THEPOWERGAME
Η Schneider Electric, πρωτοπόρος στον ψηφιακό μετασχηματισμό της ενεργειακής διαχείρισης και του αυτοματισμού, συμμετείχε στο Delphi Economic Forum IX και μέσω των εκπροσώπων της ανέδειξε πως η βιωσιμότητα, μέσω του εξηλεκτρισμού, της ψηφιοποίησης και του αυτοματισμού αποτελούν ευκαιρίες διαφοροποίησης και ανάπτυξης των επιχειρήσεων στην Ευρώπη.
Η κυρία Gwenaelle Avice Huet, Executive Vice President Europe Operations της Schneider Electric, στην πρώτη της επίσκεψη στην Ελλάδα και το φόρουμ, συμμετείχε σε 2 πάνελ επισημαίνοντας τον ισχυρό σύνδεσμο μεταξύ επιχειρηματικότητας και βιωσιμότητας, και πώς η δεύτερη μπορεί να αποτελέσει κινητήριο μοχλό ανάπτυξης. Επιπρόσθετα, επισήμανε πόσο σημαντική είναι η εστίαση τόσο στην πράσινη παραγωγή ενέργειας, όσο και στην πλευρά της ζήτησης, δηλαδή στην εφαρμογή λύσεων για τον εξηλεκτρισμό αλλά και την εξοικονόμηση της ενέργειας. Ο κος Σπύρος Ράπτης, Γενικός Διευθυντής της Schneider Electric για την Ελλάδα και την Κύπρο, από το πάνελ στο οποίο συμμετείχε, συζήτησε τις τεχνολογικές προκλήσεις, αλλά κυρίως τις ευκαιρίες που επιφέρει η εποχή του ΑΙ, ενώ ανέδειξε τις ήδη διαθέσιμες λύσεις για την αναβάθμιση των υποδομών προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες της εποχής.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με θέμα «Παγκόσμιες γεωπολιτικές αλλαγές: επιπτώσεις και στρατηγικές για τις επιχειρήσεις», η κυρία Gwenaelle Avice Huet τόνισε τη δέσμευση της Schneider Electric για τη βιωσιμότητα και την ενεργειακή μετάβαση και αναφέρθηκε στην τεχνογνωσία της εταιρείας στους τομείς αυτούς. Η κυρία Gwenaelle Avice Huet ξεκίνησε την τοποθέτησή της τονίζοντας τα ενεργειακά ζητήματα της Ευρώπης: «Η Ευρώπη ξοδεύει 1 δις ευρώ την ημέρα για την εισαγωγή ενέργειας, ενώ εάν ήταν πιο ενεργειακά αυτάρκης, θα μπορούσε να εξοικονομίσει αυτά τα χρήματα για να επενδύσει στην πράσινη μετάβαση». Από την άλλη πλευρά, ανέδειξε την πρόοδο τόσο της Ευρώπης όσο και της Ελλάδας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, επισημαίνοντας: «Η πράσινη παραγωγή ενέργειας είναι ιδιαίτερα σημαντική, η ίδια όμως προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στην πλευρά της ζήτησης ενέργειας, δηλαδή του εξηλεκτρισμού, της εξοικονόμησης και της πιο αποδοτικής κατανάλωσής της». Δίνοντας το παράδειγμα της Schneider Electric, ανέδειξε το πώς η βιωσιμότητα μπορεί να αποτελέσει τον βασικό πυλώνα διαφοροποίησης των επιχειρήσεων στην Ευρώπη και να συμβάλει στην ανάπτυξή τους. Κλείνοντας την τοποθέτησή της, έκανε έκκληση για άμεση δράση και συνεργασία μέσω της οποίας η Ευρώπη μπορεί όχι μόνο να επιβεβαιώσει την τεχνολογική της υπεροχή, αλλά και να ηγηθεί της παγκόσμιας πρωτοβουλίας για ένα πιο πράσινο μέλλον, θέτοντας τον εαυτό της στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας και της προσαρμοστικότητας.
