THEPOWERGAME
Σύμφωνα με τον μηνιαίο δελτίο του ΙΟΒΕ, έντονη βελτίωση παρουσιάζουν οι επιχειρηματικές προσδοκίες στη βιομηχανία, λόγω της σημαντικής ενίσχυσης των προβλέψεων για την παραγωγή, τις παραγγελίες και τη ζήτηση.
Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία αυξήθηκε τον Μάρτιο στις 111,9 μονάδες από τις 101,6 μονάδες που ήταν τον Φεβρουάριο και υψηλότερα από τις 109,2 μονάδες που ήταν τον αντίστοιχο μήνα του 2023.
Επιπλέον, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, το ισοζύγιο προβλέψεων για την απασχόληση στη βιομηχανία διαμορφώνεται πλέον σε θετικό, ενώ έντονη άνοδο καταγράφει ο δείκτης προβλέψεων για την παραγωγή, ενώ θετικό είναι και το ισοζύγιο προβλέψεων για τις τιμές.
Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η εκτιμώμενη ενίσχυση μέρους του διεθνούς εμπορίου φαίνεται να ευνοεί τις εξωστρεφείς βιομηχανίες της χώρας, όπως και κλάδους υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται σε διεθνείς αγορές (μεταφορές και ναυτιλία).
Επιπλέον, σημειώνεται ότι η διατήρηση της δυναμικής της εγχώριας ζήτησης φαίνεται να συντηρεί τις θετικές προσδοκίες, αν και τα αποθέματα διαμορφώνονται σε γενικά υψηλά επίπεδο. Ειδικότερα, η βελτίωση των προβλέψεων για την παραγωγή ενίσχυσε τους δείκτες για τα καταναλωτικά και τα κεφαλαιουχικά αγαθά, ενώ εντονότερη ήταν η άνοδος για τα ενδιάμεσα αγαθά.
Το ΙΟΒΕ σημειώνει, ωστόσο, ότι το ποσοστό αξιοποίηση του εργοστασιακού δυναμικού μειώθηκε στο 72,9% τον Ιανουάριο (από 76,3%) τον περασμένο Οκτώβριο, με την εξασφαλισμένη παραγωγή να ανέρχεται στους 5,5 μήνες από 4,6 μήνες τον Οκτώβριο του 2023.
Παράλληλα, η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα σημείωσε αύξηση κατά 1,5% τον Φεβρουάριο.
Τα βασικά στοιχεία του δελτίου είναί τα εξής:
- Οριακή αύξηση της ανεργίας τον Φεβρουάριο (y-o-y), στο 11,7% σε σχέση με ένα έτος πριν.
- Βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο, λόγω ισχυρής ανόδου στη Βιομηχανία. Ήπια ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.
- Έντονη βελτίωση των προσδοκιών στη Βιομηχανία, στις 111,9 μονάδες τον Μάρτιο, από 101,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, υψηλότερα σε σχέση με ένα έτος πριν (109,2 μον.).
- Υποχώρηση για τη βιομηχανική παραγωγή τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον Ιανουάριο. Αύξηση 1,5% (y-o-y) στην Ελλάδα, έναντι υποχώρησης 5,4% στην ΕΕ27. Βελτίωση για την εγχώρια Μεταποίηση 2,0% (y-o-y).
- Νέα υποχώρηση των εξαγωγών της Βιομηχανίας, 15,5% τον Ιανουάριο (y-o-y). Μείωση και για το εμπορικό έλλειμμα στα €3,2 δισεκ., από €3,5 δισεκ. ένα έτος πριν.
- Ήπια υποχώρηση της απασχόλησης στη Βιομηχανία το δ’ τρίμ. του 2023, κατά 1,5% (y-o-y), έναντι ανόδου στο σύνολο της οικονομίας (+1,2%, y-o-y).
Από το Ειδικό Θέμα «Ανάλυση του Δείκτη Τιμών Εισαγωγών και του Δείκτη Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία»:
- Υποχώρηση του Δείκτη τιμών εισαγωγών εγχωρίως κατά 12% το 2023, έναντι ηπιότερης μείωσης 7,1% στην ΕΖ20.
- Εξασθένιση του εγχώριου Δείκτη τιμών παραγωγού, 6% το 2023, όταν ο αντίστοιχος δείκτης στην ΕΖ20 ενισχύθηκε 1,0% το 2023.