THEPOWERGAME
Σε τροχιά ανόδου μπήκε και πάλι σήμερα το πρωί η τιμή του Bitcoin στις ασιατικές αγορές, χωρίς όμως να λείπουν οι αμφιβολίες πως πρόκειται για νόμισμα απάτη ή για Σχήμα Πόντσι.
Το bitcoin έφτασε τα 52.500 δολάρια στις 12 το μεσημέρι τοπική ώρα στο Χονγκ Κονγκ, σε διορθωτικές κινήσεις από τη μεγάλη πτώση που είχε εκ νέου την «Μαύρη Παρασκευή» -όπως ονομάστηκε- και η οποία οδήγησε στην απώλεια 200 δισ. δολαρίων από την αγορά κρυπτονομισμάτων μέσα σε μία μέρα. Η πτώση ήρθε και μετά το σκάσιμο της φούσκας -όπως όλα δείχνουν- της αγοράς του bitcoin στη γειτονική Τουρκία, όπου δύο πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων, οι Thodex και Vebitcoin κατέρρευσαν, με τον επικεφαλής της πρώτης να γίνεται καπνός με τα χρήματα των επενδυτών.
Σήμερα, το κρυπτονόμισμα υπερέβη ξανά το «κατώφλι» των 50.000 δολαρίων στην τιμή του, όμως μετά και τη νέα «σφαγή» των επενδυτών στη συγκεκριμένη αγορά στο τέλος της περασμένης εβδομάδας (είχε προηγηθεί η «Μαύρη Κυριακή» της 18ης Απριλίου), δεν λείπουν οι ανησυχίες πως υπάρχει κάτι… σάπιο στο βασίλειο των εικονικών νομισμάτων.
Το λόγο πήρε ο Νασίμ Νίκολας Ταλέμπ, θεωρούμενος ένας από τους μεγαλύτερους στοχαστές των καιρών μας και εμπνευστής του όρου «Μαύρος Κύκνος» για τα φαινόμενα εκείνα της αγοράς, για τα οποία είναι μάταιο να γίνονται προβλέψεις από τους οικονομολόγους και τους αναλυτές, καθώς τέτοιες προβλέψεις είναι άχρηστες και επικίνδυνες, καθώς πρόκειται για σπάνια γεγονότα με επιπτώσεις τεράστιας σημασίας. Όπως η διεθνής κρίσης του 2008, που ξεκίνησε στις ΗΠΑ με τη φούσκα των ενυπόθηκων δανείων.
Σχήμα Πόντσι και αποτυχημένο νόμισμα το bitcoin
Ο Ταλέμπ λοιπόν, χαρακτήρισε το bitcoin ως «Σχήμα Πόντζι» και ένα αποτυχημένο νόμισμα.
Μιλώντας στην εκπομπή Squawk Box του CNBC, είπε πως και εκείνος ξεγελάστηκε και πίστεως πως το bitcoin θα μπορούσε να είναι μία βιώσιμη εναλλακτική στο παραστατικό χρήμα των τραπεζών, που δεν καλύπτεται από άλλο αποθεματικό, όπως είναι ο χρυσός.
Όμως τελικά κατέληξε στο συμπέρασμα πως ένα νόμισμα χωρίς κυβερνητική υποστήριξη είναι «απλή κερδοσκοπία» και «παιχνίδι».
Το bitcoin σημειώνει, απότυχε στο ρόλο που του είχε αποδοθεί ως εναλλακτικό νόμισμα, εξαιτίας της ευμεταβλητότητάς του, ενώ δεν υπάρχει και κάποια σχέση μεταξύ bitcoin και πληθωρισμού (το bitcoin θεωρείται από πολλούς «καταφύγιο» από τον πληθωρισμό).
Αντίθετα, σύμφωνα με τον Ταλέμπ, «μπορείς να έχεις υπερπληθωρισμό και το bitcoin να παραμείνει στο μηδέν. Δεν υπάρχει σχέση μεταξύ τους».
Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι αναλυτές που έχουν χαρακτηρίσει το Bitycoin ως «ψηφιακό χρυσό» και «νόμισμα των φτωχών», όμως το τελευταίο κύμα απωλειών ρευστού στην αγορά του bitcoin φαίνεται να λέει μία διαφορετική ιστορία.
