THEPOWERGAME
Περιζήτητες φαίνεται ότι είναι το τελευταίο διάστημα, τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους, οι εξοχικές κατοικίες που έχουν ένα εύρος τιμών που ξεκινά από τις 250.000 ευρώ και φτάνει τις 400.000 ευρώ. Την ώρα που λόγω της αύξησης του ορίου της Χρυσής Βίζας οι συναλλαγές έχουν εκτοξευτεί στο 40% σε σχέση με πέρυσι. Παράλληλα, συνεχώς αυξάνεται το ενδιαφέρον των Δυτικοευρωπαίων για τα ακίνητα της Ελλάδας, τα οποία πλέον με διαφορά αποτελούν τα φθηνότερα της Ευρώπης.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει στο powergame.gr ο Γιώργος Γαβριηλίδης, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της Elxis, «η αλλαγή του ορίου της Χρυσής Βίζας έχει επηρεάσει σημαντικά την αγορά. Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα από τους ξένους επενδυτές, καθώς βιάζονται να ολοκληρώσουν τις αγοραπωλησίες με το χαμηλότερο όριο, είτε των 250.000 ευρώ είτε των 500.000 ευρώ, πριν εφαρμοστούν τα νέα μέτρα».
Υπάρχουν όμως και οι επενδυτές από τη Δυτική Ευρώπη, όπως από την Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γαλλία και τη Γερμανία, που φαίνεται ότι επανακαλύπτουν την αγορά ακινήτων της Ελλάδας, αγοράζοντας σήμερα ακόμα και από τα σχέδια, λόγω των χαμηλών τιμών σε σχέση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά θέρετρα. Συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζει ο ίδιος: «Η Ιταλία έχει τις διπλάσιες τιμές, στη Νότια Γαλλία οι τιμές είναι οκταπλάσιες. Η Ισπανία, επίσης, που έχει τις διπλάσιες τιμές από την Ελλάδα, έχει χάσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητά της, καθώς έχει ακόμα ένα μεγάλο πρόβλημα, μια και είναι εξαιρετικά υπερδομημένη, δηλαδή η Βαρκελώνη είναι γεμάτη από 20ώροφες υποδομές και τα τουριστικά συγκροτήματα αποτελούνται από 200 διαμερίσματα».
Μία ακόμη τάση που παρατηρείται, όπως σχολιάζει ο κ. Γαβριηλίδης, είναι ότι οι ξένοι πλέον επιλέγουν να αγοράσουν εξοχικές κατοικίες σε περιοχές που μέχρι πρότινος δεν ήταν τόσο δημοφιλείς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Κρήτη, στην οποία υπάρχει σημαντική ανάπτυξη, πλέον όχι μόνο στα βόρεια, αλλά και στα νότια. Επίσης, η ακτογραμμή από την Πρέβεζα μέχρι την Πάλαιρο είναι εξαιρετικά ανερχόμενη περιοχή, καθώς υπάρχει εύκολη πρόσβαση. Αντίστοιχα, στη Ρόδο η ζήτηση που εκδηλώνεται αφορά την κεντρική και δυτική πλευρά του νησιού, που δεν είναι τόσο ανεπτυγμένη. Σημαντική κινητικότητα παρατηρείται από Έλληνες και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Επίσης, για πρώτη φορά έπειτα από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, οι Έλληνες έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στην αγορά εξοχικών κατοικιών. Σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρείας πώλησης εξοχικών κατοικιών, Elxis-At Home In Greece, κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών παρατηρείται σημαντική αύξηση της ζήτησης και των αγορών εξοχικών κατοικιών και από Έλληνες, όχι μόνο ομογενείς, όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος.
«Το τελευταίο εξάμηνο παρατηρούμε τη σχεδόν εντυπωσιακή είσοδο Ελλήνων στην αγορά εξοχικών και μάλιστα χωρίς να προσφεύγουν σε δανεισμό. Οι αγοραστές αυτοί κινούνται σε σπίτια υψηλής αισθητικής, τα οποία πωλούνται από τα σχέδια, σε τιμές που κινούνται μεταξύ 250.000 και 350.000 ευρώ, χωρίς να έχουν ως αποκλειστικό τους μέλημα την πολύ χαμηλή τιμή», αναφέρει ο κ. Γιώργος Γαβριηλίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι άνθρωποι αυτοί προτιμούν περιοχές ανερχόμενες και όχι ιδιαίτερα κορεσμένες τοποθεσίες.
Έλληνες αγοραστές είναι κατά κύριο λόγο άνθρωποι ηλικίας 45-60 ετών και ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως γιατροί και δικηγόροι. Όσον αφορά τους Έλληνες ομογενείς, αυτοί είναι Έλληνες δεύτερης ή ακόμα και τρίτης γενιάς, που έρχονται είτε από ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, είτε από τρίτες χώρες, όπως ο Καναδάς, η Αυστραλία και ασφαλώς οι ΗΠΑ. «Το φαινόμενο αυτό το είδαμε να σημειώνεται και πέρυσι, καθώς σχεδόν το 10% των πωλήσεων που πραγματοποιήσαμε αφορούσε ακριβώς ομογενείς αγοραστές. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν συγκεντρώσει κάποιες σημαντικές αποταμιεύσεις και επιθυμούν να τοποθετήσουν κάποιες εξ αυτών για την αγορά ενός σπιτιού στην Ελλάδα, ακόμα κι αν δεν την έχουν επισκεφτεί ποτέ στη ζωή τους», τονίζει ο κ. Γαβριηλίδης.
Οι αγοραστές αυτοί προτιμούν νέες μονοκατοικίες μικρού εμβαδού, με καλές προοπτικές για εισοδήματα από βραχυχρόνιες εκμισθώσεις. Επομένως, οι άνθρωποι αυτοί έχουν ως βασικό κίνητρο την επένδυση, με στόχο την εκμετάλλευση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν προχωρούν και σε ιδία χρήση των ακινήτων που αγοράζουν. Ωστόσο, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Elxis, είναι πλέον ιδιαίτερα διαδεδομένη η επιλογή της αξιοποίησης, ώστε η εξοχική κατοικία να αποφέρει κάποιο εισόδημα. Από τη στιγμή που δεν χρησιμοποιείται και δανεισμός, η καθαρή απόδοση είναι επίσης υψηλότερη, καταλήγει η ανάλυση της Elxis.