THEPOWERGAME
Με τις αγορές να αντιδρούν ψύχραιμα μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, ΗΠΑ και σύμμαχοι πιέζουν τον πρωθυπουργό Νετανιάχου να μην προχωρήσει σε αντίποινα, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε τη Μέση Ανατολή σε «αχαρτογράφητα» νερά. Ο κίνδυνος μιας ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης παραμένει μεγάλος, την ώρα που ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς συνεχίζεται, όπως και η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα με τις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, το Ισραήλ προσανατολίζεται σε «επώδυνη απάντηση» κατά του Ιράν, η οποία όμως θα γίνει με τέτοιον τρόπο ώστε να μην οδηγήσει σε περιφερειακό πόλεμο. Αυτό προκύπτει μέσα από τη νέα συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου. Ήδη, πάντως, αναλυτές στη βρετανική εφημερίδα Guardian υπογραμμίζουν ότι μετά την πρωτοφανή επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ βρίσκεται σε εξέλιξη επικίνδυνη διελκυστίνδα, η οποία μπορεί ανά πάσα στιγμή να πυροδοτήσει νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, εφόσον το «σχοινί σπάσει». Ισραηλινά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο ισραηλινός στρατός (IDF) παρουσίασε διάφορα σενάρια, με τα μέλη του Συμβουλίου να τα θέτουν στο μικροσκόπιο. Κεντρικό ερώτημα στα διεθνή ΜΜΕ παραμένει το «πώς και το πότε θα απαντήσει το Ισραήλ στο Ιράν».
Με το κλίμα στο εσωτερικό του Ιράν να είναι πανηγυρικό και το καθεστώς των Αγιατολάχ να «μεγιστοποιεί» τον συμβολικό χαρακτήρα της πρώτης άμεσης επίθεσης από το Ιράν σε ισραηλινά εδάφη, η ακροδεξιά πτέρυγα της κυβέρνησης Νετανιάχου πιέζει για άμεσα αντίποινα. Όπως μετέδωσε το CNBC, το Ισραήλ δεν μπορεί να αφήσει χωρίς απάντηση την επίθεση, ωστόσο σταθμίζει τις επιλογές του και δεν αποκλείεται τα αντίποινα να δοθούν τελικά σε μελλοντικό χρόνο.
«Το Ιράν δεν επιθυμεί αύξηση των εντάσεων αλλά θα απαντήσει άμεσα και πιο σθεναρά από ό,τι προηγουμένως, αν το Ισραήλ προχωρήσει σε αντίποινα» ξεκαθάρισε νωρίτερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν στον Βρετανό ομόλογό του, Ντέιβιντ Κάμερον, σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, δείχνοντας τις προθέσεις της Τεχεράνης.
Σημειώνεται ότι η αντιπυραυλική ομπρέλα και τα υπόλοιπα αμυντικά συστήματα του Ισραήλ λειτούργησαν με επιτυχία, καταστρέφοντας το 99% των drones και των πυραύλων που εκτόξευσε το Ιράν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ να έχει μόνο περιορισμένες υλικές ζημιές.
Πιέσεις ΗΠΑ στο Ισραήλ να μη χτυπήσει το Ιράν
Οι ΗΠΑ δεν «επιδιώκουν κλιμάκωση» αλλά θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται το Ισραήλ μετά την επίθεση του Ιράν κατά του εβραϊκού κράτους, δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. «Δεν επιδιώκουμε κλιμάκωση αλλά θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε το Ισραήλ και να προστατεύουμε τις δυνάμεις μας στην περιοχή» τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Ιράκ, Μοχαμάντ Αλί Ταμίμ.
Από την πλευρά του ο Αλί Ταμίμ δήλωσε ότι η Βαγδάτη κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να δείξουν αυτοσυγκράτηση. «Η κυβέρνηση του Ιράκ προειδοποιεί ότι η κλιμάκωση στην περιοχή θα μετεξελιχθεί σε έναν ευρύτερο πόλεμο που θα απειλήσει τη διεθνή ασφάλεια» σημείωσε.
Ενδεχόμενη άμεση επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, με βομβαρδισμό από ισραηλινά μαχητικά επιλεγμένων στόχων, θα προκαλούσε διεθνή κρίση, καθώς τα πολεμικά αεροσκάφη πρέπει να περάσουν από τον εναέριο χώρο τρίτων χωρών, όπως είναι η Συρία και το Ιράκ, για να μπορέσουν να φθάσουν το ιρανικό έδαφος. Προς αυτήν την κατεύθυνση η σύναντηση Μπλίνκεν με τον αντιπρόεδρο του Ιράκ δείχνει τη σημασία που δίνουν οι ΗΠΑ στην όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία για την περίπτωση που η κυβέρνηση Νετανιάχου αποφασίσει να κλείσει τα αυτιά της στις εκκλήσεις της Δύσης για να πέσουν οι τόνοι στη Μέση Ανατολή.
Κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία από την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή
«Μία επιπλέον επιδείνωση στην Εγγύς ή στη Μέση Ανατολή» θα μπορούσε να έχει «βαρύ οικονομικό αντίκτυπο» στον πλανήτη, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ κατά τη διάρκεια ανταλλαγής απόψεων με εκπροσώπους του Τύπου ενόψει των εαρινών συνεδριάσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον.
«Είτε πρόκειται για τα γεγονότα στην Ερυθρά Θάλασσα, είτε για τους κινδύνους κλιμάκωσης στην Εγγύς και τη Μέση Ανατολή ή ακόμα και για την διατήρηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, όλα αυτά τα γεωπολιτικά γεγονότα επιβαρύνουν τρομερά την οικονομική ανάπτυξη» πρόσθεσε ο υπουργός.
«Οι πραγματικοί οικονομικοί κίνδυνοι είναι γεωπολιτικοί κίνδυνοι» συνέχισε ο Λεμέρ, για τον οποίο «οι προοπτικές ανάπτυξης και ευημερίας μπορούν να κλονιστούν από τις γεωπολιτικές πραγματικότητες».