Κατά τη συμμετοχή της στο δεύτερο πάνελ με θέμα «Ενισχύοντας την προσαρμοστικότητα των κρατών μελών της ΕΕ στην Κλιματική Αλλαγή και την Πολιτική Προστασία», η κυρία Gwenaelle Avice Huet ανέφερε: «Είναι καίριας σημασίας η συνεργασία μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αξιολογούν και να μετριάζουν τους κλιματικούς κινδύνους σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού τους. Πολύ σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί και η ευρωπαϊκή οδηγία CSRD για την υποβολή εκθέσεων εταιρικής βιωσιμότητας που συμβάλει στην ευθυγράμμιση των εταιρικών στρατηγικών με τους παγκόσμιους στόχους βιωσιμότητας». Με έμφαση στην καινοτομία και την τεχνολογία, η Schneider Electric υποστηρίζει τη συλλογική δράση σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς για την προώθηση της απανθρακοποίησης και της ανθεκτικότητάς τους απέναντι στην κλιματική αλλαγή.
Από την πλευρά του, ο κύριος Σπύρος Ράπτης, στο πάνελ «Πέρα από τον αλγόριθμο: Ξεπερνώντας τα εμπόδια στις υποδομές την εποχή του AI-driven μετασχηματισμού» τόνισε την πρωτοποριακή προσέγγιση της εταιρείας για ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στις λύσεις που προτείνει, με στόχο την επέκταση του κύκλου ζωής των περιουσιακών στοιχείων των πελατών, την πρόβλεψη και μείωση του κόστους συντήρησης, αλλά και τη λήψη αποφάσεων για δράσης που στοχεύουν τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Επιπλέον, στάθηκε και στο πρόσφατο παράδειγμα συνεργασίας με την NVIDIA, λέγοντας: «Η Schneider Electric θα αξιοποιήσει την τεχνογνωσία της στις υποδομές των Data Centers σε συνδυασμό με τις προηγμένες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης της NVIDIA με στόχο τη βελτιστοποίηση της σχεδίασης ΑΙ-Data Centers τεχνητής νοημοσύνης με την δημιουργία σχεδίων αναφοράς, παρέχοντας στους ιδιοκτήτες και τους χειριστές των κέντρων δεδομένων τα εργαλεία και τους πόρους που απαιτούνται για την απρόσκοπτη ενσωμάτωση νέων και εξελισσόμενων λύσεων τεχνητής νοημοσύνης στην υποδομή τους, θα βελτιώνει την αποτελεσματικότητα ανάπτυξης και θα διασφαλίζει την αξιόπιστη λειτουργία στον κύκλο ζωής.» Σε δεύτερο χρόνο, η συνεργασία αυτή στοχεύει να παρέχει ένα ενοποιημένο περιβάλλον εικονικής προσομοίωσης μέσω ενός Ψηφιακού Δίδυμου, επιταχύνοντας τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη πολύπλοκων συστημάτων και θα μειώνει τον χρόνο και το κόστος.
Με αφοσίωση στην επίτευξη θετικού αντίκτυπου, η Schneider Electric δεσμεύεται να γεφυρώσει την πρόοδο και τη βιωσιμότητα για όλους. Ως κινητήρια δύναμη για τη βιώσιμη ανάπτυξη, η Schneider παρέχει στους συνεργάτες και πελάτες της ψηφιακές λύσεις και υπηρεσίες. Εκτός από την υποστήριξη των άλλων, δίνει επίσης το παράδειγμα και είναι υπέρμαχος των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και διοικητικών πρωτοβουλιών. Αγωνιζόμενη για τον φιλόδοξο στόχο να γίνει net-zero, η Schneider έχει αναπτύξει ένα σχέδιο που έχει επικυρωθεί από την πρωτοβουλία Science-based Targets. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει την “καθαρή μηδενική ετοιμότητα” σε όλες τις δραστηριότητές της και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 25% σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της μέχρι το 2030.