Γ.Δ.
1396.7 -0,07%
ACAG
-0,93%
5.32
BOCHGR
0,00%
4.38
CENER
+0,97%
8.32
CNLCAP
0,00%
7.25
DIMAND
-1,20%
8.2
NOVAL
+1,10%
2.3
OPTIMA
0,00%
12.76
TITC
+0,94%
37.45
ΑΑΑΚ
-9,82%
4.04
ΑΒΑΞ
-1,31%
1.36
ΑΒΕ
+0,88%
0.458
ΑΔΜΗΕ
-0,43%
2.34
ΑΚΡΙΤ
-0,73%
0.68
ΑΛΜΥ
-1,23%
3.615
ΑΛΦΑ
-1,70%
1.536
ΑΝΔΡΟ
-1,25%
6.34
ΑΡΑΙΓ
+1,16%
9.555
ΑΣΚΟ
-0,39%
2.53
ΑΣΤΑΚ
-0,87%
6.84
ΑΤΕΚ
-9,86%
0.384
ΑΤΡΑΣΤ
0,00%
8.76
ΑΤΤ
+3,39%
0.61
ΑΤΤΙΚΑ
+0,93%
2.16
ΒΙΟ
+0,58%
5.2
ΒΙΟΚΑ
-0,57%
1.73
ΒΙΟΣΚ
0,00%
1.375
ΒΙΟΤ
0,00%
0.294
ΒΙΣ
0,00%
0.144
ΒΟΣΥΣ
0,00%
2.04
ΓΕΒΚΑ
0,00%
1.3
ΓΕΚΤΕΡΝΑ
+1,59%
17.86
ΔΑΑ
+0,60%
8.028
ΔΑΙΟΣ
-2,73%
3.56
ΔΕΗ
-0,17%
11.73
ΔΟΜΙΚ
-1,82%
2.7
ΔΟΥΡΟ
0,00%
0.25
ΔΡΟΜΕ
-1,69%
0.291
ΕΒΡΟΦ
+1,45%
1.4
ΕΕΕ
+1,03%
33.44
ΕΚΤΕΡ
+0,42%
1.43
ΕΛΒΕ
0,00%
4.66
ΕΛΙΝ
-0,51%
1.96
ΕΛΛ
-1,12%
13.2
ΕΛΛΑΚΤΩΡ
+1,11%
1.638
ΕΛΠΕ
-1,47%
6.7
ΕΛΣΤΡ
+0,99%
2.04
ΕΛΤΟΝ
+2,80%
1.838
ΕΛΧΑ
+1,56%
1.828
ΕΠΙΛΚ
0,00%
0.132
ΕΣΥΜΒ
-0,89%
1.12
ΕΤΕ
-2,08%
6.89
ΕΥΑΠΣ
+0,64%
3.15
ΕΥΔΑΠ
-0,70%
5.71
ΕΥΡΩΒ
-1,52%
2.009
ΕΧΑΕ
-1,16%
4.26
ΙΑΤΡ
+0,33%
1.53
ΙΚΤΙΝ
-2,44%
0.3
ΙΛΥΔΑ
-1,72%
1.715
ΙΝΚΑΤ
+1,07%
4.74
ΙΝΛΙΦ
-1,17%
4.24
ΙΝΛΟΤ
-0,68%
0.874
ΙΝΤΕΚ
-1,06%
5.58
ΙΝΤΕΡΚΟ
0,00%
2.46
ΙΝΤΕΤ
-4,04%
0.974
ΙΝΤΚΑ
+0,57%
2.635
ΚΑΡΕΛ
+0,60%
338
ΚΕΚΡ
+2,56%
1.2
ΚΕΠΕΝ
0,00%
2.22
ΚΛΜ
-1,69%
1.455
ΚΟΡΔΕ
+5,82%
0.418
ΚΟΥΑΛ
+1,78%
1.028
ΚΟΥΕΣ
-0,18%
5.55
ΚΡΙ
-1,74%
14.1
ΚΤΗΛΑ
0,00%
1.7
ΚΥΡΙΟ
-1,95%
0.904
ΛΑΒΙ
-0,83%
0.72
ΛΑΜΔΑ
-1,79%
7.15
ΛΑΜΨΑ
0,00%
37.4
ΛΑΝΑΚ
0,00%
0.85
ΛΕΒΚ
-3,91%
0.246
ΛΕΒΠ
0,00%
0.34
ΛΟΓΟΣ
0,00%
1.25
ΛΟΥΛΗ
-0,73%
2.72
ΜΑΘΙΟ
-8,92%
0.592
ΜΕΒΑ
0,00%
3.62
ΜΕΝΤΙ
+1,00%
2.03
ΜΕΡΚΟ
0,00%
41
ΜΙΓ
-2,48%
2.95
ΜΙΝ
0,00%
0.51
ΜΛΣ
0,00%
0.57
ΜΟΗ
-0,78%
19.17
ΜΟΝΤΑ
-1,32%
3.75
ΜΟΤΟ
+2,43%
2.525
ΜΟΥΖΚ
0,00%
0.65
ΜΠΕΛΑ
+1,07%
24.46
ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ
+0,27%
3.7
ΜΠΡΙΚ
-0,96%
2.07
ΜΠΤΚ
-8,06%
0.57
ΜΥΤΙΛ
+0,13%
31.44
ΝΑΚΑΣ
+1,37%
2.96
ΝΑΥΠ
0,00%
0.83
ΞΥΛΚ
-0,79%
0.252
ΞΥΛΠ
0,00%
0.398
ΟΛΘ
+0,96%
21
ΟΛΠ
0,00%
30
ΟΛΥΜΠ
-2,17%
2.25
ΟΠΑΠ
+2,16%
15.63
ΟΡΙΛΙΝΑ
+0,25%
0.793
ΟΤΕ
+0,93%
15.15
ΟΤΟΕΛ
-0,98%
10.14
ΠΑΙΡ
+1,64%
0.99
ΠΑΠ
-0,43%
2.32
ΠΕΙΡ
-1,96%
3.559
ΠΕΡΦ
0,00%
5.28
ΠΕΤΡΟ
0,00%
7.78
ΠΛΑΘ
+0,13%
3.97
ΠΛΑΚΡ
0,00%
13.9
ΠΡΔ
-4,00%
0.24
ΠΡΕΜΙΑ
+0,17%
1.174
ΠΡΟΝΤΕΑ
-0,81%
6.15
ΠΡΟΦ
-1,18%
5.04
ΡΕΒΟΙΛ
+1,27%
1.6
ΣΑΡ
-1,85%
10.62
ΣΑΡΑΝ
0,00%
1.07
ΣΑΤΟΚ
0,00%
0.028
ΣΕΝΤΡ
-1,81%
0.325
ΣΙΔΜΑ
-1,31%
1.51
ΣΠΕΙΣ
-0,36%
5.58
ΣΠΙ
+1,19%
0.51
ΣΠΥΡ
0,00%
0.127
ΤΕΝΕΡΓ
-0,10%
19.79
ΤΖΚΑ
-3,55%
1.36
ΤΡΑΣΤΟΡ
0,00%
1.06
ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ
0,00%
1.62
ΥΑΛΚΟ
0,00%
0.162
ΦΙΕΡ
0,00%
0.359
ΦΛΕΞΟ
0,00%
8
ΦΡΙΓΟ
-3,64%
0.212
ΦΡΛΚ
-0,56%
3.55
ΧΑΙΔΕ
-8,20%
0.56

