THEPOWERGAME
Τις συντάξεις από τον ΕΦΚΑ, για τον μήνα Απρίλιο, πληρώνονται οι συνταξιούχοι την επόμενη εβδομάδα. Ο ΕΦΚΑ ανακοίνωσε τις ημερομηνίες που καταβάλλονται οι συντάξεις Απριλίου. Από τη στιγμή που η 25η Μαρτίου, ημέρα Δευτέρα, είναι αργία, όσοι συνταξιούχοι πληρώνονται την Τρίτη (26/3), θα δουν τη σύνταξη να πιστώνεται από την Παρασκευή (22/3).
Σημειώνεται ότι οι ημερομηνίες πληρωμής συντάξεων ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ Μισθωτών και Μη Μισθωτών. Σε πρόσφατη δήλωσή του ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου, με αφορμή τις πληρωμές των συνταξιούχων για τον μήνα Απρίλιο, είχε αναφερθεί και στις εκκρεμείς συντάξεις. Πιο συγκεκριμένα, είχε αναφέρει ότι σε περίπου 23.000 έχουν μειωθεί οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων οι οποίες βρίσκονται σε δικαστική εκκρεμότητα. Και συμπλήρωσε ότι δεν έχει μειωθεί μόνο ο αριθμός των εκκρεμών συντάξεων αλλά και ο μέσος χρόνος απονομής των εκκρεμών συντάξεων.
Πότε πληρώνονται οι συντάξεις Απριλίου 2024
Συντάξεις Απριλίου 2024 πληρώνονται την Τρίτη 26 Μαρτίου (σ.σ. τα χρήματα εμφανίζονται στο ΑΤΜ το απόγευμα 22/3):
- Κύριες για ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ και συντάξεις από 1/1/2017 και μετά
- Επικουρικές ιδιωτικού τομέα.
Επίσης, την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 καταβάλλονται (σ.σ. στο ΑΤΜ από το απόγευμα 27/3):
- Κύριες για ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, Τράπεζες, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ
- Κύριες και επικουρικές για τους συνταξιούχους του Δημοσίου.
Αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, ο κ. Τσακλόγλου τόνισε ότι «κάθε φορά που γίνεται μια αλλαγή στο συνταξιοδοτικό μας σύστημα εκπονείται καινούργια αναλογιστική μελέτη, ενώ σε τακτική βάση τέτοιες μελέτες εκπονούνται ανά τριετία. Οι μελέτες αυτές δείχνουν ότι αν διατηρήσουμε τους υφιστάμενους κανόνες, το σύστημά μας είναι βιώσιμο. Σταδιακά μειώνεται η συνταξιοδοτική δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ αναμένεται και μείωση της συμβολής του κράτους, δηλαδή του κρατικού προϋπολογισμού, προς το ασφαλιστικό σύστημα». Και εξήγησε: «Η επιδείνωση των δημογραφικών είναι συνέπεια δύο παραγόντων. Ο πρώτος είναι ότι μειώνεται ο αριθμός των γεννήσεων. Το ποσοστό γονιμότητας, δηλαδή ο αριθμός των παιδιών που γεννά μία γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας στην Ελλάδα κάνει περίπου 1,4 παιδιά, όταν για να μείνει σταθερός ο πληθυσμός ο αριθμός αυτός πρέπει να είναι 2,1. Τέτοιο νούμερο καταγράφηκε στη χώρα μας τελευταία φορά στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Ο δεύτερος είναι το ότι αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής. Συνδυαστικά, γινόμαστε λιγότεροι και γηραιότεροι».