THEPOWERGAME
Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα βρίσκονται οι κορυφαίοι χρηματιστηριακές δείκτες του πλανήτη και αν συνεχίσουν στο ίδιο μοτίβο, το 2024 θα αποδειχθεί «έτος των ρεκόρ» για τις αγορές. Τον τόνο δίνει η Wall Street, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να ακολουθούν λίγο πιο αθόρυβα, καθώς το Λονδίνο έχει μείνει πίσω, ενώ την έκπληξη κάνουν μέχρι στιγμής οι ιαπωνικές μετοχές. Οι ειδικοί των αγορών επισημαίνουν ότι το τρέχον ράλι είναι ένα από τα πιο συντονισμένα που έχουν σημειωθεί, ωστόσο παράλληλα προειδοποιούν ότι υπάρχουν παράγοντες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μία μεγάλη διόρθωση.
Ο δείκτης των παγκόσμιων μετοχών MSCI World σημειώνει άνοδο 8,2% φέτος, ο S&P 500 κερδίζει 9,7% και ο ιαπωνικός Nikkei ενισχύεται κατά 20,7% μέσα στο 2024. Και οι τρεις αυτοί δείκτες σημείωσαν νέα ιστορικά υψηλά την περασμένη εβδομάδα, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε προχθές νέο ρεκόρ, αυξάνοντας τα κέρδη του φέτος στο +9,6%. Αναλυτές εκτιμούν ότι η επίδοση των μεγαλύτερων χρηματιστηριακών δεικτών στο πρώτο τρίμηνο του 2024 είναι μία από τις καλύτερες από το 1945.
Ιστορικά, όταν τα χρηματιστήρια εμφανίζουν ένα ισχυρό σε επιδόσεις α’ τρίμηνο, συνηθίζουν στο β’ τρίμηνο να ξεπερνούν κατά περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα την μέση επίδοση, η οποία από το 1970 έως σήμερα διαμορφώνεται γύρω στο 2,6%. Επίσης, το καλό πρώτο τρίμηνο του έτους συνήθως αποτελεί οιωνό για μία πολύ καλή επίδοση συνολικά μέσα στη χρονιά.
Στο μεταξύ, κάποιοι αναλυτές προειδοποιούν για αυξημένα επίπεδα εφησυχασμού στις αγορές. Καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων συνέχισαν την ανοδική τους πορεία στις αρχές του 2024, ο δείκτης MOVE της Bank of America Merrill Lynch που καταγράφει τη μεταβλητότητα στην αγορά ομολόγων, όπως ο VIX στην αγορά μετοχών, βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2022. Η υποτονική μεταβλητότητα σε ομόλογα, μετοχές και συνάλλαγμα υποδηλώνει, σύμφωνα με αναλυτές, ένα επίπεδο εφησυχασμού που καθιστά τις αγορές ευάλωτες σε πιθανές αναταράξεις.
Ο εφησυχασμός οφείλεται στο γεγονός ότι οι πιθανότητες ύφεσης είναι περιορισμένες, την ώρα που Fed και ΕΚΤ δηλώνουν αυξημένη σιγουριά για την υποχώρηση του πληθωρισμού προς το 2%. Οι αγορές σήμερα αναμένουν ότι η Federal Reserve θα προχωρήσει σε τρεις μειώσεις επιτοκίων, χωρίς ωστόσο να θεωρείται δεδομένο ότι η πρώτη μείωση θα σημειωθεί τον Ιούνιο. Ο Ιούνιος είναι ο επικρατέστερος μήνας για την πρώτη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ. Η Τράπεζα της Ελβετίας εξέπληξε τις αγορές την περασμένη Πέμπτη και έγινε η πρώτη σημαντική κεντρική τράπεζα που αποφασίζει να μειώσει τα επιτόκια, εκτιμώντας ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει κάτω από 2%.
Στην εγχώρια αγορά, στηρίξεις για να ξεκινήσει ένα νέο ανοδικό κύκλο αναζητεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, έχοντας καταφέρει να ανακτήσει και να διατηρήσει το επίπεδο των 1.400 μονάδων, μετά από μικρό διάλειμμα. Με τις δύο τελευταίες πτωτικές συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης «έχασε» οριακά το θετικό πρόσημο για τον μήνα Μάρτιο, ωστόσο έχει καταφέρει να συντηρήσει τα κέρδη του 2024 στο 10%. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι είναι απαραίτητο το ελληνικό χρηματιστήριο να πατήσει σε στέρεο έδαφος και να βρει ουσιαστικούς λόγους και όχι αφορμές για να κινηθεί προς ακόμη υψηλότερες κορυφές.
Η ελληνική αγορά έχει τρέξει νωρίτερα και ταχύτερα από τα διεθνή χρηματιστήρια, έχοντας να επιδείξει μία από τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο για το 2023 και είναι λογικό να επηρεάζεται περισσότερο από την επιδείνωση του κλίματος, πόσω μάλλον όταν παραδοσιακά είναι ευάλωτη στις διεθνείς αναταράξεις.