THEPOWERGAME
Ανάπτυξη 2,1% βλέπει τώρα για το 2024 στη χώρα μας το ΙΟΒΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε πριν από λίγο στο πλαίσιο της παρουσίασης της Τριμηνιαίας Έκθεσης του ΙΟΒΕ για την Ελληνική Οικονομία (τεύχος 1ο /2024) ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας υποχωρεί από το αρχικό 2,4% πριν από τρεις μήνες, στο 2,1%.
Η πορεία αυτή σύμφωνα με τον κ. Βέττα, δείχνει μια μείωση της δυναμικής της ελληνικής οικονομίας, ο ρυθμός της οποίας ωστόσο παραμένει υψηλότερος του μέσου όρου της ευρωζώνης, όπου αναμένεται να αναπτυχθεί με μόλις 0,6% από 0,5% πέρυσι. Σύμφωνα με τον κ. Βέττα, η επιβράδυνση αυτή της Ελληνικής Οικονομίας ξεκίνησε στο β’ εξάμηνο του 2023. Χαρακτήρισε δε αρνητική έκπληξη την πορεία των επενδύσεων μέσα στο δ’ τρίμηνο 2023 όπου στο σύνολο τους παρουσίασαν υποχώρηση 1,2% και ως πάγιος εξοπλισμός κατά 6%.
Η πορεία αυτή αποδόθηκε από τον κ. Βέττα σε πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου των εξωγενών. Όπως είπε χαρακτηριστικά στην αυλή μας υπάρχουν δύο συρράξεις, της Ουκρανίας και του Ισραήλ και σημείωσε ότι από αυτές τις εξελίξεις πλήττεται περισσότερο η Ευρώπη και η Ελλάδα, και λιγότερο άλλα μέρη του πλανήτης.
Συγκεκριμένα το τελευταίο τρίμηνο του 2023, η Ευρωζώνη αναπτύχθηκε μόλις 0,1% και μάλιστα με επιβραδυνόμενο ρυθμό (0,2% ήταν η αρχική εκτίμηση). Αντίθετα οι ΗΠΑ την ίδια περίοδο αναπτύχθηκαν με ρυθμό 3,1% (αντί 2,9% αρχικής πρόβλεψης) και η Κίνα κατά 5,2% (αντί 4,9% αρχικής πρόβλεψης). Η πορεία αυτή της Ευρώπης επηρεάζει τη πορεία της χώρας.
Στα θετικά της χώρας μας κατά τον κ. Βέττα, είναι η σημαντική μείωση του spread δανεισμού της χώρας ως αποτέλεσμα της απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά και της καλύτερης πορείας της σε σχέση με την Ευρωζώνη, την αύξηση του τουρισμού που επιτρέπει την εξισορρόπηση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το καλό επιχειρηματικό κλίμα, και η καλή πορεία των δημοσιονομικών, όπως φάνηκε με το έλλειμμα.
Αναφερόμενος στον πληθωρισμό ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ είπε ότι η νομισματική δουλειά που έγινε έφερε αποτέλεσμα, αλλά θα συνεχίσει να παραμένει στα επίπεδα του 2% για αρκετό διάστημα. Με άλλα λόγια να μην αναμένουμε περαιτέρω μείωση του πληθωρισμού σε επίπεδα προ της ενεργειακής κρίσης του 2021.