THEPOWERGAME
Κλιμακώνεται η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ να αντεπιτίθεται στο Ιράν από τα ξημερώματα, παρά το γεγονός πως η διεθνής κοινότητα περίμενε τα αντίποινα για την ιρανική επίθεση με drones το περασμένο Σάββατο να γίνουν μετά το Εβραϊκό Πάσχα. Την είδηση μετέδωσε το αμερικανικό δίκτυο ABC News, επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματούχο. Όλες οι εμπορικές πτήσεις είχαν ανασταλεί για ώρες στην ιρανική πρωτεύουσα, Τεχεράνη, και σε άλλες πόλεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Ωστόσο, όπως ανακοίνωσαν οι ιρανικές Αρχές, υποβαθμίζοντας την επίθεση, όλες οι πτήσεις διεξάγονται πλέον (σ.σ. μετά τις 8 το πρωί) κανονικά.
Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων FARS μεταδίδει ότι ακούστηκαν εκρήξεις στην περιοχή του αεροδρομίου της πόλης Ισφαχάν (κεντρικό Ιράν), προσθέτοντας ότι ο λόγος δεν είναι ακόμη γνωστός και ότι «διενεργούνται έρευνες». Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας σε διάφορες πόλεις, μετέδωσαν ιρανικά κρατικά ΜΜΕ και το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μεταδίδει πως δεν αναφέρθηκε «καμιά μείζων ζημιά» έπειτα από τις εκρήξεις που ακούστηκαν τα ξημερώματα. «Μετά την ενεργοποίηση της αντιαεροπορικής άμυνας σε ορισμένες περιοχές της χώρας» δεν αναφέρθηκε «καμιά ζημιά ή έκρηξη μεγάλης κλίμακας», σύμφωνα με το πρακτορείο, που βασίζεται σε πληροφορίες δημοσιογράφων του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι Ιρανός αξιωματούχος μιλώντας στο Reuters, τόνισε πως η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει αντίποινα, καθώς δεν αναγνωρίζει τα χτυπήματα ως επίθεση, αλλά ως διείσδυση. «Η ξένη πηγή του συμβάντος δεν έχει επιβεβαιωθεί. Δεν έχουμε δεχθεί καμία εξωτερική επίθεση και η συζήτηση τείνει περισσότερο στη διείσδυση παρά στην επίθεση», επεσήμανε ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Από την πλευρά του, Ισραηλινός αξιωματούχος αρνήθηκε να σχολιάσει τα χτυπήματα και τις εκρήξεις στο Ιράν.
Επίσης, υπάρχουν πληροφορίες πως το Ισραήλ έχει επιτεθεί και σε στόχους της ισλαμικής δημοκρατίας σε Συρία και Ιράκ, οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται.
Πάντως, τα αμερικανικά δίκτυα ABC News, CBS και CNN, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκαν σε επιχείρηση για την οποία είχε ενημερωθεί προηγουμένως η αμερικανική κυβέρνηση. Το NBC διευκρίνισε πως δεν υπάρχει αμερικανική συμμετοχή στην ισραηλινή επίθεση. Ο Λευκός Οίκος δεν έχει σχολιάσει έως τώρα. Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος του Πενταγώνου περιορίστηκε να απαντήσει ότι «δεν έχουμε τίποτε να πούμε αυτήν τη στιγμή».
BREAKING: Israel is bombing Iran, Syria and Iraq at the same time.
This is the first time ever that Israeli warplanes have struck Iran directly.
We stand with Israel! pic.twitter.com/5dRuBeJgdx
— PretMeena (@PretMeena) April 19, 2024
BREAKING: ISRAEL ARMY BOMBED AREAS NEAR ISFAHAN AND NATANZ WHICH CONTAINS IMPORTANT FACILITIES OF IRAN’S NUCLEAR PROGRAM pic.twitter.com/LOPdgNX5Uc
— Faizan Sarwar Khan (@faizansarwar__) April 19, 2024
Καμία ζημιά στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν
Το CNN διευκρίνισε πως η επιχείρηση δεν είχε στόχο ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, επικαλούμενο επίσης Αμερικανό κυβερνητικό αξιωματούχο. Την πληροφορία επιβεβαίωσε μερικές ώρες αργότερα και η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) με μήνυμά της στην πλατφόρμα Χ.
