THEPOWERGAME
Με οριακές μεταβολές έκλεισαν οι ευρωαγορές την Τετάρτη, πιεζόμενες από τις ελλείψεις μεγάλων στοιχημάτων από τους επενδυτές εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) αργότερα μέσα στην ημέρα.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς Stoxx 600 έμεινε σχεδόν αμετάβλητος στις 505 μονάδες και με μεικτά πρόσημα στους επιμέρους κλάδους. Μεγάλες πιέσεις δέχτηκαν οι μετοχές των εταιρειών ειδών πολυτελείας με την Kering να υποχωρεί σχεδόν 12% λόγω της αρνητικής προειδοποίησης που εξέδωσε για την πορεία των κερδών της λόγω της απρόσμενης κάμψης στις πωλήσεις της στην Ασία.
Στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε οριακά κατά 0,15% και κατέγραψε νέο υψηλό στις 18.015 μονάδες. Ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε κατά 0,48% στις 8.161 μονάδες ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο με οριακή άνοδο 0,01% και τις 7.737 μονάδες.
Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο διευρύνθηκε κατά 0,09% στις 34.293 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη αυξήθηκε κατά 0,48% στις 10.752 μονάδες.
Η πτώση της Kering σε συνδυασμό με την προειδοποίηση για τα κέρδη της Burberry τον Ιανουάριο, ο τομέας των ειδών πολυτελείας παλεύει με την επιδεινούμενη επιβράδυνση της ζήτησης για πολυτελή αγαθά.
Σε μια αντίδραση σε ολόκληρο τον κλάδο, άλλες μετοχές πολυτελείας, όπως η LVMH, Burberry, Richemont και Christian Dior σημείωσαν πτώση μεταξύ 1,6% και 3,2%.
«Η πτώση της Kering είναι μια προειδοποίηση ότι η επιβράδυνση που παρατηρείται στην Κίνα έχει πραγματικό αντίκτυπο σε όλο τον κόσμο. Η κινεζική ανάκαμψη μετά την Κοβίντ δεν έχει συμβεί πραγματικά και είναι σαφές ότι οι Κινέζοι καταναλωτές περικόπτουν τώρα τα είδη πολυτελείας καθώς σφίγγουν το ζωνάρι τους», δήλωσε ο Stuart Cole, επικεφαλής οικονομολόγος της Equiti Capital.
Όσον αφορά τα στοιχεία, οι γερμανικές τιμές παραγωγού υποχώρησαν σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, ενώ ο πολυαναμενόμενος βρετανικός πληθωρισμός πάγωσε ελαφρώς περισσότερο από το αναμενόμενο τον περασμένο μήνα.
Η προσοχή των επενδυτών ήταν στραμμένη φυσικά στη συνεδρίαση της Fed, στο τέλος της οποίας η κεντρική τράπεζα θεωρείται βέβαιο ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια σε αναμονή, ενώ όλα τα μάτια θα είναι στραμμένα στο «dot plot» της για περισσότερες ενδείξεις σχετικά με τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων.
«Κανείς δεν περιμένει κάποια αλλαγή στα επιτόκια, αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι αν ο (πρόεδρος της Fed) Πάουελ απογοητεύσει την αγορά υποδεικνύοντας ότι οι προοπτικές για μειώσεις των επιτοκίων δεν είναι ακόμη τόσο ισχυρές στο μέλλον», δήλωσε ο Κόουλ.
Εν τω μεταξύ, ορισμένοι κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ, προσπάθησαν να περιορίσουν τις εικασίες για ένα σερί μειώσεων των επιτοκίων την Τετάρτη.