THEPOWERGAME
Κάθε άλλο παρά αναπάντεχο θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κάποιος τον θρίαμβο του Βλαντιμίρ Πούτιν στις ρωσικές προεδρικές εκλογές, αφού με ποσοστό 87% κατοχύρωσε μία πέμπτη θητεία στη θέση του προέδρου της χώρας.
Ένας θρίαμβος ωστόσο που αμφισβητήθηκε λίγες ημέρες μετά, με αφορμή το μακελειό στον συναυλιακό χώρο Crocus City Hall στη Μόσχα, που άφησε πίσω της τουλάχιστον 139 νεκρούς (ανάμεσά τους και παιδιά) και περισσότερους από 100 τραυματίες.
Η ευάλωτη Ρωσία και το πλήγμα στην εικόνα του Πούτιν
Η τρομοκρατική επίθεση, για την οποία ανέλαβε την ευθύνη η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS), αποτέλεσε πλήγμα, σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ για την εικόνα του Ρώσου προέδρου, αμέσως μετά τη νίκη του. Όπως εξηγεί το CNN, οι Ρώσοι πολίτες ψήφισαν τον πρόεδρο Πούτιν, για την ασφάλεια και στη σταθερότητα που τους υποσχέθηκε προεκλογικά, αλλά και στη νικητήρια ομιλία του, ωστόσο, αυτή τη στιγμή η Ρωσία φαίνεται πιο ανασφαλής και ασταθής από ποτέ, ιδίως αφού, εν μέσω φόβων για περισσότερες επιθέσεις, η ασφάλεια έχει ενισχυθεί σε βασικούς κόμβους μεταφορών σε όλη τη χώρα, ενώ δημόσιες συναυλίες και αθλητικές εκδηλώσεις αναβλήθηκαν.
«Ο Πούτιν δεν έκανε τη Ρωσία ισχυρότερη, όπως διαρκώς ισχυρίζεται, αλλά μάλλον πιο ευάλωτη» έγραψε με τη σειρά της η FAZ. «Η δημόσια περιφρόνηση των αμερικανικών προειδοποιήσεων από τον Πούτιν ήταν απρόσεκτη και αμελής. Σε όσους πήγαν στη συναυλία δόθηκε μια ψευδής αίσθηση ασφάλειας» εξήγησε.
Από την πλευρά του, το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο RND σχολίασε: «Η τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα δείχνει ότι ο μηχανισμός ασφαλείας της Ρωσίας προστατεύει μόνο τον εαυτό του και όχι τους πολίτες. Ο Βλάντιμιρ Πούτιν αγνόησε τις προειδοποιήσεις της Δύσης για την τρομοκρατία. Αυτό που τώρα απομένει είναι περισσότερη καταπίεση και περισσότερα ψέματα».
Τα επόμενα βήματα
Η Ρωσία ωστόσο, έχει γυρίσει πλέον σελίδα, και με τον πόλεμο στην Ουκρανία να οδεύει στον τρίτο χρόνο του και σε μία εποχή γενικευμένης γεωπολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας, ειδικοί σε όλον τον κόσμο προσπαθούν να μαντέψουν τις επόμενες κινήσεις του ισχυρού ηγέτη και να απαντήσουν στα ερωτηματικά που δημιουργούνται σχετικά με το τι θα δούμε στα επόμενα έξι χρόνια εξουσίας του.
Η στρατηγική της Ρωσίας στον πόλεμο θα αποτελέσει προτεραιότητα του Πούτιν, αφού όπως είπε στην ομιλία του μετά τα exit polls «οι κύριοι στόχοι της επόμενης εξαετίας περιλαμβάνουν την “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” και την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων μας».
Το πρώτο του ταξίδι μετά την επανεκλογή του, όπως γνωστοποίησε προ ημερών το πρακτορείο Reuters θα είναι στην Κίνα, όπου θα συναντηθεί με τον Σι Τζινπίνγκ, επιβεβαιώνοντας τους στενούς δεσμούς των δύο χωρών. Άλλωστε ο Σι ήταν από τους λιγοστούς ηγέτες που πήραν να τον συγχαρούν, σε αντίθεση με τους δυτικούς ηγέτες που τον κατηγόρησαν για παράνομες διαδικασίες. Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθεί, όπως είναι φυσικό, ο πόλεμος, στον οποίο ο Κινέζος πρόεδρος αναμένεται να παίξει ρόλο-κλειδί. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος ανέφερε σε συνέντευξή του πως «η Κίνα έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες να βοηθήσει να τερματιστεί ο πόλεμος. Ουκρανία και Κίνα δεν είχαν ποτέ προβλήματα στις διμερείς σχέσεις του, έτσι η εμπιστοσύνη είναι εκεί». Τα λεγόμενα του Ουκρανού ΥΠΕΞ ήρθε να ενισχύσει και ο Κινέζος πρεσβευτής στη Βέρνη, ο οποίος αποκάλυψε πως «η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε ειρηνευτική διάσκεψη για τον τερματισμό του πολέμου που θα φιλοξενηθεί από την Ελβετία τους επόμενους μήνες».
Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, ειδικοί αναλυτές θεωρούν πως οι δύο ηγέτες στη συνάντησή τους θα στήσουν ένα λεπτομερές ειρηνευτικό σχέδιο, με το οποίο ο Κινέζος πρόεδρος θα ταξιδέψει στην Ευρώπη.
Ο ρόλος του Μακρόν και το παρασκήνιο των συναντήσεων
Κάπου εδώ τη σκυτάλη έρχεται να πάρει ο Εμανουέλ Μακρόν, καθώς, μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο, ο Σι θα βρεθεί στη Γαλλία στις αρχές Μαΐου, στο πρώτο ταξίδι του στην Ευρώπη μετά την πανδημία του κορονοϊού.
Ο Γάλλος πρόεδρος φαίνεται πως αποτελεί σημαντικό κομμάτι του παζλ καθώς, με φόντο τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι το ερχόμενο καλοκαίρι, θα διαδραματίσει καίριο ρόλο στις πολεμικές εξελίξεις. Όπως μάλιστα δήλωσε προ ημερών, «Θα υπάρξει αίτημα ολυμπιακής εκεχειρίας. Η Ρωσία θα κληθεί για κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού το καλοκαίρι του 2024 και οφείλει να συμφωνήσει. Αυτό συνέβαινε πάντα στο όνομα του ολυμπιακού πνεύματος».
Ο Εμανουέλ Μακρόν εξήγησε την απόφασή του λέγοντας: «Αυτό είναι ένα μήνυμα ειρήνης. Όπως είναι η παράδοση για τις χώρες που φιλοξενούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Γαλλία θα σεβαστεί την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών τον Νοέμβριο του 2023, όταν 120 κράτη μέλη του οργανισμού ενέκριναν με συντριπτική πλειοψηφία την Ολυμπιακή εκεχειρία».
Υπενθυμίζεται ότι το ψήφισμα, που είχε εγκριθεί με 118 ψήφους υπέρ, καμία κατά και με την αποχή Ρωσίας και Συρίας, προτρέπει τα κράτη μέλη να «τηρήσουν την ατομική και συλλογική Ολυμπιακή εκεχειρία» ξεκινώντας επτά ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι (26 Ιουλίου έως 11 Αυγούστου) έως και επτά ημέρες μετά το τέλος των Παραολυμπιακών Αγώνων (28 Αυγούστου έως 8 Σεπτεμβρίου).
Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός έρχεται αφότου ο Μακρόν είπε πρόσφατα ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί η αποστολή δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, παρότι η τρέχουσα κατάσταση δεν το απαιτεί και επέμεινε ότι δεν μπορεί να επιτραπεί στη Ρωσία να κερδίσει τον πόλεμο.
Οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου έφτασαν στα αυτιά του Πούτιν ο οποίος του έδωσε «πάσα» για ειρηνευτικές συνομιλίες. «Φαίνεται ότι η Γαλλία μπορεί να παίξει έναν ρόλο. Δεν έχουν χαθεί όλα ακόμα» είχε πει μετά τη νίκη του στις ρωσικές εκλογές, ενώ σε άλλη συνέντευξή του δήλωσε ανοιχτός στο σχέδιο του Μακρόν να προτείνει κατάπαυση του πυρός εν μέσω Ολυμπιακών Αγώνων.
Ο Ρώσος ξεκαθάρισε ότι τα συμφέροντα της Ρωσίας θα έχουν πάντα προτεραιότητα, αλλά θα εξετάσει το αίτημα: «Είμαστε υπέρ των ειρηνικών διαπραγματεύσεων, όχι επειδή ο εχθρός τελειώνει από πυρομαχικά, αλλά επειδή πραγματικά θέλει να οικοδομήσει ειρηνικές σχέσεις μακροπρόθεσμα», τόνισε.
Με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στους τρεις ισχυρούς άνδρες, οι επόμενοι μήνες φαίνεται πως θα είναι καθοριστικοί για το ουκρανικό πολεμικό μέτωπο. Όμως, παρότι η πολυπόθητη εκεχειρία φαίνεται να είναι κοντά, το μόνο σίγουρο είναι πως κανείς δεν μπορεί να μπει στο μυαλό του Ρώσου προέδρου.