IAEA can confirm that there is no damage to #Iran’s nuclear sites. DG @rafaelmgrossi continues to call for extreme restraint from everybody and reiterates that nuclear facilities should never be a target in military conflicts. IAEA is monitoring the situation very closely. pic.twitter.com/4F7pAlNjWM
— IAEA – International Atomic Energy Agency ⚛️ (@iaeaorg) April 19, 2024
Οι ΗΠΑ θα «συνεχίσουν να εφαρμόζουν» κυρώσεις για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια από το Ιράν, πρόσθεσε ο αξιωματούχος των ΗΠΑ στο ABC News.
Το Ισραήλ αντεπιτίθεται με εκτοξεύσεις πυραύλων, οι οποίες ακολούθησαν την επίθεση του Ιράν το περασμένο Σάββατο, που η μουσουλμανική χώρα έστειλε περισσότερα από 300 μη επανδρωμένα drones και πυραύλους προς στόχους σε όλο το Ισραήλ, δήλωσαν προηγουμένως Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με το ABC. Τότε, σχεδόν στο σύνολό τους αναχαιτίστηκαν από το Ισραήλ και τους συμμάχους του, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η επίθεση του Ιράν έγινε μερικούς μήνες μετά την εισβολή των μαχητών της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, μετά την οποία ο ισραηλινός στρατός άρχισε να βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας.
Οι εντάσεις μεταξύ Ιράν και Ισραήλ έχουν οξυνθεί από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα τον Οκτώβριο και ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες, αφότου το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διέπραξε επίθεση στο προξενείο του στη Δαμασκό την 1η Απριλίου. Μια πρώτη απάντηση του Ιράν είχε έρθει με την κατάληψη πλοίου ισραηλινής εταιρείας στα Στενά του Ορμούζ από Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο της χώρας έχουν συνεδριάσει πολλές φορές μετά τα πλήγματα του Ιράν και, όπως ανέφερε προηγουμένως το ABC News, τουλάχιστον δύο επιδρομές αντεπίθεσης είχαν προηγουμένως ματαιωθεί.
Ντόμινο στις αγορές από την αντεπίθεση του Ισραήλ στο Ιράν
Όπως ήταν αναμενόμενο, η ισραηλινή αντεπίθεση προκάλεσε την άμεση αντίδραση των αγορών, με τον ιαπωνικό Nikkei να σημειώνει βουτιά 3%, ενώ το πετρέλαιο ξαναπέταξε στα 90 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άλμα πάνω απο 3%.
Ειδικότερα, η τιμή του βαρελιού του West Texas Intermediate (WTI ), αμερικανικής ποικιλίας αναφοράς, αυξήθηκε κατά 3,66% στα 85,76 δολάρια, ενώ η τιμή του βαρελιού του Brent αυξήθηκε κατά 3,44%, στα 90,11 δολάρια.
Την ίδια ώρα, ράλι ανόδου σημειώνει και ο χρυσός στα 2.411,09 ανά ουγγιά.
Πτώση κάτω των 60.000 δολαρίων σημειώνει και το bitcoin.
Αμερικανικό βέτο για πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ
Την ίδια στιγμή κι ενώ οι ισορροπίες στη Μέση Ανατολή κρέμονται από μια κλωστή, οι ΗΠΑ άσκησαν, όπως ήταν αναμενόμενο, βέτο στο αίτημα της Παλαιστίνης για πλήρη ένταξη στον ΟΗΕ, υποστηρίζοντας ότι η θέση τους «δεν έχει μεταβληθεί» από το 2011, όταν υποβλήθηκε αίτημα η Παλαιστίνη να γίνει κράτος-πλήρες μέλος του ΟΗΕ από τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, το οποίο δεν έφθασε καν στο στάδιο να συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Το σχέδιο απόφασης που καταρτίστηκε και υποβλήθηκε από την Αλγερία και συνιστούσε την εισδοχή της Παλαιστίνης έλαβε 12 ψήφους, δύο κράτη-μέλη απείχαν (Βρετανία, Ελβετία) και οι ΗΠΑ το καταψήφισαν -αυτή η τελευταία ψήφος σφράγισε τη μοίρα του εγχειρήματος, που οι παρατηρητές θεωρούσαν εξαρχής προδιαγεγραμμένη.