Είναι άραγε το bitcoin και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα πραγματικά αποκεντρωμένα ή υπόκεινται τελικά στον έλεγχο και τη χειραγώγηση της αγοράς από μεγαλοεπενδυτές;
Τουιτάρει ξανά ο Έλον Μασκ για το dogecoin
Μετά τη νέα μεγάλη βουτιά των κρυπτονομισμάτων την Παρασκευή, ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ της Tesla προχώρησε το Σάββατο σε ακόμη μία από τις συνηθισμένες αναρτήσεις του στο twitter, με τις οποίες στέλνει μηνύματα για την τιμή του κρυπτονομίσματος-αστείου Dogecoin, χωρίς να μπει στο μάτι του ελέγχου της Αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
«Τι επιφυλάσσει το μέλλον», έγραψε, αντικαθιστώντας το hold με το hodl, έναν όρο που ξεκίνησε από ένα ορθογραφικό λάθος και αναφέρεται στους επενδυτές εκείνους που αγοράζουν και κρατούν (αντί να ρευστοποιήσουν) τα ψηφιακά τους περιουσιακά στοιχεία.
Οι αναλυτές εξακολουθούν να πιστεύουν πως η αγορά του bitcoin παραμένει ένα bull market, μία αγορά σε άνοδο, αν και αμφιβάλλουν σε ποιό ρυθμό, αν και πότε θα ξαναπεράσει την τιμή των 60.000 δολαρίων.
Η άνοδος του κρυπτονομίσματος, πάλι, και της υπόλοιπης αγοράς των κρυπτονομισμάτων, στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό και από την αξιοπιστία που του δίνουν, υιοθετώντας το ως μέσο συναλλαγής, οι λεγόμενοι θεσμικοί επενδυτές.
Τι είναι το «Σχήμα Πόντσι»
Για την ιστορία, ο όρος «Σχήμα Πόντσι» αναφέρεται σε οποιαδήποτε χρηματική απάτη στηρίζεται σε «πυραμίδα» επενδυτών.
Η πυραμίδα επενδυτών αποτελεί ένα παράνομο επενδυτικό σχήμα που περιλαμβάνει την πληρωμή απόδοσης σε επενδυτές από τα χρήματα που πληρώνονται από μεταγενέστερους επενδυτές, αντί από τα καθαρά κέρδη που συγκεντρώνονται από πραγματικές πωλήσεις.
Συγκεκριμένα, εικονικές επιχειρήσεις λειτουργούν ως φενάκη του εκάστοτε απατεώνα που διαχειρίζεται την απάτη χρησιμοποιώντας τα κεφάλαια νέων επενδυτών για να καλύψει τα κενά που αφήνει πίσω της η υπεξαίρεση χρημάτων από τους παλαιότερους επενδυτές.
Ο στόχος της οποίας εικονικής επιχείρησης ή ατόμου είναι να πείσει κάποιους ανθρώπους να επενδύσουν σε κάτι, ενδεχομένως και μη διευκρινίσιμο προϊόν, με την υπόσχεση εγγυημένης απόδοσης.
Σε αυτές τις περιπτώσεις το κίνητρο επένδυσης αφορά υψηλά επιτόκια και κατ’ επέκταση η αποπληρωμή των επενδυτών δημιουργεί δικλείδες επενδυτικής ασφαλείας για υποψηφίους επενδυτές που συρρέουν να επενδύσουν.
Όπως γίνεται σαφές η ανατροφοδότηση της πυραμίδας – συστήματος απαιτεί όλο και περισσότερους επενδυτές πράγμα που αποδεικνύει μελλοντικά τη βραχυβιότητα της διαδικασίας αυτής και του όλου σχεδίου.
Μπορεί να συνεχίζεται θεωρητικά επ’ άπειρον ή έστω για όσο καιρό εισρέουν νέα κεφάλαια. Το είδος αυτής της απάτης πήρε «τιμητικά» το όνομα του πρώτου διδάξαντος, του Ιταλού μετανάστη στις ΗΠΑ Τσαρλς Πόντσι.