THEPOWERGAME
Στοίχημα αποτελεί για την αγορά η ταχεία ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, που θα ανοίξουν τον δρόμο στην ολοκλήρωση του σύγχρονου πλαισίου περιβαλλοντικής αδειοδότησης και θα ενισχύσουν τις επενδύσεις στον μεταποιητικό κλάδο. Ποια είναι τα «αγκάθια» που παραμένουν στις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις, στο Μητρώο Πιστοποιημένων Αξιολογητών ΜΠΕ και στο Μητρώο Περιβαλλοντικών Ελεγκτών;
Σύμφωνα με τις διατάξεις του, καλού, όπως αναγνωρίζει η αγορά, Νόμου 4014/2011 και τη νομοθεσία περί κατάταξης έργων και δραστηριοτήτων, όλα τα δημόσια και ιδιωτικά έργα και οι δραστηριότητες για τα οποία απαιτείται η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες (Α και Β), ανάλογα με τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον.
Η κατηγορία Α περιλαμβάνει έργα και δραστηριότητες τα οποία ενδέχεται να προκαλέσουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και για τα οποία απαιτείται η διεξαγωγή Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). Η κατηγορία Α υποδιαιρείται σε δύο υποκατηγορίες, την Α1 και την Α2. Στην υποκατηγορία Α1 κατατάσσονται τα έργα και οι δραστηριότητες που ενδέχεται να προκαλέσουν πολύ σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, ενώ στην υποκατηγορία Α2 κατατάσσονται τα έργα και οι δραστηριότητες που ενδέχεται να προκαλέσουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Η κατηγορία Β περιλαμβάνει τα έργα και τις δραστηριότητες που χαρακτηρίζονται από τοπικές και μη σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Τα έργα της Κατηγορίας Β υπόκεινται στις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ) και δεν απαιτείται η εκπόνηση ΜΠΕ. Με τον Νόμο «Επενδύω στην Ελλάδα» του 2019, καθώς και επόμενους νόμους του ΥΠΑΝ και ΥΠΕΝ, έγιναν σημαντικές βελτιώσεις στον Ν.4014/2011.
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr