THEPOWERGAME
Για την επενδυτική βαθμίδα, την κινητροδοσία από την κυβέρνηση για την ανάπτυξη της βιομηχανίας και άλλων οικονομικών κλάδων, αλλά και για τις τιμές των προϊόντων και τον ανταγωνισμό μίλησε στο Φόρουμ των Δελφών, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Κώστας Σκρέκας.
«Έχουμε αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα και η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι σταθερός πυλώνας στην νοτιοανατολική Ευρώπη» ανέφερε ο υπουργός.
«Ετοιμάζουμε σειρά από πράγματα για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη, όπως κίνητρα επενδυτικά, χαρακτηριστική είναι η ΚΥΑ που συνυπογράψαμε με τον αναπληρωτή υπουργός Εθνικής Οικονομίας, κ. Παπαθανάση και τον υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Πετραλιά, με την οποία διπλασιάζουμε τις ενισχύσεις για τον α’ κύκλο μεταποίησης. Έτσι τα συνολικά κονδύλια σε πάνω από 200 επενδύσεις θα ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ.
Έπειτα επενδύουμε στις υποδομές. Δεν γίνεται να υπάρξει ισχυρή βιομηχανία χωρίς υποδομές, και ανάπτυξη οργανωμένων βιομηχανικών πάρκων που θα υποδεχτούν τέτοιες δραστηριότητες. Στόχος η συμμετοχή της βιομηχανίας στο ΑΕΠ να φτάσει στο 15%, έχουμε κάνει σε πέντε χρόνια σημαντική πρόοδο από 7%στο 10%.
Εξαιρετικά σημαντικά λοιπόν είναι ένα σταθερό περιβάλλον, οικονομικά κίνητρα, λιμάνια και οδικές μεταφορές, το κόστος ενέργειας.
Σημαντικό κομμάτι στο οποίο επενδύουμε είναι η έρευνα και καινοτομία και για να συνεχίσουμε να επενδύουμε χρειάζεται η διασύνδεσή τους και με τη βιομηχανία. Η Ελλάδα η πρώτη στην ΕΕ σε ρυθμό ανάπτυξης επενδύσεων στην έρευνα, όμως έχουμε πολύ δρόμο να κάνουμε γι’ αυτό σχεδιάζουμε μέτρα μέσα στο επόμενο διάστημα, όπως για παράδειγμα σε συνεργασία με βιομηχανίες, ένα πρόγραμμα κατάρτισης ώστε να αποκτούνται οι απαραίτητες δεξιότητες.
Παράλληλα πρέπει να εστιάσουμε σε συγκεκριμένους οικονομικούς κλάδους, όπως μπαταρίες λιθίου, φωτοβολταϊκά -έχουμε ενδιαφέρον από διεθνείς επενδυτές να κατασκευάσουν εργοστάσια παραγωγής φωτοβολταϊκών στη χώρα μας και βιομηχανία μετάλλων. Στην Ελλάδα, ελληνικά μυαλά και επιστήμονες έχουν τη δυνατότητα να καλύπτουν το 100% της κατανάλωσης γαλλίου σε όλη την ΕΕ. Την ίδια στιγμή, η φαρμακοβιομηχανία καλύπτει το 10% των γενόσημων φαρμάκων στην Ευρώπη».
Σκρέκας: Με τα πρόστιμα οι εταιρείες συμμορφώνονται με τον νόμο
Ερωτώμενος για τα πρόστιμα που έχει επιβάλει κατά καιρούς το υπουργείο σε μεγάλες εταιρείες, ο κ. Σκρέκας τόνισε: «Εμείς δεν θέλουμε να καταστρέψουμε τις εταιρείες. Το ποσό του προστίμου μίας εταιρείας είναι το διπλάσιο του οφέλους που έχει, από τα κέρδη που προσπαθεί να αποκτήσει και αφορά τα προϊόντα με μεγαλύτερο μεικτό περιθώριο κέρδους
Ο σκοπός είναι οι εταιρείες να υπακούσουν στον νόμο και να σταματήσουν να το επαναλαμβάνουν. Το πετυχαίνουμε γιατί καμία εταιρεία δεν θέλει τη δυσφήμιση όταν τελικά συλλαμβάνεται να παραβιάζει τον νόμο. Μετά το πρόστιμο διορθώνονται οι τιμές
Πολλοί δυσανασχετούν, όμως αυτά τα μέτρα έχουν φέρει στα σούπερ μάρκετ μηδενικές ανατιμήσεις και μηδενικό πληθωρισμό καταναλωτικών προϊόντων συνολικά. Η μόνιμη όμως λύση είναι η αύξηση του εισοδήματος του νοικοκυριού. Κυρίως μέσα από την ανάπτυξη βιομηχανίας και μεταποίησης θα έχουμε περισσότερες δουλειές και θα αυξήσουμε τα εισοδήματα του κόσμου».
Απαντώντας στην κριτική που άσκησε στη χθεσινή ομιλία του ο κ. Τσίπρας, ο υπουργός ανέφερε: «Από το 2019 λειτουργήσαμε 450.000 θέσεις εργασίας. Ο κ. Τσίπρας παρέλαβε μία οικονομία με τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης και την παρέδωσε προτελευταία σε ανάπτυξη. Η ακρίβεια είναι ένα εισαγόμενο πρόβλημα που επηρεάζει τους Έλληνες γιατί έχουμε χαμηλότερο εισόδημα. Δεν φτάσαμε εκεί που θέλουμε, όμως το θέμα είναι τι κάνεις και τι αφήνεις πίσω σου. Πολλές φορές πρέπει να πάρουμε αποφάσεις που δεν είναι αρεστές, όμως στο τέλος όλοι τις επιβραβεύουν».