THEPOWERGAME
O Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε έκκληση την Πέμπτη για ισχυρότερη, πιο ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή άμυνα και δήλωσε ότι η ήπειρος δεν πρέπει να γίνει υποτελής των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς περιέγραψε το όραμά του για μια πιο διεκδικητική Ευρωπαϊκή Ένωση στην παγκόσμια σκηνή.
Με μόλις τρία χρόνια να απομένουν από τη δεύτερη και τελευταία θητεία του και έχοντας χάσει την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία το 2022, ο 46χρονος Μακρόν θέλει να δείξει στους επικριτές του ότι διατηρεί την ενέργεια και τη φρέσκια σκέψη που τον βοήθησαν να αναδειχθεί στην προεδρία το 2017 και ότι δεν έχει γίνει ένας ηγέτης «κουτσός», αναφέρει το Bloomberg.
«Υπάρχει ο κίνδυνος η Ευρώπη μας να πεθάνει. Δεν είμαστε εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους», δήλωσε ο Μακρόν στην ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι, προειδοποιώντας ότι οι στρατιωτικές, οικονομικές, εμπορικές και άλλες πιέσεις θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν και να κατακερματίσουν την ΕΕ των 27 χωρών.
Ο Μακρόν δήλωσε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στη Ρωσία να κερδίσει στην Ουκρανία και ζήτησε ενίσχυση της ικανότητας της Ευρώπης στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, στενότερους αμυντικούς δεσμούς με τη Βρετανία μετά το Brexit και τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής ακαδημίας για την εκπαίδευση υψηλόβαθμου στρατιωτικού προσωπικού.
Δεν υπάρχει άμυνα χωρίς αμυντική βιομηχανία
«Δεν υπάρχει άμυνα χωρίς αμυντική βιομηχανία… είχαμε δεκαετίες υποεπενδύσεων», είπε, προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να προτιμούν την αγορά ευρωπαϊκού στρατιωτικού εξοπλισμού.
«Πρέπει να παράγουμε περισσότερα, πρέπει να παράγουμε ταχύτερα και πρέπει να παράγουμε ως Ευρωπαίοι», είπε.
Ο Μακρόν δήλωσε ότι η Ευρώπη κινδυνεύει να μείνει πίσω οικονομικά σε ένα πλαίσιο όπου οι παγκόσμιοι κανόνες ελεύθερου εμπορίου αμφισβητούνται από μεγάλους ανταγωνιστές και ζήτησε μείωση της γραφειοκρατίας για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Ο Γάλλος ηγέτης ελπίζει ότι η ομιλία του θα έχει τον ίδιο αντίκτυπο με μια παρόμοια ομιλία στη Σορβόννη που έκανε πριν από επτά χρόνια, η οποία προανήγγειλε ορισμένες σημαντικές αλλαγές στην πολιτική της ΕΕ.
Από τότε, πολλά έχουν αλλάξει, με σημαντικές γεωπολιτικές προκλήσεις, όπως ο πόλεμος στη Γάζα, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι αυξανόμενες εντάσεις Κίνας-ΗΠΑ.
Η ομιλία της Πέμπτης χαρακτηρίστηκε από τους συμβούλους του Μακρόν ως η συμβολή της Γαλλίας στη στρατηγική ατζέντα της ΕΕ για τα επόμενα πέντε χρόνια. Η ατζέντα αναμένεται να αποφασιστεί μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές, όταν οι ηγέτες της ΕΕ θα παζαρέψουν για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας του μπλοκ.
Ο Μακρόν έχει δει τη δημοτικότητά του να πέφτει, ενώ το κεντρώο κόμμα του, η Αναγέννηση, υπολείπεται του ακροδεξιού Εθνικού Συνασπισμού (RN) στις δημοσκοπήσεις ενόψει των ευρωεκλογών της 6ης και 9ης Ιουνίου.
Μια άλλη πρόκληση για τον Μακρόν είναι ότι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η ομάδα του, η Ανανέωση, είναι τώρα η τρίτη μεγαλύτερη, αλλά θα μπορούσε να πέσει στην τέταρτη θέση, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, γεγονός που θα περιόριζε περαιτέρω την επιρροή του.