Ποια ήταν η γεύση του αρχαίου ρωμαϊκού κρασιού;

Οι κάτοικοι της Αρχαίας Ρώμης ήταν γνωστοί για την αγάπη τους για το κρασί, τόσο για την καλλιέργειά του όσο και για την κατανάλωσή του. Τι γεύση όμως είχε ακριβώς το κρασί τους; Θα το βρίσκαμε γευστικό σήμερα;

Σε αυτά τα ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει νέα μελέτη, η οποία αποκαλύπτει την πολυπλοκότητα της αρχαίας οινοποίησης και τις εκπληκτικές ομοιότητές της με τη σύγχρονη αμπελοκαλλιέργεια. Για την ακρίβεια, η έρευνα για τις οινοποιητικές πρακτικές της Αρχαίας Ρώμης, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Antiquity του Cambridge University Press, «Making Wine in Earthenware Vessels: A Comparative Approach to Roman Vinification», διαπίστωσε ότι όχι μόνο η ρωμαϊκή οινοποίηση ήταν πολύ πιο προηγμένη απ’ ό,τι είχαν βρει προηγούμενες μελέτες, αλλά και ότι το ρωμαϊκό κρασί είχε περίπλοκες γεύσεις και χρώματα και πολλές ομοιότητες με το σύγχρονο κρασί -καθώς και μερικές αξιοσημείωτες διαφορές.

Η έρευνα παρέχει στοιχεία ότι οι αρχαίοι Ρωμαίοι αμπελουργοί χρησιμοποιούσαν γνωστές πρακτικές, όπως η ανθρακική διαβροχή, η οξείδωση κ.λπ. για να δημιουργήσουν κρασιά σε ποικιλίες και με αρώματα και γεύσεις πολύ πιο εκλεπτυσμένες απ’ ό,τι πιστεύαμε μέχρι πρότινος.

