THEPOWERGAME
Μήπως βελτιώνεται σταδιακά το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη; Πρόσφατα στοιχεία υποδεικνύουν μια επιστροφή στην ομαλότητα μετά το σοκ που υπέστησαν οι οικονομίες των 20 κρατών-μελών από την πανδημία και την ενεργειακή κρίση. Αλλά η εξομάλυνση αυτή αποδίδεται, κυρίως, σε τόνωση της δραστηριότητας στον κλάδο των υπηρεσιών, με τη μεταποίηση να παραμένει υποτονική στον πυρήνα της Ευρωζώνης και ειδικότερα στην ισχυρότερη οικονομία της που δεν είναι άλλη από τη γερμανική.
Παρότι, όμως, η Ευρωζώνη εκτιμάται πως θα κινείται σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης μέσα στο 2024, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κατάφεραν να στρέψουν την τροφοδοσία των οικονομιών στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Συν τοις άλλοις, οι υφιστάμενες καθυστερήσεις στον καταμερισμό επιδοτήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης -με το ένα τρίτο του συνόλου να έχει δαπανηθεί έως σήμερα- σημαίνει πως είναι πλούσια τα περιθώρια για περαιτέρω αφομοίωση μέσα στους επόμενους μήνες, την ώρα που στις ΗΠΑ είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα συνεχιστεί η επεκτατική δημοσιονομική στήριξη, καθώς η Ουάσιγκτον εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο.
Η αναθεώρηση του σύνθετου δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ) της HCOΒ -ο οποίος απεικονίζει την πορεία της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη- στο 50,3 για τον Μάρτιο (αντί του 49,9 που είχε μετρηθεί αρχικά) έχει, αν μη τι άλλο, συμβολική σημασία. Σηματοδοτεί την επιστροφή του ιδιωτικού κλάδου σε τροχιά ανάπτυξης για πρώτη φορά από τον περσινό Μάιο. Από τη μια πλευρά, η άνοδος είναι μετριοπαθής, με τη μεταποιητική δραστηριότητα να εξακολουθεί να κινείται στο 46,1, από το 46,5 τον Φεβρουάριο. Από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί να αγνοηθεί η θετική επίδραση από την ενίσχυση της κινητικότητας στον κλάδο των υπηρεσιών στο 51,5, από το 50,2 που είχε καταγραφεί αρχικά.
Όπως αναφέρεται στην ανάλυση της Hamburg Commercial Bank, η οποία αξιολογεί όλες τις πτυχές του δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών, θετική είναι η ενίσχυση της απασχόλησης στην Ευρωζώνη επί τρίτο διαδοχικό μήνα. Επιπροσθέτως, οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για την οικονομική προοπτική γίνονται όλο και πιο θετικές, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2022. Ως σημάδι εξομάλυνσης του οικονομικού τοπίου στην Ευρωζώνη εκλαμβάνεται και η υποχώρηση των τιμών παραγωγού κατά 8,3% τον Φεβρουάριο σε σχέση με έναν χρόνο πριν και κυρίως η εξασθένιση του πληθωρισμού στο 2,4% τον Μάρτιο αντί του 2,6% που είχε προβλεφθεί.
Από αυτό το σημείο και έπειτα, η πορεία ανάκαμψης στην Ευρωζώνη θα κριθεί από τον βαθμό που οι Ευρωπαίοι θα τολμήσουν να διοχετεύσουν τις αποταμιεύσεις από την πανδημία στην κατανάλωση. Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η ΕΚΤ τον περσινό Νοέμβριο, τα νοικοκυριά σε όλη την Ευρωζώνη συγκέντρωσαν περίπου ένα τρισ. ευρώ παραπάνω σε αποταμιεύσεις από τα φυσιολογικά επίπεδα. Αυτό το ποσό αναλογεί περίπου στο 12% του ετήσιου διαθέσιμου εισοδήματος. Πολλά θα εξαρτηθούν, επίσης, από την ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας σε ότι αφορά τις εξαγωγές της Ευρωζώνης. To 9% των εξαγωγών της ΕΕ καταλήγει στην Κίνα.
Σε κάθε περίπτωση, τα σενάρια για βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη ενισχύονται από την προοπτική έναρξης του κύκλου καθοδικών επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσα στο καλοκαίρι. Αναλυτές δεν κρύβουν τις προσδοκίες τους, επίσης, για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς θεωρούν πως οι αποτιμήσεις των μετοχών είναι εξαιρετικά χαμηλές και άρα ελκυστικές σε σχέση με τις ΗΠΑ, όπου τα ρεκόρ του S&P 500 περιορίζουν τα περιθώρια μεγαλύτερης ανόδου. Μέσα στους επόμενους μήνες θα ξεκαθαριστεί το τοπίο, αν και οι οικονομικοί αναλυτές θεωρούν πως η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη θα είναι βαθμιαία μετά τις περιπέτειες των προηγούμενων ετών.