THEPOWERGAME
Για τις δυσκολίες εφαρμογής φαρμακευτικής πολιτικής στη χώρα, εξαιτίας των περιορισμένων πόρων μίλησε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης στο πάνελ: «Η Ελληνική Φαρμακευτική Βιομηχανία: Παρέχοντας Καινοτομία».
Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως δύο είναι οι παράγοντες που δυσκολεύουν την δημιουργία φαρμακευτικής πολιτικής: «η γήρανση του πληθυσμού και η ανάγκη για φάρμακα, αλλά και η ραγδαία αύξηση της καινοτομίας δημιουργεί δυσεπίλυτες εξισώσεις για τους προϋπολογισμούς των κρατών».
«Η μεταφορά θεραπειών σε πιο φθηνά φάρμακα ανοίγει το δρόμο για την εισαγωγή της καινοτομίας» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης. Υποστήριξε επίσης ότι έχει ξεκινήσει μία συντονισμένη προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Η δημιουργία μηχανισμού για την αύξηση των τιμών των φθηνών γενόσημων φαρμάκων είναι προς αυτή την κατεύθυνση.
Όπως πρόσθεσε, το 2024 στόχος είναι ο έλεγχος της δαπάνης. Το 2025 στόχος είναι να γίνουν περισσότεροι κλειστοί προϋπολογισμοί, ώστε με το clawback να γίνει βιώσιμη η καινοτομία στην Ελλάδα.
Στην δευτερολογία του, ο Υπουργός Υγείας σημείωσε ότι το επενδυτικό clawback φτιάχτηκε πριν το RRF, δουλεύει και φέρνει πολλή προστιθέμενη αξία στη χώρα. «Η δημιουργία των μονάδων στην Τρίπολη είναι ένα συγκλονιστικό παράδειγμα» επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης.
Για ακόμα μια φορά ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντηση των CEOs των μεγαλύτερων πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών στην Αθήνα πριν από λίγες μέρες, υποστηρίζοντας ότι αυτό που φαντάζεται είναι εταιρείες όπως η ELPEN και η DEMO να γίνονται έτσι. Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης, έστειλε ένα μήνυμα στην PIF: Να βρουν τους επιχειρηματικούς τρόπους δράσης στη χώρα μας.