THEPOWERGAME
Η Ελβετία έχει δεσμεύσει 13 δισεκατομμύρια φράγκα (14,3 δισεκατομμύρια δολάρια) σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 7 δισεκατομμυρίων φράγκων σε αποθεματικά και περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, σύμφωνα με το Bloomberg.
Το 2023, οι ελβετικές αρχές δέσμευσαν επιπλέον 580 εκατομμύρια φράγκα σε χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία και δύο ακόμη ακίνητα, μετά από δικές της έρευνες και λεπτομερείς διευκρινίσεις από τις τράπεζες, δήλωσε την Τρίτη η Κρατική Γραμματεία Οικονομικών Υποθέσεων ή SECO. Συνολικά, έχει παγώσει 17 ακίνητα καθώς και πολυτελή αυτοκίνητα, έργα τέχνης και έπιπλα.
Η απόφαση της Ελβετίας να υιοθετήσει τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία ήταν μια δραματική ρήξη με την παραδοσιακή ουδετερότητά της. Ενώ έχει δεχθεί πιέσεις διεθνώς να κάνει ακόμη περισσότερα, ακόμη και το να φτάσει τόσο μακριά αποδείχθηκε αμφιλεγόμενο στο εσωτερικό της χώρας της.
Οι ακτιβιστές έχουν συγκεντρώσει αρκετές υπογραφές για τη διεξαγωγή μιας λαϊκής ψηφοφορίας σχετικά με την ουδετερότητα της Ελβετίας. Θέλουν να κατοχυρώσουν τη θέση αυτή στο σύνταγμα και να μπλοκάρουν τη συμμετοχή σε μη στρατιωτικά καταναγκαστικά μέτρα, στα οποία θα περιλαμβάνονταν και οι κυρώσεις.
Η συνολική αξία των ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν δεσμευτεί μέχρι το τέλος του 2023 ήταν 5,8 δισεκατομμύρια φράγκα, δήλωσε η SECO. Αυτή είναι μια μείωση από το 2022 και αντανακλά τις απώλειες αποτίμησης. Τα περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας που έχουν δεσμευτεί ανέρχονται σε 7,24 δισεκατομμύρια φράγκα.
Η SECO ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι “η υποχρέωση αναφοράς αυτών των αποθεματικών και περιουσιακών στοιχείων σε τριμηνιαία βάση θα παραμείνει σε ισχύ”.
Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου αν έχουν πλέον βρεθεί όλα τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που θα έπρεπε να δεσμευτούν βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, ο Simon Pluess, επικεφαλής της SECO για τις κυρώσεις, δήλωσε “Δύσκολα μπορώ να φανταστώ ότι θα υπάρξουν άλλες σημαντικές αλλαγές. Ο κύριος όγκος των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων έχει στην πραγματικότητα ήδη ακινητοποιηθεί εδώ και δύο χρόνια”.