THEPOWERGAME
Η Ελλάδα είναι μία εκ των χωρών της Ευρώπης που θα έρθουν αντιμέτωπες με το πρόβλημα συμφόρησης στα εθνικά δίκτυα μεταφοράς ενέργειας. Σύμφωνα με ανάλυση του think tank Ember, οι επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες απέχουν παρασάγγας από τον αριθμό των επενδύσεων οι οποίες πραγματοποιούνται σε δίκτυα. Συνεπώς, υπάρχει ανησυχία πως στην Ελλάδα και σε άλλες 10 χώρες της Ευρώπης το σύστημα δεν θα μπορεί «να σηκώσει» τη φθηνή ενέργεια που παράγουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Τα σημεία συμφόρησης μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο για την ενεργειακή μετάβαση. Η Ελλάδα αφουγκράζεται αυτήν την ανάγκη, βάζοντας την αναγέννηση των δικτύων ψηλά στην πολιτική ατζέντα. Τα δίκτυα κατέχουν πλέον εξέχουσα θέση στον δημόσιο διάλογο, με πολλούς ανθρώπους της αγοράς να μιλούν για την αναγκαιότητά τους.
Τα πρώτα βήματα γίνονται. «Στην Ελλάδα έχουμε μια απολύτως συγκεντρωμένη και ρεαλιστική στρατηγική στον τομέα», τόνισε ο επικεφαλής ενεργειακός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Νίκος Τσάφος, επισημαίνοντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ότι η χώρα μας από το 2005 έχει μειώσει κατά 87% την παραγωγή λιγνίτη και από το 2019 έχει αυξήσει κατά 50% την παραγωγή ενέργειας που προέρχεται από τον ήλιο και τον αέρα, αναφέροντας παράλληλα ότι «μετά το 2019 διπλασίασε τις επενδύσεις στα δίκτυα».
Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει status quo. Η Γηραιά Ήπειρος θα χρειαστεί να επενδύσει 800 δισ. ευρώ έως το 2030 μόνο στην ενεργειακή της υποδομή, για να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους και να διατηρήσει τη βιομηχανία της ανταγωνιστική, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της European Round Table for Industry.
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr