THEPOWERGAME
«Μόνον οι Κινέζοι μπορεί να μεταπείσουν τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία» δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Ραντοσλάφ Σικόρσκι, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Τόνισε πως το μείζον ζήτημα είναι να εξοπλιστεί η Ουκρανία, η οποία κινδυνεύει να μείνει χωρίς καμία ηλεκτροδότηση λόγω των διαρκών πυραυλικών επιθέσεων από τη Ρωσία.
«Ακολουθήστε το χρήμα», υπογράμμισε και τόνισε πως οι αμυντικές δαπάνες στη Βαρσοβία θα φθάσουν το 4% του ΑΕΠ. «Με τα λόγια δεν μπορεί να νικήσει κανείς έναν πόλεμο» αναφερόμενος στη διήμερη διάσκεψη για την Ειρήνη που ανακοίνωσε η Ελβετία.
Η Πολωνία μαζί με τις υπόλοιπες χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία έχουν μεγαλύτερη επίγνωση του κινδύνου μιας εισβολής από τη Μόσχα. «Γνώριζα πως η Ρωσία θα εισέβαλε στην Ουκρανία όταν ο Πούτιν είχε περιγράψει την Ουκρανία ως “τεχνητό κράτος” από το 2021 και ανάλογος χαρακτηρισμός δόθηκε πρόσφατα για τη Λετονία από τον Μεντβέντεφ», είπε ο ίδιος. Πρόσθεσε πως εξεπλάγην από την ικανότητα των Ουκρανών να αντισταθούν, έχοντας καταφέρει να αιφνιδιάσουν τους Ρώσους και να διατηρήσουν το 80% των εδαφών τους. Θεωρεί σημαντικό που λαμβάνονται συλλογικά μέτρα για τη χρηματοδότηση της άμυνας στην Ουκρανία, με την Ε.Ε να έχει διοχετεύσει περίπου επτά δισ. ευρώ και να δρομολογεί πρόσθετα μέτρα. Αλλά η Ε.Ε δεν είναι αμυντικός οργανισμός και δεν μπορεί να συντονιστεί όπως η Δύση υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ.
Έθεσε το ζήτημα της παραπληροφόρησης από τη Ρωσία και την ανεκτικότητα που έχουν δείξει οι κυβερνήσεις της Ευρώπης όλα τα προηγούμενα χρόνια διότι δεν ήθελαν να έρθουν σε απευθείας ρήξη με το Κρεμλίνο. Τόνισε πως από το πρώτο έτος του πολέμου στην Ουκρανία έπρεπε να δρομολογηθούν μαζικά παραγγελίες στην αμυντική βιομηχανία, ενώ οι Ρώσοι έχουν οργανώσει τους πόρους τους με έναν πολύ πιο αποτελεσματικό τρόπο.
«Στην Πολωνία πιστεύουμε πως η Ουκρανία δίνει μάχη για την επιβίωση της στην παρούσα φάση», είπε ο Σικόρσκι και τόνισε πως έχουν δοθεί 45 πακέτα στήριξης από τη Βαρσοβία στο Κίεβο. Μολονότι το προβάδισμα των Ρώσων είναι μικρό κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, «δεν γνωρίζουμε πόσους προτίθεται να θυσιάσει το Κρεμλίνο και πόσες απώλειες θα ανεχτεί η κοινωνία της χώρας».
Η έκβαση αυτού του πολέμου εξαρτάται από πολλές παραμέτρους, υπογράμμισε ο Σικόρσκι. Εκτίμησε πως η Ρωσία θα είναι αντιμέτωπη με σοβαρά οικονομικά προβλήματα μέσα σε μια διετία και τριετία, ενώ η Ουκρανία εξακολουθεί να λειτουργεί ως κράτος παρά τις αντιξοότητες.
Τόνισε πως η δημαγωγία του Πούτιν – ότι δηλαδή αναγκάστηκε να εισβάλει λόγω του ΝΑΤΟ – δεν ευσταθεί από τη στιγμή που έχει αποσύρει σχεδόν όλα τα στρατεύματα από το Κάλινιγκραντ, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στη Λιθουανία και την Πολωνία, όπως επίσης στα σύνορα με τα κράτη της Βαλτικής και της Φιλανδίας.