THEPOWERGAME
Η Apple με εντολή της κυβέρνησης του Πεκίνου αφαίρεσε από το App Store της Κίνας δημοφιλείς εφαρμογές, όπως το WhatsAp, το Threads της Meta Platforms, το Telegram, το Signal, καθώς και δύο άλλες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων. Σύμφωνα με δημοσίευμα της WSJ, ο τεχνολογικός κολοσσός δήλωσε ότι της δόθηκε εντολή να αφαιρέσει ορισμένες εφαρμογές λόγω ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια, χωρίς να διευκρινίσει ποιες.
«Είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε τους νόμους στις χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε, ακόμη και όταν διαφωνούμε», ανέφερε εκπρόσωπος της Apple σε δήλωσή του.
Αυτές οι εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, οι οποίες επιτρέπουν στους χρήστες να ανταλλάσσουν μηνύματα και να μοιράζονται αρχεία ατομικά και σε μεγάλες ομάδες, έχουν συνολικά περισσότερους από τρία δισεκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως. Η πρόσβαση σε αυτές είναι δυνατή στην Κίνα μόνο μέσω εικονικών ιδιωτικών δικτύων που μεταφέρουν τους χρήστες εκτός του μεγάλου τείχους προστασίας της Κίνας, αλλά εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ευρέως.
Το Πεκίνο έχει συχνά αντιμετωπίσει τέτοιες πλατφόρμες με προσοχή, ανησυχώντας ότι οι εφαρμογές αυτές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τους πολίτες του για τη διάδοση αρνητικού περιεχομένου και την οργάνωση διαδηλώσεων ή κοινωνικών κινημάτων. Πολλές από τις ειδήσεις που λογοκρίνει η Κίνα στο εσωτερικό της συχνά περνούν πέρα από το Σινικό Τείχος μέσω τέτοιων καναλιών.
«Περιέχουν προβληματικές αναφορές για τον Κινέζο πρόεδρο»
Η Διοίκηση Κυβερνοχώρου της Κίνας ζήτησε από την Apple να αφαιρέσει το WhatsApp και το Threads από το App Store επειδή και τα δύο περιέχουν πολιτικό περιεχόμενο που περιλαμβάνει προβληματικές αναφορές του Κινέζου προέδρου, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το θέμα. Ο εκπρόσωπος της Apple δήλωσε ότι αυτό δεν ήταν μέρος του σκεπτικού.
Η κίνηση αυτή συρρικνώνει τον αριθμό των ξένων εφαρμογών συνομιλίας που μπορούν να χρησιμοποιούν οι Κινέζοι χρήστες του διαδικτύου για να επικοινωνούν με όσους βρίσκονται εκτός της χώρας, μια περαιτέρω αυστηροποίηση των ελέγχων του διαδικτύου από το Πεκίνο, το οποίο είναι ευαίσθητο στην κυκλοφορία μη λογοκριμένων πληροφοριών.
Αθροιστικά, το Instagram, το X, το Facebook, το YouTube και το WhatsApp έχουν κατέβει από το κατάστημα εφαρμογών της Apple περισσότερες από 170 εκατομμύρια φορές στην Κίνα την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας πληροφοριών αγοράς Sensor Tower. Εφαρμογές όπως το X αποτέλεσαν το κλειδί για τη διάδοση πληροφοριών και βίντεο από τις διαδηλώσεις κατά των κανόνων Covid στην Κίνα που ξέσπασαν στα τέλη του 2022.
Το διάταγμα της κινεζικής κυβέρνησης
Η Apple αντιμετωπίζει την ανάγκη να αφαιρέσει περισσότερες απ’ αυτές τις ξένες και εγχώριες εφαρμογές στην Κίνα, μετά από ένα διάταγμα της κυβέρνησης πέρυσι που απαιτεί από τους προγραμματιστές εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας να καταχωρίσουν τις εφαρμογές τους στις ρυθμιστικές αρχές μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο. Οι μη καταχωρημένες εφαρμογές θα αφαιρούνται από τα καταστήματα εφαρμογών, δήλωσε το Πεκίνο, λέγοντας ότι στοχεύει σε εφαρμογές που θεωρούνται μη ασφαλείς, όπως αυτές που εμπλέκονται σε τηλεφωνικές απάτες.
