THEPOWERGAME
Παρουσία της προέδου του Συλλόγου «Τέμπη 2023», Μαρίας Καρυστιανού, συζητήθηκε στην Επιτροπή Αναφορών PETI του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, η αναφορά του Συλλόγου για το σιδηροδρομικό έγκλημα και την επιχείρηση συγκάλυψης.
H Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) αποφάσισε, μάλιστα, να παραμείνει ανοιχτή η αναφορά που κατέθεσε εκ μέρους του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών, η Μαρία Καρυστιανού. Την απόφαση αυτή, δε, στήριξαν όλες οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Συγκεκριμένα, στο τέλος της συζήτησης, η αντιπρόεδρος της επιτροπής Αναφορών, Γιάνα Τοομ (Εσθονία, Φιλελεύθεροι) ανακοίνωσε ότι η αναφορά παραμένει ανοιχτή και το θέμα παραπέμπεται στην επιτροπή Δικαιοσύνης και Ελευθεριών (LIBE) και στην επιτροπή Μεταφορών (TRAN) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ παράλληλα ζητείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια ενημερωμένη γραπτή απάντηση.
«Η κυβέρνηση παραβιάζει κατάφωρα θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου» ανέφερε μεταξύ άλλων η Μαρία Καρυστιακού μιλώντας για «κυβερνητική εντολή συγκάλυψης». «Θα συνεχίζουμε να φωνάζουμε για δικαίωση και θα μπει τέρμα στην συγκάλυψη, θέλουν δεν θέλουν», τόνισε. Η Μαρία Καρυστιανού δεν έκρυψε την οργή του για τους χειρισμούς του Μαξίμου και τόνισε πως «η κυβέρνηση προσβάλει την μνήμη των θυμάτων στα Τέμπη».
«Μαζί με μας και 1.300.000 Έλληνες ζητούν την άρση της πολιτικής ασυλίας πίσω από την οποία καλύπτονται οι υπεύθυνοι για το τραγικό συμβάν», τόνισε η πρόεδρος του συλλόγου.
Έχοντας ολοκληρωμένη εικόνα για τα πορίσματα των κομμάτων ο Σύλλογος «Τέμπη 2023» επέκρινε την κυβερνητική πλειοψηφία γιατί δεν επέδειξε καμία διάθεση «για πραγματική έρευνα και ανάδειξη της αλήθειας», χαρακτηρίζοντας πρόχειρη και βιαστική την δουλειά της Εξεταστικής.
«Έκλεισε κακήν κακώς τις εργασίες της η εξεταστική επιτροπή. Χωρίς ολοκληρωμένη δικογραφία. Χωρίς καταθέσεις βασικών μαρτύρων» σημείωσαν.
«Υπήρξε προστασία στον υπόλογο υπουργό, με κάθε τρόπο σε μια “χιλιοπαιγμένη τραγωδία” με 16 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας απέναντι σε 1.319.000 χιλιάδες πολίτες που ζητούν άρση ασυλίας».
«Σε μια Δημοκρατική χώρα, θα ήταν άραγε σεβαστό το αίτημα των πολιτών και σε ένα Κράτος Δικαίου, οι βουλευτές θα ασκούσαν δικαστική εξουσία και μάλιστα εμφανούς υπόθαλψης, αδιαφορώντας και απαξιώνοντας τον θεσμό της Δικαιοσύνης», υπογράμμισε η Μαρία Καρυστιανού.