THEPOWERGAME
Στο «Νταβός της Κίνας» θα συναντηθεί η ελίτ του διεθνούς επιχειρηματικού και οικονομικού κόσμου αυτό το Σαββατοκύριακο. Τα «αφεντικά» σχεδόν 90 πολυεθνικών ομίλων, όπως ο Τιμ Κουκ της Apple και ο Ντάρεν Γούντς της Exxon Mobil, θα συμμετάσχουν στο Αναπτυξιακό Φόρουμ της Κίνας, το οποίο δημιουργήθηκε προ 24ετίας και ειδικότερα λίγο πριν η Κίνα ενταχθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). Τότε μεσουρανούσαν οι δυνάμεις του παγκόσμιου εμπορίου. Σήμερα υπερισχύουν τα γεωπολιτικά συμφέροντα των κρατών, με την πόλωση ανάμεσα στη Δύση και την Κίνα να βρίσκεται στο προσκήνιο και συχνά να επισκιάζει την οικονομία.
Εντούτοις, οι πολυεθνικοί όμιλοι δεν έχουν την πολυτέλεια να αγνοήσουν την Κίνα που έχει εξελιχθεί στη 2η ισχυρότερη οικονομία του κόσμου παρά την υφιστάμενη επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης, την κρίση στην αγορά ακινήτων και τους συσχετισμούς Μόσχας-Πεκίνου σε ένα ψυχροπολεμικό περιβάλλον που απλώνεται από τη Δύση στην Ανατολή.
Παράλληλα, το Πεκίνο επιδιώκει να υπενθυμίσει τη θέση της χώρας στον παγκόσμιο μεταποιητικό κλάδο, να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην οικονομία και να επιβεβαιώσει πως οι πόρτες στους ξένους επενδυτές είναι ανοικτές παρά τις πρόσφατες επιδρομές των αρχών στα γραφεία συμβουλευτικών εταιρειών και τη γεωπολιτική αντιπαλότητα με τις ΗΠΑ με επίκεντρο τις τεχνολογίες αιχμής. Αυτό ήταν ο μήνυμα που ήθελε να περάσει, εξάλλου, ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, με την επίσκεψη του στο εργοστάσιο μπαταριών της κοινοπραξίας BASF Shanshan Battery Materials Co. στην περιφέρεια του Γουχάν την 25η Μαρτίου. Το υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε, επίσης, σχέδιο 24 σημείων για την υποστήριξη των ξένων επιχειρήσεων στη χώρα.
Αν και δεν είναι βέβαιο εάν ο πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Τσιάνγκ, θα παραστεί σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με προσωπικότητες του επιχειρηματικού κόσμου, θα επισκεφθεί το ιστορικό κτίριο Diaoyutai State Guesthouse, όπου θα λάβει χώρα το Αναπτυξιακό Φόρουμ της Κίνας, και θα δώσει την κεντρική ομιλία.
Ούτως ή άλλως, ο πρόεδρος Σι συναντήθηκε με τους διευθύνοντες συμβούλους 20 από τους ισχυρότερους ομίλους των ΗΠΑ αυτήν την Τετάρτη. Σε αυτήν την ομάδα, η οποία ταξίδεψε στο Πεκίνο κάποια 24ώρα πριν το Φόρουμ, συγκαταλέγονταν ο Στίβεν Σβάρτσμαν του επενδυτικού κολοσσού Blackstone, ο Κριστιάνο Άμον της εταιρείας ημιαγωγών Qualcomm, ο Ρατζ Σουμπραμανιάμ της εταιρείας ταχυμεταφορών FedEx και ο Μαρκ Κάρνεϊ ως πρόεδρος του ειδησεογραφικού οργανισμού Bloomberg.
Είναι δεύτερη φορά που ο ηγέτης της Κίνας έρχεται σε απευθείας επαφή με τους επικεφαλής αμερικανικών ομίλων των ΗΠΑ μετά το περιστατικό που κατασκοπευτικού μπαλονιού που βρέθηκε στον εναέριο των ΗΠΑ περίπου έναν χρόνο πριν και ψύχρανε τις σχέσεις Πεκίνου-Ουάσιγκτον. Τον Νοέμβριο, ο Σι είχε ταξιδέψει στο Σαν Φρανσίσκο για να παραστεί στο Φόρουμ για την Οικονομική Συνεργασία Ασίας-Ειρηνικού, όπου συναντήθηκε και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.
Αν και ένα σημαντικό κομμάτι του επιχειρηματικού κόσμου στις ΗΠΑ ασπάζεται την κινεζική οικονομία και τις ανεξάντλητες προοπτικές της, ένα άλλο κομμάτι τηρεί βαθύτατες επιφυλάξεις, θεωρώντας πως διοχετεύει στον υπόλοιπο κόσμο μια πληθώρα προϊόντων σε υπερβολικά χαμηλές τιμές, όπως είναι τα φωτοβολταϊκά πάνελ, τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα ή οι μπαταρίες λιθίου. Προσφάτως, η αμερικανική Ένωση Εργαζομένων στη Χαλυβουργία και άλλες συνδικαλιστικές ενώσεις υπέβαλαν αίτημα στον Λευκό Οίκο για την έναρξη έρευνας πάνω στις πρακτικές της Κίνας σ’ ότι αφορά τους τομείς των ναυπηγείων και των logistics. Εκεί θεωρείται πως η Κίνα έχει άδικα συγκεντρώσει συγκριτικό πλεονέκτημα εις βάρος του διεθνούς ανταγωνισμού.