THEPOWERGAME
«Κόβεται» προς το παρόν το σχέδιο του ΟΤΕ για την παροχή εκπτώσεων όγκου πωλήσεων σε συνδέσεις οπτικών ινών που θα φτάνουν μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home, FTTH). Το σχέδιο, το οποίο φέρεται να είχε συμφωνηθεί με τη Vodafone, σύμφωνα με πληροφορίες είχε «τρωτά σημεία», τα οποία η Πολιτεία δεν μπορούσε να αποδεχθεί.
Το θέμα αυτό, αλλά και μια σειρά άλλων ζητημάτων που απασχολούν τη χαμηλή διείσδυση του FTTH στην Ελλάδα, συζητήθηκαν χθες σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το προεδρείο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) ενημέρωσε τον υπουργό, Δημήτρη Παπαστεργίου, για τα θέματα που αντιμετωπίζουν οι τηλεπικοινωνίες και τα αναχώματα που εμποδίζουν την ένταξη της Ελλάδας στην κοινωνία των Gigabit και των οπτικών ινών.
Ένα εργαλείο, θεωρητικά, για την ανάπτυξη των οπτικών ινών στη χώρα μας είναι η παροχή εκπτώσεων όγκου πωλήσεων σε μια περιοχή. Με βάση το μοντέλο αυτό, ένας πάροχος υπηρεσιών που φέρνει σε έναν πάροχο δικτύου πάνω από έναν ορισμένο αριθμό πελατών FTTH θα μπορεί να λαμβάνει έκπτωση επί της χονδρικής τιμής που παρέχεται από τον πάροχο δικτύου στον πάροχο των υπηρεσιών.
Με τον τρόπο αυτόν, οι πάροχοι υπηρεσιών θα είχαν μεγαλύτερο κίνητρο να «κυνηγήσουν» τους πελάτες τους για να μεταφερθούν από τον χαλκό στις οπτικές ίνες και ταυτόχρονα ν’ αυξηθεί η διείσδυση οπτικών ινών στη χώρα μας.
Ωστόσο, φαίνεται ότι το σχέδιο αυτό του ΟΤΕ, που είχε, κατά τα φαινόμενα, την αποδοχή της Vodafone, είχε τρωτά σημεία. Ένα από αυτά ήταν το όριο του 17% των πελατών που έθετε σε μια περιοχή. Έτσι, αν σε μια συγκεκριμένη περιοχή ένας πάροχος τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών είχε 1.000 πελάτες με συνδέσεις χαλκού και μετέφερε τους 170 σε FTTH, τότε θα μπορούσε να λάβει τις εκπτώσεις όγκου 28% της χονδρικής τιμής.
Το μέτρο αυτό, ωστόσο, κρίθηκε ασύμμετρο, αφού με βάση αυτό ένας άλλος πάροχος τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στην ίδια περιοχή, ο οποίος διαθέτει 100 πελάτες σε χάλκινο δίκτυο, θα μπορούσε να λάβει τις ίδιες εκπτώσεις αν κατάφερνε να μεταφέρει 17 πελάτες του σε FTTH. Για τον λόγο αυτόν (και όχι μόνον), η ΕΕΤΤ εντός των επομένων ημερών θα απευθύνει επιστολή στον ΟΤΕ, που θα επισημαίνει τις αδυναμίες του σχεδίου, ζητώντας την ανασκευή του και την επανυποβολή του στη ρυθμιστική αρχή.
Εξάλλου, φαίνεται να προχωρεί το Gigabit Voucher, το οποίο πρόκειται να έρθει για την ενίσχυση της ζήτησης του FTTH. Όλα δείχνουν ότι θα ανέλθει σε περίπου 240 ευρώ, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζονται περισσότερες λεπτομέρειες π.χ. τι θα χρηματοδοτήσει, πόσο διάστημα κ.λπ.
Η κυβέρνηση «καίγεται» από τη χαμηλή ταχύτητα του ελληνικού (σταθερού) Διαδικτύου, καθώς η χώρα μας βρίσκεται πέριξ της 100ής θέσης παγκοσμίως, με προσφερόμενη μέση ταχύτητα επικοινωνίας (σε σταθερό δίκτυο) τα 49 Mbps. H ταχύτητα αυτή μας κατατάσσει μαζί με τη Ν. Αφρική, τη Γουατεμάλα και τη Βενεζουέλα και αποδίδεται στο γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των συνδέσεων της χώρας βασίζεται ακόμη στον χαλκό και όχι σε οπτικές ίνες.