THEPOWERGAME
Για το νομοσχέδιο για την κλιματική αλλαγή και τις εξελίξεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, μίλησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε το Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 fm στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα.
Ο κ. Σκυλακάκης εμφανίστηκε καθησυχαστικός σχετικά με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ερωτηθείς αν ανησυχεί για τις εξελίξεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε «δεν εκτιμώ ότι είναι τόσο σημαντικά αυτά που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή σε σχέση με την πιθανή κλιμάκωσή τους δηλαδή δεν φαίνεται ότι είμαστε μπροστά σε κάτι μείζον.
Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν ανατιμήσεις τις τιμές των καυσίμων, ανέφερε ότι η εκτίμησή του είναι ότι έχουμε φτάσει ίσως στην κορύφωση αυτών των γεγονότων.
Αναφορικά με το νομοσχέδιο για την κλιματική αλλαγή ο κ. Σκυλακάκης μίλησε για τη διαχείριση των δασών.
Διαχειριστικές μελέτης για τα δάση
Όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης «Τα δάση μας είναι εδώ και πολλές δεκαετίες εκτός διαχείρισης. Δηλαδή όλα τα δάση της νοτίου Ελλάδος είναι εκτός διαχείρισης, δεν υπάρχουν ούτε διαχειριστικές μελέτες, ούτε δασικοί συνεταιρισμοί που υπάρχουν στα περισσότερα δάση του Βορρά, ούτε υλοτομίες ούτε αραιώσεις ούτε τίποτα. Και δεν υπάρχει και αντίστοιχη οικονομία του δάσους σε όλη τη Νότια Ελλάδα αυτό είναι η μεγάλη αλλαγή που έρχεται να φέρει αυτό το νομοσχέδιο. Λέμε παντού διαχειριστικές για το πώς θα λειτουργεί το δάσος, πότε να γίνονται αραιώσεις, πότε να γίνονται υλοτομίες, πότε να γίνονται καθαρισμοί.
Δεύτερον, επιδότηση της βιομάζας δηλαδή κλαδιών, νεκρών κορμών, προϊόντα από αραιώσεις η οποία έμενε μέσα στο δάσος. Ακόμη και στα δάση που είχαμε διαχειριστικές μελέτες ακόμη και στα δάση του Βορρά το υπόλειμμα έμενε μέσα στο δάσος ενώ ένα κομμάτι έπρεπε να μείνει στο δάσος για να δώσει δύναμη και ένα άλλο πρέπει να φύγει γιατί αν δεν φύγει έχεις πάρα πολύ πυκνή βλάστηση και πάρα πολύ νεκρή βλάστηση μέσα που είναι «προσάναμμα».
Τα κίνητρα
Πώς κάνουμε αυτή την αλλαγή; Βάζουμε κίνητρα δηλαδή σε αυτόν που θα μπει να κάνει τη διαχείριση του δίνουμε επιδότηση αν βγάλει την υπερβάλλουσα βιομάζα. Επίσης προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια οικονομία του δάσους με συνδυασμό των εταιρειών ξυλείας με τους δασικούς συνεταιρισμούς υποχρεωτικά σχήματα υβριδικά που να αναλάβουν αυτή τη διαχείριση του δάσους. Είναι μια τεράστια μεταρρύθμιση η οποία όμως θέλει χρόνο για να γίνει, συνεπώς στο ενδιάμεσο ερχόμαστε το πρόγραμμα anti-Nero το οποίο πενταπλασίασε τις δαπάνες που δίναμε για πρόληψη.
Φέτος το ξεκινήσαμε νωρίτερα από ποτέ, είναι μέσα στα δάση οι περισσότεροι εργολάβοι του anti-Nero που κάνουν αντιπυρικές, δασικούς δρόμους, καθαρισμούς με περισσότερα χρήματα από ποτέ. Το τελευταίο anti-Nero είναι πάνω από 250 εκατομμύρια για την επόμενη διετία και βάζουμε και άλλα 30 εκατομμύρια τα οποία τα δίνουμε στους δήμους στις πιο επικίνδυνες περιοχές για να κάνουν τις μελέτες και την εφαρμογή μικρών αντιπυρικών ζωνών γύρω από οικισμούς που είναι μέσα στο δάσος.