THEPOWERGAME
Η Ευρώπη και η Ελλάδα αλλάζουν, υπογράμμισε ο Πάολο Τζεντιλόνι, επίτροπος της Ε.Ε για την οικονομία και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Στην Ελλάδα συντελείται μια δυναμική ανάκαμψη μετά την ολοκλήρωση της δημοσιονομικής εποπτείας το 2022, ένα έτος που σηματοδότησε συμβολικά και τη λήξη μιας δύσκολης περιόδου για την Ευρώπη.
«Μάθαμε πολλά από αυτήν την κρίση», είπε ο Τζεντιλόνι, εννοώντας την πανδημία, τα ιστορικά μέτρα που ελήφθησαν για τη στήριξη των οικονομιών στην Ε.Ε (SURE και NestGenerationEU) και την απόφαση για την έκδοση κοινού χρέους. Τόνισε πως η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος ωφελούμενος από το Next Generation EU, ενώ το πρόγραμμα SURE διαφύλαξε πάνω από το 40% του ανθρωπίνου δυναμικού και περίπου 200.000 θέσεις εργασίας. Τα Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας αντιπροσωπεύει το 17% το ΑΕΠ στην Ελλάδα και είναι διπλάσιο των κονδυλίων που ελήφθησαν από το Σχέδιο Μάρσαλ μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο κ. Τζεντιλόνι τόνισε πως η Ε.Ε επέδειξε μεγάλη αλληλεγγύη τόσο επί πανδημίας, όσο και στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που ξέσπασε αμέσως μετά. Παρά την ικανότητα της Ε.Ε να αποσυνδεθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο, το τίμημα ήταν η αδύναμη ανάπτυξη. Και πάλι, η Ελλάδα αποτελεί τη φωτεινή εξαίρεση με θετικές επιδόσεις και προβλέψεις για ανάπτυξη 2,3% φέτος και το 2025. Πλήρη εφαρμογή του Σχεδίου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας εκτιμάται πως θα αποδώσει έως και 4,4% στο ελληνικό ΑΕΠ έως το 2026, έχοντας ήδη απορροφήσει πάνω από το 40% των κεφαλαίων. Πρόκληση είναι πάντα η εφαρμογή μιας φρόνιμης δημοσιονομικής πολιτικής χωρίς να παραγκωνίζεται η ανάπτυξη.
Σε μια περίοδο που οι κυβερνήσεις έχουν αναλάβει πολλαπλές αποστολές από την πράσινη μετάβαση έως την τόνωση της άμυνας, ο κ. Τζεντιλόνι εκτιμά πως οι δημόσιες δαπάνες θα φθάσουν το 3,5% του ΑΕΠ στην Ε.Ε από το 3% το 2019. «Πρόκειται για μια μεγάλη αλλαγή από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 καθώς τότε οι δημόσιες επενδύσεις μειώνονταν από το ένα έτος στο άλλο» δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Με φόντο τις ευρωεκλογές, ο κ. Τζεντιλόνι αναφέρθηκε στις πολλαπλές προκλήσεις πρέπει να αντιμετωπισθούν από την Ε.Ε. Η πράσινη μετάβαση, η ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών και η ενίσχυση της άμυνας μπορούν να επιλυθούν σε ένα πλαίσιο ανάλογο του NextGenerationEU.
«Πρέπει να συνεχιστεί η πράσινη μετάβαση» και όχι να μετατοπισθούν οι στόχοι καθώς το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, αν και έχει μειωθεί σε σχέση με την απαρχή της ενεργειακής κρίσης, οι βιομηχανίες στην Ευρώπη επωμίζονται με τριπλάσιο κόστος σε σχέση με τις ΗΠΑ. Ο κ. Τζεντιλόνι υπενθύμισε πως κάποτε η Ευρώπη στηρίζονταν στο φυσικό αέριο της Ρωσίας, στην παροχή προϊόντων από την Ασία και ασφάλειας από τις ΗΠΑ. Σήμερα, όμως, η συνταγή επιτυχίας του NextGenerationEU μπορεί να επαναληφθεί άμεσα.