Ο επικεφαλής ερευνητής, δρ Dimitri Van Limbergen, αρχαιολόγος και ειδικός στην αρχαία αμπελοκαλλιέργεια στο Πανεπιστήμιο της Βερόνας, εξηγεί ότι με βάση τα ευρήματά του, τα αρχαία ρωμαϊκά κρασιά θα έμοιαζαν περισσότερο με τα σημερινά Petillant Naturel -που είναι φρουτώδη λευκά κρασιά- και τα κόκκινα, που προκύπτουν από την αρχαία ποικιλία σταφυλιού στη Γεωργία Saperavi, όπου τα λεγόμενα qvevri, δηλαδή τα πήλινα μεγάλα αγγεία εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται για ζύμωση και παλαίωση. Τα qvevri είναι παρόμοια με τα αρχαία ρωμαϊκά dolia (κεραμεικά πιθάρια), που ήταν αντικείμενο έρευνας στην εν λόγω μελέτη.

Για την έρευνά τους ο Van Limbergen και η ομάδα του ανέλυσαν προσεκτικά τα dolia που είχαν ανακαλυφθεί σε διάφορες αρχαιολογικές ανασκαφές ρωμαϊκών επαύλεων σε πυκνοκατοικημένα μέρη της αυτοκρατορίας, όπως η ίδια η Ρώμη, καθώς και η Ραβέννα και η Πομπηία. Καθεμία από αυτές τις τοποθεσίες είχε μια πληθώρα από αυτά που είναι γνωστά ως κελάρια dolia defossa -περίπλοκα σχεδιασμένες εγκαταστάσεις αποθήκευσης και παλαίωσης που χρησιμοποιούσαν οι Ρωμαίοι για να διατηρούν τα dolia και το κρασί που περιείχαν σε ένα περιβάλλον ελεγχόμενης θερμοκρασίας, όπως κάνουν ακόμα οι οινοποιοί σε όλο τον κόσμο σήμερα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αρχαίοι Ρωμαίοι αμπελουργοί χρησιμοποιούσαν πολλές τεχνικές παρόμοιες με εκείνες της σύγχρονης εποχής, όπως ανάδευση οινολάσπης, επαφή με το δέρμα, συμπίεση και παρατεταμένη παλαίωση. Είχαν επίσης κατανόηση για το πώς πολύπλοκες μεταβλητές, όπως ο έλεγχος της θερμοκρασίας και τα επίπεδα οξείδωσης, θα επηρέαζαν το γευστικό προφίλ κάθε κρασιού.

Η πολυπλοκότητα και ο μεγάλος αριθμός των κελαριών dolia defossa οδήγησαν τον Van Limbergen και τους συναδέλφους του να υποθέσουν ότι αυτές οι ανακαλύψεις δείχνουν «την ανάπτυξη μιας βιομηχανίας κρασιού σε κλίμακα που δεν είχε επιτευχθεί ποτέ πριν. Η παρουσία τους επιβεβαιώνει την οικονομική ευημερία στον ρωμαϊκό κόσμο κατά την Ύστερη Ρεπουμπλικανική και Πρώιμη Αυτοκρατορική περίοδο».

«Ταυτόχρονα», είπε ο Van Limbergen, υπάρχει επίσης αρχαιολογική απόδειξη ότι «πολλά νοικοκυριά μπορούσαν να αγοράσουν ένα dolio και η οινοποίηση ήταν πιθανώς μέρος της καθημερινής ζωής σε πολλές οικογένειες». Στη Γεωργία αυτό εξακολουθεί να είναι κοινή πρακτική σήμερα, επισημαίνει. «Πολλά νοικοκυριά στη Γεωργία σήμερα φτιάχνουν το δικό τους κρασί και το διατηρούν δίπλα στην κουζίνα ή σε ένα κελάρι μέσα σε ένα πιθάρι. Αυτό πρέπει να ήταν αρκετά παρόμοιο στον ρωμαϊκό κόσμο».

Ο Van Limbergen είναι ενθουσιασμένος που συνεχίζει την έρευνά του, πραγματοποιώντας περαιτέρω αναλύσεις σχετικά με τα dolia, για να ανακαλύψει ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη χημική σύνθεση του ρωμαϊκού κρασιού. Συμμετέχει στο έργο ArchaeoAdWine στην Ιταλία, το οποίο στοχεύει στη μελέτη αρχαίων αμπελουργικών πρακτικών στην περιοχή της βόρειας Αδριατικής μέσω της ανακατασκευής και αναπαραγωγής αρχαιοβοτανικών δεδομένων.

Google News icon
Ακολουθήστε το Powergame.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη οικονομική ενημέρωση!