετάζουν τη συμμετοχή τους είτε σε μεγάλα χαρτοφυλάκια ακινήτων είτε μέσω χρηματοδότησης τεχνολογικών startups. Όμως, οι επενδυτές συστήνουν προσοχή στον τρόπο που αναπτύσσεται ο κλάδος.
Η ανάπτυξη της Ευρώπης
Μετά την πανδημία η Ευρώπη ήταν ανάμεσα στις περιοχές που κατάφεραν να ανακάμψουν πλήρως από το 2022 και μετά, ενώ η άνοδος στη ζήτηση ήταν μεγαλύτερη από την άνοδο στην προσφορά καταλυμάτων, κάτι που οδήγησε σε θετικές τάσεις πληρότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση πληρότητα στην Ευρώπη πέρυσι έφτασε στο 43%, έναντι 35% στη Βόρεια Αμερική, ενώ στην Ασία η πληρότητα έχει φτάσει στο 56% έναντι 47% το 2019. Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε η Sally Henry, αντιπρόεδρος ανάπτυξης της KeyData, κατά τη διάρκεια του Short Stay Summit που πραγματοποιήθηκε στις 24 Απριλίου στο Λονδίνο.
Σε ό,τι αφορά τη μέση ημερήσια τιμή, η Ευρώπη αν και είδε βελτίωση σε σύγκριση με το 2019, ωστόσο παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με άλλες περιοχές του κόσμου. Συγκεκριμένα, το 2023, η μέση ημερήσια τιμή έφτασε στα 171 ευρώ, την ώρα που στη Βόρεια Αμερική είναι 286 ευρώ και στην Αυστραλία στα 227 ευρώ. Ακόμα χαμηλότερα κινείται η Ασία, στα 148 ευρώ.
Για τη φετινή χρονιά, οι δείκτες είναι θετικοί, με το πρώτο τρίμηνο του έτους να σημειώνει πολύ μεγαλύτερες αυξήσεις από πέρυσι σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο. Συγκεκριμένα, η πληρότητα στην Ευρώπη το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 15% και μόλις κατά 2% το δεύτερο τρίμηνο (με βάση τις κρατήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί έως τις 14 Απριλίου). Η μέση ημερήσια τιμή το πρώτο τρίμηνο σημείωσε αύξηση 2%, φτάνοντας τα 150 ευρώ και το δεύτερο τρίμηνο +3% στα 170 ευρώ, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες χρονικές περιόδους του 2023. Σε ό,τι αφορά το τρίτο τρίμηνο, που είναι και το πιο ισχυρό καθώς περιλαμβάνει τους καλοκαιρινούς μήνες, οι έως τώρα κρατήσεις δείχνουν άνοδο των τιμών κατά 8%, στα 282 ευρώ.
Ο μετασχηματισμός της αγοράς από την ποσότητα στην ποιότητα
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον αυξημένης ζήτησης, οι εταιρείες διαχείρισης ακινήτων έθεσαν ως βασικό τους στόχο την ανάπτυξη των χαρτοφυλακίων τους. Ο CEO του γίγαντα Awaze, Henrik Kjellberg, που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό του 110.000 ακίνητα σε 36 χώρες στον κόσμο, μιλώντας στο Short Stay Summit, εξήγησε ότι έως τώρα στο επίκεντρο της στρατηγικής τους ήταν η οργανική ανάπτυξη, αυξάνοντας διαρκώς το χαρτοφυλάκιό τους. «Τώρα όμως πρέπει να περάσετε στη φάση της ανάπτυξης της κερδοφορίας», του απάντησε ο Marcus Rader, CEO and Co-Founder, της Hostaway, εταιρείας ανάπτυξης λογισμικού PMS (Property Management System) για εταιρείες βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Ο Graham Donoghue, CEO της Sykes Cottages, που διαχειρίζεται 21.000 εξοχικές κατοικίες σε Βρετανία και Ιρλανδία, παραδέχτηκε ότι φέτος ήταν η πρώτη χρονιά που δεν αγόρασαν τίποτα. «Αυτός ο κλάδος έχει κάνει ένα από τα μεγαλύτερα bull runs που έχουμε δει ποτέ. Έως το 2022, υπήρχε πολύ κεφάλαιο που κυνηγούσε πολύ λίγα ποιοτικά περιουσιακά στοιχεία. Ειδικά σε ένα περιβάλλον με μηδενικό επιτόκιο, όλοι είχαν στόχο μόνο την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου τους. Όμως αυτό που κοιτούν οι επενδυτές είναι η αξία (valuation)» είπε ο managing director της CVC Capital, Daniel Williamson.
«Και η αξία δεν προέρχεται μόνο από τη διαχείριση ακινήτων. Υπάρχουν property managers, για παράδειγμα στην Ολλανδία, με τζίρο 4-6 εκατ., από τα οποία μόνο το 10% προέρχεται από τη διαχείριση και ο υπόλοιπος προέρχεται από ασφάλιση, πληρωμές, συντηρήσεις και επισκευές, και πολλά ακόμα. Αυτή η αγορά βρίσκεται ακόμα στην αρχή της και έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε μια αγορά πλήρους υποστήριξης απ’ άκρη σ’ άκρη» κατέληξε ο κ. Williamson.
Οι προκλήσεις για τον κλάδο
Ο κλάδος των βραχυχρόνιων μισθώσεων έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά από προκλήσεις. Η Sally Henry ομαδοποίησε τις προκλήσεις αυτές σε τέσσερις κατηγορίες:
- Πολιτικές – εκλογές: Το 2024, 64 χώρες στον κόσμο, δηλαδή το 49% του παγκόσμιου πληθυσμού, θα έχουν εκλογές. Αυτό ενδέχεται να δημιουργήσει αφενός πρόσκαιρες αναβολές ταξιδιών αλλά ενδεχομένως και αλλαγές πολιτικής σε ό,τι αφορά τον κλάδο.
- Νομοθεσία: Πολλές χώρες υιοθετούν νομοθεσίες που περιορίζουν την ανάπτυξη του κλάδου. Όσοι δραστηριοποιούνται σε αυτόν, θα πρέπει να ενημερώνονται διαρκώς και να ενδυναμώνουν τους συλλογικούς τους φορείς με τη συμμετοχή τους σε αυτούς.
- Αθλητικές διοργανώσεις: Μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις σε διάφορες χώρες (π.χ. Euro 2024 στη Γερμανία, Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι) θα έχουν επιπτώσεις στην ταξιδιωτική συμπεριφορά αλλά και στις τιμές των καταλυμάτων.
- Ακραία καιρικά φαινόμενα: Πυρκαγιές και πλημμύρες αναμένεται να επηρεάσουν τις αποφάσεις κρατήσεων και κατ’ επέκταση τις τιμές των καταλυμάτων και την ανάπτυξη της αγοράς.