THEPOWERGAME
Η φαρμακοβιομηχανία στην Ελλάδα συνεχίζει να αναπτύσσεται δυναμικά και να γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστική, δήλωσε η Ιουλία Τσέτη. Καλεσμένη σε πάνελ του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών, η διευθύνουσα σύμβουλος του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων ΤΣΕΤΗ (ΟΦΕΤ) και υποψήφια για την προεδρία του ΣΕΒ σημείωσε ότι το φάρμακο είναι το δεύτερο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας (2,6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση). «Σημασία έχει να ενδυναμωθεί η εγχώρια παραγωγή. Υπάρχουν σχέδια συνεχόμενα για νέες βιομηχανικές παραγωγές. Εμείς οι βιομήχανοι να έχουμε έναν σταθερό ορίζοντα τεσσάρων ετών, με συνεργασίες με ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια» τόνισε.
«Αφήστε μας ελεύθερους. Πάνω από όλα είναι η εξωστρέφεια και το κοινωνικό αποτύπωμα. Υπάρχουν προοπτικές μεγάλης ανάπτυξης. Οι πολυεθνικές πρέπει να τολμήσουν και να επενδύσουν εδώ, στο σταυροδρόμι των λαών, μεταξύ ανατολής και Δύσης. Έχουμε αποδείξει πόσο καλοί φύλακες των ευρωπαϊκών ιδανικών και ιδεωδών είμαστε» πρόσθεσε.
Παράλληλα, υπογράμμισε με νόημα ότι υπάρχουν αρκετά που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να μπορέσει η φαρμακοβιομηχανία να αναπτυχθεί περαιτέρω, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τα οφέλη τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για την κοινωνία. Αφού τόνισε ότι ο κλάδος είναι πάντα ανοιχτός σε μεταρρυθμίσεις, όπως συνέβη με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση που μείωσε σημαντικά τη φαρμακευτική δαπάνη, εστίασε στην ανάγκη να υπάρξουν περισσότερες προβλέψεις στο clawback, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα ανοίξει τον δρόμο ώστε να μεγαλύτερες επενδύσεις.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, δεν γίνεται να μην περιλαμβάνει τις δαπάνες για κλινικές μελέτες ή για συνεργασίες με νεοφυείς επιχειρήσεις για την ίδρυση νέων τομέων έρευνας που μπορεί να οδηγήσει σε νέα καινοτόμα και πιο αποτελεσματικά φάρμακα. «Πρόκειται για μνημονιακή στρέβλωση, η οποία δεν έχει χώρο πλέον σε ένα φιλελεύθερο πλαίσιο» σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι η πολιτεία πρέπει να λάβει τα κατάλληλα μέτρα ώστε να ανοίξουν ακόμα περισσότερες και μεγαλύτερες γραμμές παραγωγής (π.χ. εργοστάσιο ΕΛΠΕΝ στην Ανατολική Αττική ή hub φαρμάκων της DEMO στην Τρίπολη).
«Ζητούμενο είναι η ακόμα μεγαλύτερη εξωστρέφεια και η περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών» τόνισε, επισημαίνοντας όμως ότι για να γίνει αυτό απαιτείται ένας «ξεκάθαρος και σταθερός ορίζοντας τουλάχιστον τεσσάρων ετών», προκειμένου οι φαρμακοβιομηχανίες και οι επενδυτές να μην βρίσκονται διαρκώς προ εκπλήξεως. «Το φάρμακο είναι ένας “ευαίσθητος” κλάδος με τεράστιο κοινωνικό αποτύπωμα» συνέχισε, εκφράζοντας τη βεβαιότητά της ότι μπορεί να συγκεντρώσει μεγάλες ξένες επενδύσεις από θεσμικούς παίκτες, καθώς η Ελλάδα έχει αποδείξει στην πράξη ότι αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Για την υποψηφιότητά της για την προεδρία του ΣΕΒ, σημείωσε ότι το έκανε προκειμένου «να πάμε ένα βήμα παραπέρα». Όπως είπε, ο ΣΕΒ είναι «ένας φορέας με τεράστια παράδοση» και στόχος είναι «μεγαλύτερη εξωστρέφεια, περισσότερη συμπερίληψη και ωφελιμότητα τόσο για τα μέλη του ΣΕΒ, όσο -κυρίως- για την «ελληνική οικονομία και την κοινωνία».
«Μετά από τέσσερα χρόνια διακονίας στο ΔΣ του ΣΕΒ, είναι η επόμενη εξέλιξη. Έχω ηθική υποχρέωση να δώσω το μήνυμα στον χώρο του επιχειρείν, να μεγαλώσει περαιτέρω o Σύνδεσμος» ανέφερε χαρακτηριστικά.