THEPOWERGAME
Η Γερμανία πατάει «γκάζι» στις αμυντικές δαπάνες, με στόχο την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο κυβερνητικός συνασπισμός της χώρας θα προχωρήσει αυτό το τρίμηνο σε μια σαρωτική αναμόρφωση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας με παραγγελίες αξίας έως και 7 δισεκατομμυρίων ευρώ (7,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για δύο φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού και εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς, αναφέρει το Bloomberg.
Η κυβέρνηση θα ασκήσει δικαίωμα προαίρεσης για την αγορά δύο επιπλέον φρεγατών F126 του Πολεμικού Ναυτικού έναντι περίπου 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε έξι, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Η κυβέρνηση θα σταθεροποιήσει επίσης μια παραγγελία αξίας έως και 4 δισεκατομμυρίων ευρώ για έως και 900 τεθωρακισμένα μεταφορικά οχήματα Fuchs που κατασκευάζονται από την Rheinmetall Landsysteme GmbH για παράδοση από το 2025, δήλωσαν οι ίδιες πηγές που επικαλείται το πρακτορείο.
Ο κύριος ανάδοχος για το έργο της φρεγάτας είναι μια μονάδα της Damen Schelde Naval Shipbuilding BV της Ολλανδίας και οι εταίροι της είναι η Thales SA της Γαλλίας και η γερμανική Blohm+Voss.
Οι μεγάλες προμήθειες, οι οποίες θα απαιτήσουν έγκριση από τους νομοθέτες στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου, αποτελούν μέρος της προσπάθειας της Γερμανίας για τον εκσυγχρονισμό της Bundeswehr που προκλήθηκε από την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Αμέσως μετά το ξέσπασμα του πολέμου, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς παρουσίασε ένα ειδικό ταμείο 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση των στρατιωτικών δαπανών, επιπλέον του τακτικού ετήσιου αμυντικού προϋπολογισμού ύψους περίπου 52 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Το άλμα στις δαπάνες επέτρεψε στη Γερμανία να επιτύχει τον στόχο του ΝΑΤΟ να δαπανά τουλάχιστον το 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος ετησίως για τον στρατό φέτος, για πρώτη φορά από τότε που συμφωνήθηκε από τους υπουργούς Άμυνας της συμμαχίας το 2006.
Ο Σολτς δεσμεύτηκε ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να επιτυγχάνει τον στόχο ακόμη και μετά την εξάντληση του ειδικού ταμείου το 2027, αν και η απόφαση του συνασπισμού να επαναφέρει το συνταγματικό όριο για τον καθαρό νέο δανεισμό -που ανεστάλη για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πανδημίας του Κόβιντ-19 και της ενεργειακής κρίσης- θα περιπλέξει σημαντικά το έργο.
Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ έχει υποδείξει στους συναδέλφους του υπουργούς ότι ο αμυντικός προϋπολογισμός θα διατηρηθεί στο ίδιο επίπεδο το επόμενο έτος, ενώ όλα τα άλλα υπουργεία θα πρέπει και πάλι να περικόψουν δαπάνες, σύμφωνα με τους ανθρώπους.