THEPOWERGAME
Οι επιχειρήσεις στην Ευρωζώνη σημειώνουν ότι τα δάνεια περιορίστηκαν περαιτέρω στο α’ τρίμηνο του 2024, αλλά πολύ λιγότερο από ό,τι το δ’ τρίμηνο του 2023. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 30ου γύρου της Έρευνας για την Πρόσβαση των Επιχειρήσεων στη Χρηματοδότηση (SAFE) της ΕΚΤ, οι επιχειρήσεις ανέφεραν μέτρια μείωση της ανάγκης για τραπεζικά δάνεια, ενώ λιγότερες επιχειρήσεις ανέφεραν μείωση της διαθεσιμότητας τραπεζικών δανείων. Ως αποτέλεσμα, η αύξηση του χρηματοδοτικού κενού ήταν μικρότερη από ό,τι στον προηγούμενο γύρο της έρευνας.
Πιο αναλυτικά, μόλις το 1% των επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη ανέφερε μείωση της ανάγκης για τραπεζικά δάνεια το πρώτο τρίμηνο του 2024, ενώ λιγότερες επιχειρήσεις ανέφεραν μείωση της διαθεσιμότητας τραπεζικών δανείων, με το 3% των επιχειρήσεων να δηλώνει επιδείνωση, έναντι 9% το τέταρτο τρίμηνο του 2023.
Επιπλέον, τα ποσοστά των επιχειρήσεων που ανέφεραν αύξηση των επιτοκίων στα τραπεζικά δάνεια και αύξηση του λοιπού κόστους χρηματοδότησης (δηλαδή τέλη, αμοιβές και προμήθειες) μειώθηκαν αμφότερα σημαντικά, πέφτοντας στο 43% (μετά από 75% το προηγούμενο τρίμηνο) και 37% αντίστοιχα (μετά από 49% προηγουμένως).
Όσον αφορά τις προβλέψεις τους για το μέλλον, οι επιχειρήσεις έχουν γίνει πιο αισιόδοξες όσον αφορά τη διαθεσιμότητα τραπεζικών δανείων τους επόμενους τρεις μήνες.
Οι επιχειρήσεις θεώρησαν τις γενικές οικονομικές προοπτικές ως τον κύριο παράγοντα που εμποδίζει τη διαθεσιμότητα εξωτερικής χρηματοδότησης, αν και ελαφρώς λιγότερο από ό,τι στον προηγούμενο γύρο της έρευνας (με καθαρό ποσοστό -26%, από -32%). Ταυτόχρονα, οι αντιλήψεις τους για την προθυμία των τραπεζών να χορηγήσουν δάνεια, οι οποίες αντανακλούν την αποστροφή των τραπεζών προς τον κίνδυνο, βελτιώθηκαν περαιτέρω (με καθαρό ποσοστό 4%, από 1%).
Ευρωζώνη: Παραμένουν ευρέως οι πιέσεις κόστους για τις επιχειρήσεις
Ένα καθαρό ποσοστό 3% των επιχειρήσεων ανέφερε αύξηση του τζίρου το τελευταίο τρίμηνο, από 10% στον προηγούμενο γύρο της έρευνας, αλλά οι επιχειρήσεις ήταν πιο αισιόδοξες όσον αφορά τις εξελίξεις το επόμενο τρίμηνο. Παράλληλα, περισσότερες επιχειρήσεις είδαν επιδείνωση των κερδών τους σε σχέση με τον προηγούμενο γύρο έρευνας (με καθαρό ποσοστό -19%). Η έρευνα δείχνει ότι οι πιέσεις κόστους παραμένουν ευρέως διαδεδομένες σε όλες τις κατηγορίες μεγέθους, αλλά μειώνονται κάπως για τις δαπάνες τόκων.
Οι επιχειρήσεις αναμένουν επίσης ότι η αύξηση των τιμών και των μισθών θα μετριάσει τους επόμενους 12 μήνες. Οι τιμές πώλησης αναμένεται να αυξηθούν κατά μέσο όρο κατά 3,3% (από 4,5% στον προηγούμενο γύρο της έρευνας), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους μισθούς είναι 3,8% (επίσης μειωμένο από 4,5% στον προηγούμενο γύρο).
Οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για τον πληθωρισμό μειώθηκαν και οι διαφωνίες σχετικά με τις προοπτικές του πληθωρισμού επίσης μετριάστηκαν. Οι διάμεσες προσδοκίες για τον ετήσιο πληθωρισμό σε ένα, τρία και πέντε έτη διαμορφώθηκαν σε 3,4%, 3% και 3% αντίστοιχα, μειούμενες έτσι κατά 0,7, 0,2 και 0,1 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα. Για τον πληθωρισμό σε πέντε έτη, το 49% των επιχειρήσεων θεωρούσε ότι οι κίνδυνοι για τις προοπτικές ήταν ανοδικοί, έναντι μόλις 13% που θεωρούσε ότι οι κίνδυνοι ήταν καθοδικοί.