THEPOWERGAME
Το ζήτημα του τί θα γίνει την επόμενη μέρα έρχεται πιεστικό επάνω από το Ισραήλ και τους συμμάχους του, με την γενίκευση του πολέμου να απειλεί τη Μέση Ανατολή μετά και την χθεσινοβραδινή επίθεση του Ιράν στο ισραηλινό έδαφος.
Το Ιράν εξαπέλυσε στη διάρκεια της νύχτας περισσότερα από 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, το 99% των οποίων καταρρίφθηκαν, ανακοίνωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός, προσθέτοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις παραμένουν πλήρως λειτουργικές και συζητούν επιλογές για τη συνέχεια.
Σε τηλεοπτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι χαρακτήρισε «πολύ σοβαρές» τις ενέργειες του Ιράν και δήλωσε ότι «ωθούν την περιοχή προς την κλιμάκωση».
«Αναχαιτίσαμε, αποκρούσαμε, μαζί θα νικήσουμε», έγραψε ο Νετανιάχου σε σύντομη ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.
מדינת ישראל חזקה, צה”ל חזק, עם ישראל חזק.
יחד נעמוד, ובעזרת ה’ – יחד נתגבר על כל אויבנו. pic.twitter.com/XwdHlLzyNK
— Benjamin Netanyahu – בנימין נתניהו (@netanyahu) April 13, 2024
Σύμφωνα με ενημέρωση εκπροσώπου του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Soroka, στην πόλη Μπερ Σεβά, 12 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε αυτό, μετά τα πυραυλικά πλήγματα στο νότιο Ισραήλ.
Ένα επτάχρονο κορίτσι από την περιοχή Αράντ τραυματίστηκε σοβαρά από θραύσματα πυραύλου και μεταφέρθηκε σε χειρουργείο και τώρα νοσηλεύεται στην παιδιατρική μονάδα εντατικής θεραπείας.
Οι ΗΠΑ και η συνομιλία Μπάιντεν-Νετανιάχου
Τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένα στις ΗΠΑ και στον ρόλο που αναμένεται να παίξει, ξεκινώντας από τώρα. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, δήλωσε πως «δεν θέλουμε πόλεμο», αλλά «δεν θα διστάσουμε να δράσουμε». Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος διαβεβαίωσε πως οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είχαν συμβολή στην κατάρριψη «σχεδόν όλων» των drones και των πυραύλων που εξαπολύθηκαν το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ, είχε τηλεφωνική συνομιλία τα ξημερώματα με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου. Όπως είπε ο ίδιος ο Μπάιντεν, επαναβεβαίωσε την «ακλόνητη» υποστήριξη των ΗΠΑ στον ισραηλινό πρωθυπουργό. Ωστόσο, ο ιστότοπος Axios μεταφέρει πληροφορίες από πηγή στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με την οποία του δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα εναντιωθούν σε οποιαδήποτε αντεπίθεση του Ισραήλ στο Ιράν.
Σύγκλιση των G7 και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ακόμη πως θα συγκαλέσει σήμερα σύνοδο των ηγετών της G7, προκειμένου να υπάρξει «ενιαία διπλωματική αντίδραση» στην «αναίσχυντη» επίθεση του Ιράν. Παράλληλα στις 11 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) συνέρχεται το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά από το αίτημα του Ισραήλ να καταδικάσει την χθεσινοβραδινή επίθεση και να χαρακτηρίσει ως «τρομοκρατική οργάνωση» του Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καταδίκασε την επίθεση του Ιράν, δηλώνοντας «βαθιά θορυβημένος για τον πολύ πραγματικό κίνδυνο μίας συντριπτικής κλιμάκωσης στην ευρύτερη περιοχή». Ενόψει του Συμβουλίου Ασφαλείας, σημασία έχουν και οι τοποθετήσεις Ρωσίας και Κίνας, με τον Ρώσο αναπληρωτή πρέσβη στον ΟΗΕ, Νμίτρι Πολιάνσκι να αναφέρει πως εκτός από την επιστολή του Ισραήλ, το ΣΑ έλαβε μία δεύτερη επιστολή από το Ιράν. Αυτή, φέρεται να υποστηρίζει πως η επίθεση αποτελεί δικαίωμα της χώρας στην αυτοάμυνα, το οποίο περιλαμβάνει το καταστατικό του ΟΗΕ.
«Η Κίνα καλεί τις εμπλεκόμενες πλευρές να παραμείνουν ήρεμες και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων» ανέφερε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας τον «κύκλο εντάσεων», «παράπλευρη συνέπεια του πολέμου στην Γάζα».
Οι αντιδράσεις άλλων μεγάλων κρατών στην χθεσινοβραδινή επίθεση, καταγράφηκαν ως εξής:
Βρετανία: Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ καταδίκασε « με τον πλέον έντονο τρόπο την απερίσκεπτη επίθεση του ιρανικού καθεστώτος εναντίον του Ισραήλ», διαβεβαιώνοντας πως «το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να προασπίζει την ασφάλεια του Ισραήλ». «Στο πλευρό των συμμάχων μας, εργαζόμαστε κατεπειγόντως για να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση για να αποτρέψουμε κλιμάκωση. Κανείς δεν θέλει να δει νέα αιματοχυσία», πρόσθεσε ο κ. Σούνακ, σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του.
Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε εξάλλου πως ανέπτυξε βρετανικά πολεμικά αεροσκάφη για να συμβάλουν στην αναχαίτιση της ιρανικής επίθεσης «αν ήταν απαραίτητο».
ΕΕ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση «καταδικάζει έντονα την απαράδεκτη ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ» τόνισε μέσω X ο ύπατος εκπρόσωπος της Τζουζέπ Μπορέλ, βλέποντας στην ενέργεια αυτή «άνευ προηγουμένου κλιμάκωση και σοβαρή απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια».
Γαλλία: Το Παρίσι καταδικάζει την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, που ανεβάζει σε νέο επίπεδο «τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες» της Τεχεράνης, ήταν η αντίδραση μέσω X του γάλλου υπουργού Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ.
Αποφασίζοντας να προχωρήσει σε αυτή την «ενέργεια άνευ προηγουμένου» η ηγεσία της Ισλαμικής Δημοκρατίας «αναλαμβάνει τον κίνδυνο στρατιωτικής κλιμάκωσης», σημείωσε προσθέτοντας πως η Γαλλία «επαναβεβαιώνει την προσήλωσή της στην ασφάλεια του Ισραήλ και το διαβεβαιώνει για την αλληλεγγύη της».
Γερμανία: «Η αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσε απόψε το Ιράν εναντίον ισραηλινού εδάφους είναι ανεύθυνη και αδικαιολόγητη», έκρινε μέσω X ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, προσθέτοντας πως η Τεχεράνη διακινδυνεύει «ανάφλεξη» της περιοχής. «Είμαστε στο πλευρό του Ισραήλ και θα συζητήσουμε τα περαιτέρω με τους συμμάχους μας», πρόσθεσε ο κ. Σολτς.
Ιταλία: Η Ρώμη παρακολουθεί «με προσοχή και ανησυχία» την κατάσταση, τόνισε μέσω X ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι. «Συνομίλησα με την πρόεδρο του (υπουργικού) συμβουλίου (σ.σ. την πρωθυπουργό Τζόρτζα Μελόνι ) και τον υπουργό Άμυνας (Γκουίντο Κροσέτο)» και η ιταλική κυβέρνηση «είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε σενάριο», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.
Το χρονικό της επίθεσης
⚡️BREAKING
Video showing Ramon Airbase in the Negev being hit Iranian ballistic missiles! pic.twitter.com/29QxDW3kEO
— Iran Observer (@IranObserver0) April 14, 2024
Οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν τεθεί σε επιφυλακή από νωρίς. Το Ισραήλ «παρακολουθεί στενά σχεδιαζόμενη επίθεση» εναντίον του από το Ιράν και τους συμμάχους της Τεχεράνης στην περιοχή, είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, χωρίς να δώσει στοιχεία για την απειλή.
Στην ανακοίνωσή του ο Γκάλαντ δηλώνει ότι οι Ισραηλινοί θα πρέπει να ακολουθήσουν τις διαταγές που ενδεχομένως θα δοθούν από την Διοίκηση Πολιτικής Προστασίας του ισραηλινού στρατού (Homefront Command), η οποία εντοπίζει εισερχόμενους πυραύλους ή από αέρος απειλές κατά της χώρας ώστε να ειδοποιηθεί ο πληθυσμός και να σπεύσει στα καταφύγια.
Από το μπαράζ περισσότερων από 300 «απειλών διαφόρων τύπων» προς το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων βαλλιστικών πυραύλων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων κρουζ, που ακολούθησε, προκλήθηκαν μόνο μικρές ζημιές σε υποδομές στην αεροπορική βάση Nevatim.
⚡️BREAKING
Missiles keep hitting Israeli targets!!! pic.twitter.com/OzRVflpB3k
— Iran Observer (@IranObserver0) April 13, 2024
Σε μια ανάρτηση στο X, ο εκπρόσωπος του IDF, Αβιτσάι Αντράε έδωσε μια ανάλυση για τον αριθμό των όπλων που χρησιμοποιήθηκαν και είχαν ως στόχο το Ισραήλ:
«Από τα περίπου 170 drones που εκτόξευσε το Ιράν – ούτε ένα από αυτά δε διείσδυσε στο κράτος του Ισραήλ, καθώς πολεμικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας και τα συστήματα αεράμυνας μας και των συμμάχων μας αναχαίτισαν δεκάδες από αυτά.
Από τους περισσότερους από 30 πυραύλους κρουζ που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν – κανένας από τους πυραύλους δε διείσδυσε στο ισραηλινό έδαφος. Τα πολεμικά μας αεροσκάφη αναχαίτησαν 25 πυραύλους εκτός των συνόρων της χώρας.
Από τους περισσότερους από 120 βαλλιστικούς πυραύλους, ένας πολύ μικρός αριθμός διείσδυσε στα ισραηλινά σύνορα, ενώ οι υπόλοιποι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν. Αυτός ο μικρός αριθμός έπεσε σε αεροπορική βάση στο Ναφατίμ και προκάλεσε μικρές ζημιές σε υποδομές.»
Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Τεχεράνη επιτίθεται απευθείας στο Ισραήλ μετά από χρόνια διεξαγωγής πολέμων αντιπροσώπων της, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ και της Χαμάς.