THEPOWERGAME
Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε την έκδοση ευρωομολόγου για την αμυντική θωράκιση της ΕΕ. «Η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει θωρακισμένη για αυτό πρέπει να εξετάσει νέους νέους τρόπους για την χρηματοδότηση αμυντικών δαπανών» ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός.
«Η ευρωπαϊκή οικογένεια είναι για ακόμα μια φορά ενωμένη απέναντι στην απροκάλυπτη ρωσική εισβολή. Έχουν επαναφέρει στο τραπέζι τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη θα κατοχυρώσει στην πράξη την στρατηγική της αυτονομία. Αυτό σημαίνει εκ των πραγμάτων περισσότερες επενδύσεις σε εξοπλισμούς. Η Ελλάδα είναι ήδη μια χώρα που εδώ και πολλές δεκαετίες ξεπερνά το όριο του 2% του ΑΕΠ της σε αμυντικές δαπάνες. Αυτό δεν συμβαίνει για άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Αν θέλει η Ευρώπη να μείνει θωρακισμένη αμυντικά πρέπει να εξετάσει νέους τρόπους για την χρηματοδότηση των αμυντικών δαπανών. Η Ευρώπη να μπορέσει να εκδώσει ευρωομόλογα που θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την αμυντική της θωράκιση. Έχει έρθει η ώρα πια να μπορέσουμε να περιβάλλουμε με περιεχόμενο ουσιαστικό την ανάγκη της Ευρώπης πρέπει να διασφαλίσει την άμυνα και την ασφάλεια. Και ελπίζω σε αυτό το ευρωπαϊκό συμβούλιο να κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση για τα θέματα αυτά», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Μητσοτάκης: Ζητούμε κατάπαυση πυρός στη Γάζα
Για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι: «Για την Γάζα θέλω να ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα που αναγνωρίζουν ότι αυτό που συμβαίνει είναι μια ανθρωπιστική καταστροφή. Ζητούμε κατάπαυση πυρός και πλήρη απελευθέρωση των ομήρων. Θα μπορέσουμε μα καταλήξουμε σε συμπεράσματα που θα αποθαρρύνουν το Ισραήλ να επιτεθεί στην Ράφα. Η Ελλάδα είναι σταθερά ταγμένη στην επίλυση του παλαιστινιακού μέσα από την λύση 2 κρατών».
«Τέλος, θέλω να εκφράσω ικανοποίηση γιατί θα συζητήσουμε ζητήματα για τον πρωτογενή τομέα για τους αγρότες μας. Το ΕΛΚ είναι η ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια που θα βάλει φρένο στα υπερβολικά φιλόδοξα σχέδια κάποιων για πράσινη μετάβαση που θα ζημιώσει του αγρότες μας. Θα τους βοηθήσουμε να κάνουν πράξη την πράσινη μετάβαση αλλά με ρυθμό που δεν θα θέσει σε κίνδυνο τα εισοδήματα τους», ανέφερε, στη συνέχεια.
Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει συζήτηση για την Τουρκία, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως: «Για την Τουρκιά θα υπάρξει συζήτηση και νομίζω θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα που θα αποτυπώνουν το υφιστάμενο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων».