THEPOWERGAME
Υποθαλάσσιος σεισμός ισχύος 6 βαθμών σημειώθηκε σήμερα στα ανοικτά των ακτών του νομού Φουκουσίμα, στη βορειοανατολική Ιαπωνία σύμφωνα με την ιαπωνική μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία (JMA). Πάντως δεν θεωρείται ότι υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί τσουνάμι.
Σύμφωνα με ιαπωνικά ΜΜΕ, δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές μέχρι στιγμής. Ο σεισμός, που έγινε αισθητός στην πρωτεύουσα Τόκιο, σημειώθηκε την επομένη της πολύ ισχυρής υποθαλάσσιας σεισμική δόνησης (>7 βαθμών) κοντά στην Ταϊβάν, η οποία στοίχισε τη ζωή σε εννιά ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 1.000 και πλέον στη νήσο, ενώ άλλοι περίπου 50 εξακολουθούν να αγνοούνται και έχουν καταγραφεί εκτεταμένες υλικές ζημιές.
Σεισμός Ταϊβάν: Aυξάνονται οι νεκροί, γιατί σείεται συχνά το νησί
Σε 711 ανήλθε ο αριθμός των ανθρώπων που τραυματίστηκαν από τον πολύ ισχυρό σεισμό που έπληξε την Ταϊβάν, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις αρχές της νήσου, οι οποίες διευκρίνισαν ότι 77 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στα συντρίμμια κτιρίων. Οι αρχές σημείωσαν ότι ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό αυξήθηκε στους 7.
Οι σοβαρότερες υλικές ζημιές έχουν καταγραφεί στην πόλη Χουάλιεν, λιμάνι 100.000 κατοίκων, πρωτεύουσα της ομώνυμης αραιοκατοικημένης κομητείας, όπου κατέρρευσαν δυο κτίρια παγιδεύοντας ενοίκους τους, σύμφωνα με την πυροσβεστική της Ταϊβάν.
Πλάνα που μεταδίδουν τηλεοπτικά δίκτυα της Ταϊβάν εικονίζουν κτίρια που πήραν επικίνδυνη κλίση, ειδικά στην κομητεία Χουάλιεν, στο ανατολικό τμήμα της χώρας. «Δυο κτίρια κατέρρευσαν (…) μπορεί να υπάρχουν παγιδευμένοι», δήλωνε νωρίτερα εκπρόσωπος του πυροσβεστικού σώματος της Χουάλιεν. Ο σεισμός προκάλεσε διακοπές της ηλεκτροδότησης σε τομείς της πρωτεύουσας Ταϊπέι όταν σημειώθηκε. Σύμφωνα με την Taipower, εταιρεία ηλεκτρικού ρεύματος, τουλάχιστον 87.000 νοικοκυριά δεν έχουν ρεύμα.
Το νησί δέχεται συχνά την επίσκεψη του Εγκέλαδου καθώς βρίσκεται σε μια σεισμικά ενεργή ζώνη, στο Δαχτυλίδι της Φωτιάς του Ειρηνικού και στο δυτικό άκρο της Θάλασσας των Φιλιππίνων. Οι γεωλόγοι έχουν εντοπίσει 42 ενεργά ρήγματα στο νησί, αλλά οι περισσότεροι από τους σεισμούς που εντοπίστηκαν στην Tαϊβάν οφείλονται στη σύγκλιση της πλάκας των Φιλιππίνων και της Ευρασιατικής πλάκας στα ανατολικά του νησιού.
Οι περισσότεροι από τους σεισμούς που καταγράφηκαν στην Ταϊβάν συμβαίνουν στην πραγματικότητα στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής και προκαλούν μικρές ζημιές, ενώ οι μικρότεροι σεισμοί κάτω από το ίδιο το νησί έχουν ιστορικά αποδειχθεί πιο καταστροφικοί.