THEPOWERGAME
Μετά την πανδημία του κορονοϊού, η ζήτηση για ταξίδια αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ οι ταξιδιώτες αναζητούν νέους (και λιγότερο κορεσμένους) προορισμούς. Στο επίκεντρο των ταξιδιωτικών αναζητήσεων φαίνεται ότι έχει μπει δυναμικά πλέον η Αφρική, με τις αναζητήσεις για αφρικανικά σαφάρι, για παράδειγμα, να υπερδιπλασιάζονται τους πρώτους τρεις μήνες του 2023.
Ως αποτέλεσμα, οι μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες ετοιμάζονται να αυξήσουν εντυπωσιακά το αποτύπωμά τους σε ολόκληρη την Αφρική τα επόμενα χρόνια. Και μάλιστα περισσότερα από το 85% των υπό κατασκευή ξενοδοχείων ανήκουν στις ανώτερες έως και υπερπολυτελείς κατηγορίες.
Η Marriott, η οποία άνοιξε πέρυσι το JW Marriott Masai Mara Lodge στην Κένυα με δωμάτια κατά μέσο όρο πάνω από 3.000 δολάρια τη βραδιά, έχει περισσότερα από 138 ξενοδοχεία υπό ανάπτυξη στην Αφρική, ενώ το Hilton έχει 72 ακίνητα στα σκαριά, σύμφωνα με έκθεση της W Hospitality Group. Η Hyatt Hotels Corp. σχεδιάζει να προσθέσει άλλες 11 μονάδες σε όλη την ήπειρο.
Πρόσφατες προσθήκες στην ξενοδοχειακή σκηνή στην Αφρική περιλαμβάνουν το Nobu Hotels, το οποίο έκανε το ντεμπούτο του στην ήπειρο πέρυσι με μία μονάδα στο Μαρακές. Η Meliá Hotels International SA άνοιξε επίσης το Ngorongoro Lodge στην Τανζανία, όπου συνήθως μπορεί να γίνει κράτηση διαμονής για περισσότερα από 1.100 δολάρια την ημέρα.
Συνολικά, η έκθεση African Hotel Chain Development Pipeline διαπίστωσε ότι ο συνολικός αριθμός δωματίων ξενοδοχείων που λειτουργούν από μεγάλες αλυσίδες στην ήπειρο αναμένεται να εκτιναχθεί στα ύψη κατά 75%, στα 175.346, τα επόμενα χρόνια.
Η κυριαρχία της Αιγύπτου
Τη μερίδα του λέοντος από τα υπό ανάπτυξη ξενοδοχεία στην αφρικανική ήπειρο παίρνει η Αίγυπτος, με μερίδιο 28%. Σχεδόν 26.250 δωμάτια σε 109 ξενοδοχεία βρίσκονται στο pipeline της Αιγύπτου, την ώρα που το 2023 δημιουργήθηκαν 19 ξενοδοχεία και περίπου 5.200 δωμάτια. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός δωματίων που σχεδιάζονται αυτήν τη στιγμή στην Αίγυπτο είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό δωματίων που σχεδιάζονται στις επόμενες τέσσερις χώρες μαζί, Νιγηρία, Μαρόκο Αιθιοπία και Πράσινο Ακρωτήρι.
Από τα συνολικά 29 ξενοδοχεία και θέρετρα αλυσίδων που άνοιξαν στην Αφρική το 2023, τα 10 ήταν στη Βόρεια Αφρική και τα υπόλοιπα στην υποσαχάρια. Από αυτά τα 19 ανοίγματα, τα 11 ήταν στην Ανατολική Αφρική, συμπεριλαμβανομένων έξι νέων ξενοδοχείων και θερέτρων στην Τανζανία, η οποία είχε τα περισσότερα ανοίγματα από οποιαδήποτε αφρικανική χώρα. Είναι ξεκάθαρη απόδειξη της ελκυστικότητας τόσο της ηπειρωτικής χώρας όσο και της Ζανζιβάρης για τους επενδυτές και τους φορείς εκμετάλλευσης.
Με βάση τις τάσεις που ανέδειξε η περασμένη χρονιά, παρατηρείται αύξηση στα πολύ μεγάλα ξενοδοχεία (το μέσο μέγεθος των 10 μεγαλύτερων ξενοδοχείων είναι 770 δωμάτια, από 723 το 2023) και ταχεία ανάπτυξη των resorts κατά 32% σε σύγκριση με το 2023.
Ειδικά σε ό,τι αφορά τα resorts, η Ζανζιβάρη δείχνει πολύ ισχυρές επιδόσεις, όπου το 2023 λειτουργούσαν μόλις 7 θέρετρα με 983 δωμάτια και φέτος θα λειτουργήσουν 14 resorts με 2.048 δωμάτια.
Τόσο το Boa Vista (Πράσινο Ακρωτήριο) όσο και το Sharm El Sheikh (Αίγυπτος) συγκεντρώνουν πολύ μεγάλο μέγεθος των θερέτρων. Το μεγαλύτερο υπό ανάπτυξη ξενοδοχείο είναι ένα Rixos resort που σχεδιάζεται στο Σαρμ Ελ Σέιχ, με περισσότερα από 1.800 δωμάτια.
Οι επενδύσεις των μεγάλων ξενοδοχειακών αλυσίδων
Η Αφρική αποτελεί προς το παρόν ένα πολύ μικρό μερίδιο της παγκόσμιας ξενοδοχειακής βιομηχανίας. Η Hilton, για παράδειγμα, πέρυσι άνοιξε σχεδόν 400 ακίνητα. Μόνο δύο από αυτά ήταν στην Αφρική. Και από τις 560 νέες μονάδες που άνοιξε η Marriott το 2023, μόνο τέσσερις βρίσκονταν στην ήπειρο, σύμφωνα με την έκθεση της W Hospitality Group.
Πλέον 524 ξενοδοχεία με περίπου 92.000 δωμάτια αναμένεται να προστεθούν στον κλάδο της φιλοξενίας της ηπείρου τα επόμενα χρόνια. Περίπου το ένα τέταρτο αναμένεται να αρχίσουν να προσελκύουν επισκέπτες φέτος, ενώ τα υπόλοιπα αναμένεται να κάνουν το ντεμπούτο τους τα επόμενα έξι χρόνια.
Οι 5 μεγάλες παγκόσμιες αλυσίδες -Marriott International, Hilton, Accor, Radisson Hotel Group και IHG Hotels & Resorts- αντιπροσωπεύουν το 66% των ξενοδοχείων και το 71% των δωματίων στο pipeline ολόκληρης της Αφρικανικής Ηπείρου. Η Marriott, η μεγαλύτερη ξενοδοχειακή αλυσίδα στον κόσμο, κρατάει τα σκήπτρα με σχεδόν διπλάσιο αριθμό υπό κατασκευή ξενοδοχείων από τη δεύτερη, τη Hilton. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: η Marriott έχει ανακοινώσει συμφωνίες για 138 ξενοδοχεία, 72 η Hilton, 70 η Accor, 35 η Radisson και 30 η IHG. Τη δεκάδα συμπληρώνουν η TUI Hotels & Resorts, η Hyatt, η Kerten Hospitality, η Wyndham και η Meliá.