THEPOWERGAME
Το Ιράν είναι μια χώρα με πλούσιο υπέδαφος και ισχυρή αμυντική βιομηχανία, όλοι, όμως, «τρέμουν» το μυστικό πυρηνικό της πρόγραμμα.
Φημολογείται ότι σε υπόγεια τούνελ -12 μέτρα κάτω από το ιρανικό έδαφος- κρύβονται πυρηνικές κεφαλές, ενώ ξένοι αναλυτές λένε ότι ενώ το 2015 το Ιράν θα μπορούσε να κατασκευάσει ένα πυρηνικό όπλο μέσα σε έναν χρόνο, πλέον μπορεί να το φτιάξει σε περίπου μια εβδομάδα!
Ιράν: Οι δυνατότητες του και οι σχέσεις με Κίνα και Ρωσία
Ο Καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Λάβδας, δηλώνει στο Star: «Πέρα από τις μεγάλες δυνατότητες που έχει το Ιράν, να προκαλέσει ασφυξία στις διεθνείς πετρελαϊκές και εμπορικές μεταφορές, είναι παράλληλα το κέντρο του Σιιτικού Ισλάμ. Είναι η μόνη χώρα, που ως κράτος εφαρμόζει τους κανόνες και τις νόρμες του Σιιτικού Ισλάμ και άρα ασκεί επιρροή σε παγκόσμια τμήματά του. Τέλος, είναι μια χώρα που συνομιλεί συνέχεια με την Κίνα και τη Ρωσία, σε μεγάλο βαθμό και με την Τουρκία και χωρίς να υπάρχει κάποιος άμεσος άξονας, αυτού τους είδους ο συντονισμός πρέπει πάντα να είναι κάτι που κρατάμε υπόψιν μας».
Πολυάριθμη εφεδρεία και ισχυρή αμυντική βιομηχανία
Και συνεχίζει: «Πρόκειται για μια κατ’ επίφαση δημοκρατία, στην οποία «κουμάντο» κάνουν οι Φρουροί της Επανάστασης που έχουν ορίσει ηγέτη τον Χαμενέϊ. Πολεμούν με όπλα που παράγονται στη χώρα τους. Το Ιράν κατασκευάζει drones, σαν κι αυτά που εκτόξευσε την Κυριακή κατά του Ισράηλ, πυραύλους και αντιαεροπορικά συστήματα. Είναι από τις λίγες χώρες που έχουν θέσει σε τροχιά τρεις στρατιωτικούς δορυφόρους».
Ιράν: Δεν το «αγγίζουν» τα εμπορικά εμπάργκο
Επίσης, οι εμπορικές σχέσεις του Ιράν με την Κίνα και την Ρωσία, κάνουν τη χώρα «άτρωτη». «Δεν την “αγγίζουν” τα εμπάργκο. Είναι οικονομικά αυτάρκης, Αφού εκτός των άλλων, είναι και πλούσια σε πετρέλαιο και σπάνιες γαίες» καταλήγει.