THEPOWERGAME
Ένα επιχειρηματικό deal που θυμίζει ταινία του Χόλιγουντ και εμπλέκει τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες. Ένα νέο επεισόδιο στον πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας για την επικράτηση στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης εκτυλίχθηκε τους τελευταίους μήνες, με τους Αμερικανούς να σημειώνουν ακόμη μία νίκη. Την περασμένη εβδομάδα η Microsoft ανακοίνωσε μία ακόμη σημαντική επένδυση σε εταιρεία που εξειδικεύεται στην AI. Ο αμερικανικός κολοσσός θα δαπανήσει 1,5 δισ. δολάρια στην G42, εταιρεία που εδρεύει στο Άμπου Ντάμπι.
Η ιστορία της G42 καθιστά ιδιαίτερα σημαντικό το deal. Η αραβικών συμφερόντων εταιρεία φέρεται να είχε στενούς δεσμούς με την Κίνα και μάλιστα στις αρχές του έτους οι αμερικανικές αρχές εξέταζαν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων και ήταν έτοιμες να απαγορεύσουν τις εξαγωγές προς την G42 γιατί είχε πάρε-δώσε με τη Huawei.
Η G42 θεωρείται η κορυφαία εταιρεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που διαπρέπει στον πολλά υποσχόμενο τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Ασχολείται κυρίως με data centers και εφαρμογές AI. Έχει επίσης αναπτύξει ένα μεγάλο μοντέλο αραβικής γλώσσας που ονομάζεται Jais, το οποίο θα προσφέρεται μέσω του συστήματος cloud της Microsoft, Azure. Έτσι, μετά την απόλυτα επιτυχημένη επένδυσή της στην OpenAI, δημιουργό του ChatGPT, η Microsoft αποκτά ακόμη μεγαλύτερη παρουσία στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Η Microsoft αποκτά μερίδιο μειοψηφίας στην G42, ενώ ο πρόεδρός της, Μπραντ Σμιθ, θα συμμετέχει στο διοικητικό της συμβούλιο.
Οι γεωπολιτικές προεκτάσεις του deal δεν είναι αμελητέες. Το γεγονός ότι ο πρόεδρος της G42, σεΐχης Τανούν μπιν Ζαγιέντ Αλ Νάχια, διατελεί και σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΑΕ, λέει πολλά. Η Silicon Valley έβλεπε μέχρι πρότινος τις χώρες του Κόλπου ως πηγές χρηματοδότησης. Πλέον το Άμπου Ντάμπι κάνει το πρώτο βήμα για να θεωρηθούν τα ΗΑΕ ένας αξιόπιστος συνεργάτης των ΗΠΑ στον κλάδο της τεχνολογίας.
Οι Άραβες διέκοψαν τις στενές επαφές που είχαν με την Κίνα και επέλεξαν τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε μία win-win συμφωνία. Η G42 κόβει τους δεσμούς με το αντίπαλον δέος των ΗΠΑ και σε αντάλλαγμα λαμβάνει 1,5 δισ. δολάρια και έναν μέτοχο όχι απλώς παγκοσμίου βεληνεκούς, αλλά την πολυτιμότερη επιχείρηση στον πλανήτη και τη μοναδική που αυτήν τη στιγμή αξίζει πάνω από 3 τρισ. δολάρια. Έτσι, τα ΗΑΕ θα έχουν χείρα βοηθείας για να πετύχουν το σκοπό τους: να γίνουν τεχνολογικός κόμβος στη Μέση Ανατολή και να κυριαρχήσουν στην περιοχή στα πεδία της AI και των cryptos.
Παράλληλα, η Αμερική αποδυναμώνει την Κίνα, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο μελλοντικών συνεργασιών με τα ΗΑΕ. Τον περασμένο Φεβρουάριο ο Σαμ Άλτμαν της OpenAI εξήρε το ρυθμιστικό πλαίσιο των ΗΑΕ σε θέματα τεχνολογίας και είχε εκτιμήσει ότι τα Εμιράτα θα μπορούσαν να αποτελέσουν παράδειγμα για τους κανόνες που θα εφαρμοστούν στην AI παγκοσμίως.
Όπως αναφέρει ο διεθνής Τύπος, το deal ήταν πάρα πολύ δύσκολο να κλείσει και απαιτούσε σκληρές διαπραγματεύσεις με τον Λευκό Οίκο και τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν. Οι συζητήσεις κράτησαν περίπου έναν χρόνο. Μέλη του Κογκρέσου εξέφρασαν στην πορεία σημαντικές ανησυχίες για τις σχέσεις της G42 με το Πεκίνο και φόβους ότι υπάρχει κίνδυνος να περάσουν δεδομένα Αμερικανών πολιτών στα χέρια των Κινέζων.
Τον περασμένο Ιανουάριο το deal έφτασε πολύ κοντά στο απόλυτο αδιέξοδο, όταν ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Μάικ Γκάλαχερ κάλεσε το υπουργείο Εμπορίου να εξετάσει εξονυχιστικά την περίπτωση της G42 και το κατά πόσο η εταιρεία των ΗΑΕ θα έπρεπε να συμπεριληφθεί στη μαύρη εμπορική λίστα των ΗΠΑ, γιατί συνεργάζεται με τη Huawei, τις υπηρεσίες πληροφοριών του Πεκίνου και τον κινεζικό στρατό. Το deal με τη Microsoft ολοκληρώθηκε μόνο όταν η G42 απέδειξε στους Αμερικανούς ότι απέσυρε απ’ όλα τα συστήματά της οτιδήποτε είχε κατασκευαστεί από τη Huawei και, όπως είναι αναμενόμενο, οι Αμερικανοί θα εξετάζουν συνεχώς τις κινήσεις της G42.