Το προσωπικό της Apple συναντήθηκε με τις κινεζικές αρχές και εξέφρασε την ανησυχία του για το πώς οι κανόνες θα εφαρμοστούν και θα επηρεάσουν τους χρήστες της, ανέφερε η Wall Street Journal. Στη συνέχεια, οι αξιωματούχοι είπαν στην Apple ότι έπρεπε να εφαρμόσει αυστηρά τους κανόνες.
H απόφαση της Κίνας για αφαίρεση των εφαρμογών, ακολουθούν μια σειρά κινήσεων που έχει κάνει η Apple στη μεγαλύτερη υπερπόντια αγορά της για να συμμορφωθεί με την αυξανόμενη λογοκρισία της Κίνας και τους αυστηρότερους κανόνες για την ασφάλεια των δεδομένων. Ήταν η κορυφαία κατασκευάστρια εταιρεία smartphone στην Κίνα πέρυσι, με πάνω από 17% της αγοράς, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών του κλάδου International Data Corporation.
Το Πεκίνο έχει εντείνει την καταστολή του διαδικτυακού του χώρου, ενισχύοντας τη λογοκρισία και τους ελέγχους δεδομένων και απαιτώντας από τους φορείς εκμετάλλευσης πλατφορμών να διαχειρίζονται τις διαδικτυακές δραστηριότητες. Το 2017, η Apple δέχθηκε πυρά επειδή αφαίρεσε δεκάδες εφαρμογές που επέτρεπαν στους Κινέζους χρήστες του διαδικτύου να παρακάμπτουν το «Μεγάλο Τείχος Πυρός» από το κατάστημα εφαρμογών της χώρας. Επίσης, κατέβασε χιλιάδες εφαρμογές βιντεοπαιχνιδιών το 2020, αφού οι Κινέζοι αξιωματούχοι κατέστειλαν το λογισμικό παιχνιδιών χωρίς κυβερνητική άδεια.
Περισσότερες από 14.000 εφαρμογές είναι αποκλεισμένες στην Κίνα
Περισσότερες από 14.000 εφαρμογές είναι αποκλεισμένες στην Κίνα, σύμφωνα με το AppleCensorship.com, έναν ιστότοπο που διαχειρίζεται η ακτιβιστική οργάνωση κατά της λογοκρισίας GreatFire, η οποία παρακολουθεί την εν λόγω λογοκρισία για περισσότερο από μια δεκαετία. Ορισμένες απ’ αυτές είναι εργαλεία παράκαμψης του διαδικτύου, εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων ή εφαρμογές που συνδέονται με την κοινότητα LGBT, σύμφωνα με την GreatFire.
Οι απαιτήσεις των λογοκριτών της Κίνας καταδεικνύουν το αυξανόμενο κόστος για την Apple της πρόσβασης σε μια από τις μεγαλύτερες καταναλωτικές αγορές στον κόσμο.
Η Κίνα είναι η σημαντικότερη διεθνής αγορά πωλήσεών της και η μεγαλύτερη παραγωγική βάση της παγκοσμίως. Ακόμα κι έτσι, η κατασκευάστρια εταιρεία iPhone αντιμετωπίζει ήδη αντίξοες συνθήκες εκεί. Οι αδύναμες καταναλωτικές δαπάνες έχουν επιβαρύνει τις πωλήσεις, ενώ ο ανταγωνισμός με τους εγχώριους ανταγωνιστές έχει ενταθεί. Το Πεκίνο έχει επίσης περιορίσει τη χρήση των iPhone από τους κρατικούς υπαλλήλους.